LeBron James in soigralci so popolnoma nadigrali Dallas. Zvezdnik Lakersov je bil na parketu 31 minut, potem ko si je v torek proti Clippersom zvil gleženj. Odigral je že 15. božično tekmo in se prebil na drugo mesto večne lestvice stralcev na ta dan s 383 točkami. Najboljši strelec božičnih tekem vsaj še eno leto ostaja Kobe Bryant s 395 točkami. Foto: Reuters
LeBron James in soigralci so popolnoma nadigrali Dallas. Zvezdnik Lakersov je bil na parketu 31 minut, potem ko si je v torek proti Clippersom zvil gleženj. Odigral je že 15. božično tekmo in se prebil na drugo mesto večne lestvice stralcev na ta dan s 383 točkami. Najboljši strelec božičnih tekem vsaj še eno leto ostaja Kobe Bryant s 395 točkami. Foto: Reuters

Mavericksi so v obrambi delovali razglašeno. Lakersi so dobili vse četrtine in zlahka polnili koš iz vseh položajev. Zadeli so kar 19 trojk in imeli 56-odsoten met. Skok so dobili s 53:27. Dallas je imel le tri skoke v napadu, pri Lakersih jih je le Montrezl Harrell zbral pet. Na trenutke je vse skupaj spominjalo na "showtime" ekipo, ki je pod vodstvom Magica Johnsona jemala sapo v osemdesetih letih.

Dallas s slabo obrambo in katastrofalnim skokom nemočen proti Lakersom

Anthony Davis je bil z 28 točkami najboljši strelec srečanja v praznem Staples Centru, kjer so Lakersi v torek prejeli prstane za 17. naslov prvaka. Le žametni glas dolgoletnega napovedovalca Lawrenca Tanterja je spomnil na stare čase, ko je bila dvorana razprodana.

LeBron James, ki si je v torek proti mestnim tekmecem Clippersom zvil gleženj, je prispeval 22 točk, 10 podaj in sedem skokov. V raketi je prevladoval Harrell (22 točk in sedem skokov), ki je velika okrepitev Jezernikov. Tudi Dennis Schröder in Kyle Kuzma sta bila razigrana.

Dončić je bil najboljši strelec Dallasa s 27 točkami, zbral je še sedem podaj in štiri skoke. Zadel je prvi dve trojki v tej sezoni. Josh Richardson je dosegel 17 točk, Dwight Powell pa 11. Zelo se je poznalo, da center Kristaps Porzingis še okreva po operaciji kolena 9. oktobra. Vrnil naj bi se januarja.

Mavericksi konkurenčni le v prvi četrtini
Dallas je vodil le na začetku tekme, ko je Richardson uspešno zaključil polaganje za 2:7. Lakersi so nato nanizali devet zapored točk in prevzeli pobudo. V prvi četrtini se jim še ni uspelo odlepiti. Trey Burke je nenamerno zadel Davisa in tekma je bila prekinjena za nekaj časa, saj je bilo na parketu nekaj krvi zaradi počene ustnice. Na Dončića so pozorno pazili, a je vseeno dosegel osem točk. Uvodno četrtino je zaključil s košem pol sekunde pred piskom sirene (33:30).

Luka Dončić in soigralci bodo ostali v Los Angelesu. V nedeljo ob 21.30 bodo imeli popravni izpit v Staples Centru proti Clippersom. Foto: Reuters
Luka Dončić in soigralci bodo ostali v Los Angelesu. V nedeljo ob 21.30 bodo imeli popravni izpit v Staples Centru proti Clippersom. Foto: Reuters

Lakersi vztrajno poviševali prednost
V drugi četrtini so se Lakersi razleteli po parketu. Markieff Morris, Alex Caruso in Kentavious Caldwell-Pope so bili natančni izza črte in prednost je narasla na 54:41. Mavericksi so dovolili veliko lahkih košev, obramba je bila zares slaba. Jezerniki so prevladovali v raketi, dobili skok s 26:14 do odmora in po trojki Kuzme ob pisku sirene povedli z 69:57. Dončić je v prvem polčasu zbral 11 točk, tri skoke in tri podaje.

V tretji četrtini je Dončić prispeval 12 točk, zadel je tudi dve trojki in skupaj z Burkom držal Maverickse v igri, čeprav se jim nikoli ni uspelo približati na manj kot 10 točk. Po 36 minutah so imeli prvaki 14 točk naskoka (99:85).

