Zaccharie Risacher in Alexandre Sarr potrjujeta, da je prihodnost francoske košarke zelo svetla. Foto: Reuters
Zaccharie Risacher in Alexandre Sarr potrjujeta, da je prihodnost francoske košarke zelo svetla. Foto: Reuters

Drugo leto zapored je številka ena Francoz. Potem ko je lani San Antonio izbral Victorja Wembanyamo, se je letos Atlanta odločila za Risacherja, 19-letnega in 206 centimetrov visokega krilnega igralca, ki je zadnjo sezono igral za Bourg, kamor ga je posodil Asvel. Letos je bil imenovan za najboljšega mladega igralca Evropskega pokala.

Uspešen košarkar je bil tudi njegov oče Stephane Risacher, ki je bil dolgoletni francoski reprezentant. Risacher je postal 13. neameriški košarkar, ki je bil izbran prvi, in tretji Evropejec po rojaku Wembanyami in Italijanu Andrei Bargnaniju leta 2006.

Prvič sta bila na prvih dveh mestih Evropejca. Washington, ki je izbiral drugi, se je odločil za Alexandreja Sarra, 19-letnega in 213 centimetrov visokega centra, ki se je zadnje leto kalil v Avstraliji pri ekipi Perth Wildcats.

Tretji je bil izbran branilec Kentuckyja Reed Sheppard, ki odhaja v Brooklyn. San Antonio je izbiral četrti in se je odločil za Stephona Castla, ki je letos z UConnom osvojil Ligo NCAA. Najboljši igralec v študentskem tekmovanju je bil visokorasli kanadski reprezentant Zach Edey, ki je bil izbor številka devet, zanj pa se je odločil Memphis.

Šesti je bil izbran še en Francoz Tidjane Salaun, krilni košarkar Choleta, ki bo igral za Charlotte. Na 11. mestu je naslednji Evropejec, Litovec, sicer rojen v ZDA, Matas Buzelis, ki ga je izbral Chicago. 12. izbor je bil srbski organizator igre Nikola Topić, član Crvene zvezde. Zanj so se odločili v Oklahoma Cityju.

Dallas izbora v prvem krogu ni imel, saj ga je v menjavah oddal New Yorku. Letos draft poteka v dveh dneh. Prvi dan so izbrali 30 košarkarjev, drugi krog pa sledi dan kasneje.