Shaquille O'Neal je pred začetkom sezone v Abu Dabiju spremljal dve pripravljalni tekmi. Foto: EPA
Shaquille O'Neal je pred začetkom sezone v Abu Dabiju spremljal dve pripravljalni tekmi. Foto: EPA

50-letnik se je v daljšem pogovoru za The Guardian razgovoril o številnih temah, najprej se je dotaknil odraščanja: "Vzgajali so me v maniri, da je treba varčevati in razmišljati o prihodnosti. Bil sem obetaven igralec, a vedno so me opozarjali, kaj, če se poškoduješ? Kaj, če ne bom imel dobre kariere? Kaj boš naredil potem? Varčuj, ne potrebuješ vsako leto novega avtomobila in podobno."

Potrebna miselnost za dobro kariero
Velik del pogovora se je vrtel o modernih centrih, njihova vloga se je z desetletji precej spremenila. Shaquille O'Neal je razmišljal na primeru mladega obetavnega centra Victorja Wembanyame, za katerega se pričakuje, da bo na naslednjem naboru izbran prvi. "Čudovit igralec, samo nebo je njegova meja. V nekem trenutku bo moral narediti naslednji korak. Ko sem sam začel igrati, sem bil dober. Nato me je nekdo rekel, da moram biti boljši, dokler ni nekdo rekel 'Shaq je dober igralec'. A želel sem postati še boljši, nato najboljši, na koncu pa najboljši vseh časov. S tako miselnostjo bo lahko postal eden najboljših."

Velikani se umikajo (navz)ven
Štirikratni prvak pogreša čase, ko so centri bili epske boje pod obroči, za kar je posredno obtožil sebe: "Veliki igralci preprosto več ne igrajo toliko pod obroči, za kar sem kriv sam. Vsak je produkt svojega okolja. Ko sem bil majhen, sem opazoval centre, ki so se borili v raketi. Bili so pod obroči. Ko sem prišel v ligo, so se taki igralci postopoma umaknili. Pomislimo zdaj na Victorja, odraščal je ob opazovanju Dirka Nowitzkega, Tima Duncana in Kevina Garnetta. Današnji mladi igralci poznajo samo centre, ki so se umaknili ven."

090 Prihaja Liga NBA (z njo pa Iztok Franko)

Združevanja najboljših igralcev
Pritisk za naslov prvaka je vse večji. Tistim igralcem, ki to ne uspe, se zato začne zbirati v tako imenovanih super ekipah. "Starejše generacije smo bile drugačne, mi tega nismo počeli, ker smo imeli radi rivalstva. Rad sem gledal, kako so Lakersi premagali Detroit, kako se je Detroit trudil premagati Chicago in tako naprej. Danes pa se številni igralci zaradi pritiska združujejo v iste ekipe."

Zaradi zabave od obroča do obroča
Ob koncu se je razgovoril tudi o dvakratnemu dobitniku nagrade MVP Janisu Andetokumbu in naredil primerjavo: "Bil sem Janis pred Janisom. V mojem času preprosto niso želeli, da bi veliki igralci preigravali. Včasih sem nadrl trenerja in šel sam z žogo od enega obroča do drugega. A to sem počel zaradi gledalcev, če je bila tekma dolgočasna, sem želel narediti nekaj, da so gledalci dobili občutek, da so dobili zabavo, vredno vstopnice."