Razpad sistema pri Dallasu v zadnji četrtini
Trener Dallasa Rick Carlisle je skušal premešati peterko na začetku zadnje četrtine. Vstopil je tudi center Boban Marjanović. Richardson je z dvema zaporednima trojkama znižal na 106:97 in trener Frank Vogel je vzel minuto odmora.

Dončić se je vrnil v igro šest minut in pol pred koncem, a Mavericksom ni uspelo zaustaviti niti enega napada. V zadnjih sedmih minutah tekme so prejeli kar 29 točk, ko MVP oktobrskega finala James sploh ni bil na parketu. Dirigentsko palico je prevzel Davis in zadel dve trojki. Vogel je v zadnjih minutah izpraznil klop. Zaigralo je vseh 15 košarkarjev, kar 13 pa se jih je vpisalo na seznam strelcev.

Dončić: Ne moreš dobiti nobene tekme, če tekmec iz drugih akcij doseže 35 točk
"Ne moreš dobiti nobene tekme, če tekmec iz drugih akcij doseže 35 točk, mi pa nobene. Tako preprosto je to. Če bomo boljši v skoku, bomo tudi zmagovali," je bil razočaran Dončić, ki se je na osmih tekmah proti Lakersom veselil le ene zmage.

"Mislim, da sem obrambno nalogo kar dobro opravil. Imel sem velik motiv, vemo, kdo je James. Nasploh sem zadovoljen s svojo igro, a to ne pomeni ničesar, če smo izgubili. Prav tako mi ne pomeni veliko, ker sem dosegel več točk od njega," je še povedal Ljubljančan.

"Imamo štiri ali morda celo pet igralcev, ki lahko vsak večer presežejo 20 točk. Če bomo zbrani v obrambi, je pred nami lepa sezona," je bil zadovoljen James, ki bo v sredo praznoval 36. rojstni dan.

Šov Dragića in Robinsona v Miamiju
34-letni Dragić je odlično vodil igro Miamija, na parketu je bil 27 minut, ukradel je tudi štiri žoge. Kapetan zlate slovenske reprezentance na prejšnjem evropskem prvenstvu je bil drugi strelec finalistov pretekle sezone. Duncan Robinson je dosegel 23 točk (zadel je sedem trojk iz 13 poskusov), Bam Adebayo pa jih je dodal 17. V drugem polčasu ni igral zvezdnik Jimmy Butler zaradi zvina gležnja. Za New Orleans je Zion Williamson nanizal 32 točk, štiri manj Brandon Ingram.

Goran Dragić je blestel v drugi četrtini, ko si je Miami nabral 23 točk naskoka. Foto: Reuters
Goran Dragić je blestel v drugi četrtini, ko si je Miami nabral 23 točk naskoka. Foto: Reuters

Vročica si je odločilno prednost nabrala v drugi četrtini, ko je z delnim izidom 23:4 povedla že za 20 točk, najvišja prednost na tekmi je znašala 23 točk (61:38). Pelikani so se na krilih izjemnega Williamsona nevarno približali v zadnji četrtini, a jim preobrat ni uspel.

Vročica ujela ritem v drugi četrtini
Dragić je vstopil sredi prve četrtine, v kateri so gostje vodili (12:17). Takoj je prevzel dirigentsko palico in gostitelji so do konca prve četrtine prevzeli vodstvo po četrti trojki Robinsona (29:26).

Na začetku druge četrtine je MVP evropskega prvenstva 2017 nanizal šest točk, dvakrat odlično zaposlil Bama Adebaya in našel tudi Andreja Iguodalo, ki je zadel izza črte. Jezni trener Stan van Gundy je dvakrat skušal z minuto odmora presekati nalet Miamija, a mu ni uspelo. Avery Bradley, ki je prišel iz Los Angelesa, je s petimi zaporednimi točkami povišal prednost na 52:32. Pelikani sploh niso igrali obrambe in Meyers Leonard je s trojko poskrbel za najvišjo prednost na tekmi (61:38). Do odmora so se gostje malce približali (66:53).

