Luka Dončić. Foto: AP
Luka Dončić. Foto: AP

Dallas je v sami končnici le strl odpor San Antonia (126:119), ki je vodil večino tekme. Mavericksi so dvoboj zaključili z delnim izidom 11:2, Dončić pa je sodeloval s točkami ali podajami pri vseh enajstih. Z izkupičkom 33-13-10 je postal tretji v zgodovini po Oscarju Robertsonu (2x) in Janisu Andetokumbu, ki je na uvodni tekmi sezone dosegel trojni dvojček s 30+ točkami.

Irvingova standardna zadnja četrtina

Svoje je dodal še drugi zvezdnik ekipe Kyrie Irving (22 točk, šest podaj), ki je prispeval eno ključnih trojk 1:51 pred koncem, po kateri Dallas ni več izpustil vodstva. San Antonio ni dosegel točk v zadnjih dveh minutah in devetih sekundah obračuna.

"To je bila predstava člana hiše slavnih in to Dončić počne skoraj vsak večer. Bil je izjemen, niti Kyrie ni bil slab. Dva bodoča člana hiše slavnih sta nas pokopala," je udarni dvojec Dallasa pohvalil legendarni trener Spursov Gregg Popovich. Irving, najboljši strelec Lige NBA prejšnjo sezono v zadnji četrtini (povprečje 9,5), je v zadnjem delu dosegel 10 točk.

Dončić je imel poseben izziv

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Dončić je s svojo predstavo zasenčil debi Victorja Wembanyamaja, ki so ga mediji opevali z velikim pompom. Na koncu je 224 cm visoki Francoz, ki je imel težave z osebnimi napakami, tekmo zaključil s 15 točkami (devet v zadnji četrtini) ob 67-odstotnem metu in petih skokih.

"Bilo je zabavno. Vedeli smo, da bo dvorana zelo glasna. On je eden najobetavnejših igralcev, ki so vstopili v Ligo NBA. Zame osebno je bila ta tekma poseben izziv. Rad imam izzive. Ta je bil zabaven," je povedal Dončić, ki je iz igre metal 13/25, od tega 3/11 za tri točke. Njegov nastop je bil zaradi poškodbe mečne mišice vprašljiv do zadnjega trenutka.

Livelyjev sanjski debi

Sorodna novica Dončić s trojnim dvojčkom zasenčil debi Wembanyamaja

Wembanyamaja so po debiju hvalili, a Francoz ni bil niti najboljši novinec na igrišču. Ta čast je pripadla novemu centru Dallasa, 19-letnemu Derecku Livelyju, ki je tekmo končal s 16 točkami ob 87,5-odstotnem metu in 11 skoki. S tem je postal prvi novinec v zadnjih 40 letih s tako statistiko. Lively je že na prvi tekmi Lige NBA prekosil svoj točkovni rekord z univerze Duke. Izkazala se je tudi največja okrepitev prestopnega roka Grant Williams, ki je vknjižil 17 točk (trojke 4/8).

"Veliko je bilo čustev. Škoda, da nismo zmagali. Kot sem že povedal, se še vedno učimo. To je šele prva tekma, ki smo jo odigrali skupaj. Vesel sem, da sem tukaj. Pogledali bomo posnetek in skušali popraviti napake," je povedal Wembanyama, ki je na parketu preživel 23 minut.

Dončić in novinec Lively zasenčila Wembanyamaja

Obramba Dallasa v prvem polčasu prejela 68 točk

Ne glede na zmago in dober učinek posameznikov je pri Dallasu večji del tekme šepala igra v obrambi. Mavericksi so do polčasa prejeli 68 točk, od tega 43 v prvi četrtini. Dončić ni bil nezadovoljen z obrambo. "Vse se začne pri naši obrambi. Tri četrtine smo igrali dobro obrambo, a še posebej v zadnji, ko smo zmago le pripeljali domov," ni bil kritičen Dončić.

Naslednjo tekmo bo Dallas igral v soboto ob 2.30 doma proti Brooklynu.