Duncan Robinson je bil kar sedemkrat natančen izza črte. Foto: Reuters
Duncan Robinson je bil kar sedemkrat natančen izza črte. Foto: Reuters

Williamson in Ingram približala Pelikane
Ob koncu tretje četrtine je razlika padla pod deset (79:70), saj sta se razigrala Williamson in Ingram. JJ Redick je z novo trojko Pelikane zelo približal sedem minut pred koncem (91:85). Štiri minute in pol pred koncem je Dragić ukradel žogo in jo popeljal na nasprotno polovico za koš pod obročem in povišanje vodstva na 101:87. Miami je po delnem izidu 16:3 dobri dve minuti pozneje povedel že za 16 točk in tekma je bila odločena.

Dragić: To je velika zmaga in lepo darilo za božič
"Obramba je bila odlična v prvem polčasu. Zavedali smo se, da se bodo približali v drugem polčasu. Nismo bili panični, ampak smo zbrano zaključili tekmo. Mislim, da lahko igramo še precej bolje v napadu. To je velika zmaga in lepo darilo za božič. Najsrečnejši sem, da sem znova zdrav," je bil zadovoljen Dragić, ki je hitro ujel formo iz končnice pretekle sezone. Uspešno je okreval po poškodbi stopalnega loka.

Spoelstra ne pozna poraza na božičnih tekmah
Trener Erik Spoelstra je dobil vseh osem božičnih tekem. "To je bil velik napredek v primerjavi z uvodno tekmo proti Orlandu. Nisem vedel, da sem še neporažen na božičnih tekmah. Ne zaslužijo si vse ekipe, da igrajo na ta dan. Butler si je zvil gleženj proti Orlandu, ni se dobro gibal v prvem polčasu in bolje je bilo, da mu namenimo nekaj odmora. Sezona bo še dolga. Bradley se je zelo izkazal v obrambi. To je velika pridobitev," je bil zadovoljen strateg, ki je popeljal Miami do dveh naslovov prvaka in šestih nastopov v finalu.

Dragić popeljal Miami do prve zmage
Kyrie Irving se je na znamenitem parketu TD Gardna počutil zelo domače. Foto: Reuters
Kyrie Irving se je na znamenitem parketu TD Gardna počutil zelo domače. Foto: Reuters

Imenitna predstava Irvinga v Bostonu
Brooklyn je v sijajni formi na začetku sezone. Boston ni imel nobene možnosti proti razigranim Netsom (95:123). Kyrie Irving, ki je igral za Celticse med letoma 2017 in 2019, je bil neustavljiv v TD Gardnu. Nasul je kar 37 točk, zadel je sedem trojk in odlično sodeloval s Kevinom Durantom. Dvakratni MVP finala se je uspešno vrnil na parket po letu in pol. Dosegel je 29 točk.

Boston je ob odmoru še vodil s 54:51. Durant je v tretji četrtini s 16 točkami zrežiral preobrat, v zadnjih 12 minutah pa so Netsi povozili Celticse s 37:18. Trener Steve Nash in pomočnik Mike D'Antoni sta bila nasmejana. Brooklyn je kandidat za najvišja mesta na Vzhodu.

Middleton s šestimi trojkami potopil Bojevnike
Enosmerni promet je potekal v Bradley Centru, kjer je Milwaukee odpravil Golden State kar s 138:99. Bucksi so igrali božično tekmo na domačem parketu prvič po letu 1968. Junak srečanja je bil Khris Middleton, ki je zadel šest trojk in prispeval 31 točk.

Khris Middleton je zasenčil Stephena Curryja. Foto: Reuters
Khris Middleton je zasenčil Stephena Curryja. Foto: Reuters

Bojevniki so brez poškodovanega Klaya Thompsona le bleda senca ekipe, ki je med med letoma 2015 in 2019 petkrat zapored igrala v finalu Lige NBA in osvojila tri naslove prvaka. Po porazu v Brooklynu z 99:125 so postali ekipa, ki je uvodni dve tekmi sezone izgubila z drugo najvišjo razliko v zgodovini. Le Clippersi so bili slabši na prvih dveh tekmah sezone 1987/88, ki so jih skupno izgubili za 71 točk. Zelo se je poznalo, da je manjkal Draymond Green, ki ima poškodovano desno stopalo.

Milwaukee je imel ob odmoru le deset točk naskoka (66:56), nato pa je tretjo četrtino dobil s 34:20. Giannis Antetokounmpo je igral le 27 minut, zbral je 15 točk in 13 skokov.

Stephen Curry je zadel le dve trojki iz desetih poskusov. Z 19 točkami se je na večni klubski lestvici prebil že na drugo mesto. Dosegel je 16.458 točk, več jih je le legendarni Wilt Chamberlain (17.783 točk), a tudi ta rekord bo kmalu padel.

Čančar ni stopil na parket
Vlatku Čančarju se ni izpolnila želja, da bi na božični večer stopil na igrišče, njegov Denver pa je na domačem igrišču moral priznati premoč LA Clippersom s 108:121.

Tekme 25. decembra:
LA LAKERS - DALLAS
138:115 (33:30, 36:27, 30:28, 39:30)
Davis 28 (10/16 iz igre, 3/5 za tri) in 8 skokov, James 22 (8/18 iz igre, 3/8 za tri), 10 podaj in 7 skokov, Harrell 22 (10/13 iz igre), Schröder 18, Kuzma 13 (3/4 za tri), Morris 9 (3/5 za tri), Caldwell Pope 8, Caruso 6, Horton Tucker 5, McKinnie 3, Matthews in M. Gasol 2; Dončić 27 (9/19 iz igre, 2/5 za tri, prosti meti 7/8), 7 podaj in 4 skoki v 34 minutah, Burke (4/7 za tri) in Richardson 17, Powell 11, Finney Smith in Hardaway po 10, Marjanović 6, Kleber 5, Johnson in Brunson po 4, Terry in Iwundu po 2.

MIAMI - NEW ORLEANS
111:98 (29:26, 37:27, 22:26, 23:19)
Robinson 23 (7/13 za tri), Dragić 18 (6/11 iz igre, 0/4 za tri, prosti meti 6/7), 9 podaj, 2 skoka in 4 ukradene žoge v 27 minutah, Adebayo 17, Bradley 12, Achiluwa in Herro po 11, Leonard 9, Iguodala 6, Butler 4; Williamson 32 (11/20 iz igre) in 14 skokov, Ingram 28, Hart 12, Redick 8, Adams in Ball po 6, Bledsoe 5, Melli 1.

MILWAUKEE - GOLDEN STATE 138:99
Middleton 31 (10/15 iz igre, 6/8 za tri), G. Antetokounmpo 15 (4/14 iz igre, prosti meti 7/15) in 13 skokov, Augustin (3/3 za tri) in DiVincenzo po 13, Holiday 12, Portis 10, Wilson 9, B. Lopez in Forbes po 8, Nwora 7, Merrill 6, T. Antetokounmpo 4, Connaughton 2; Curry 19 (6/17 iz igre, 2/10 za tri), Wiseman 18 in 8 skokov, Wiggins 12, Wanamaker in Poole po 11, Lee 9, Paschall 7, Chriss 4, Oubre in Mulder po 3, Looney 2.

BOSTON - BROOKLYN 95:123
Brown 27 (11/25 iz igre) in 8 skokov, Tatum 20, Smart 13, Ojeleye 9, Thompson 8, Pritchard 7, Williams 4, Nesmith 3, Ja. Green in Theis po 2; Irving 37 (13/21 iz igre, 7/10 za tri), 8 podaj in 6 skokov, Durant 29 (9/16 iz igre, 3/4 za tri), LeVert 10, Harris in Allen (11 skokov) po 9, Dinwiddie 6, Prince in Shamet po 5, Jordan in Luwawu Cabarrot po 4, T. Johnson 3, Je. Green 2.

DENVER - LA CLIPPERS 108:121
Jokić 24 (7/13 iz igre), 10 podaj in 9 skokov, Murray 23 (4/11 za tri), Barton 15, Mo. Morris 13, Millsap 8, Dozier 7, Hartenstein 6, Harris 2, Čančar ni igral; George 23 (5/9 za tri) in 9 podaj, Leonard 21, 7 podaj in 5 skokov, Ibaka 15, Batum 13 in 10 skokov, Zubac 12, Beverley 9, Williams in Kennard po 8, Patterson in Jackson po 5, Mann 2.


Tekme 26. decembra:
MEMPHIS - ATLANTA
CHARLOTTE - OKLAHOMA CITY
DETROIT - CLEVELAND
WASHINGTON - ORLANDO
NEW YORK - PHILADELPHIA
CHICAGO - INDIANA
SAN ANTONIO - TORONTO
UTAH - MINNESOTA
PORTLAND - HOUSTON
SACRAMENTO - PHOENIX