Lahko Miami v soboto podaljša finalno serijo? Foto: AP
Lahko Miami v soboto podaljša finalno serijo? Foto: AP

"Briga me, kaj drugi govorijo. Tu smo z razlogom. Naš namen je tekmovanje za naslov prvaka in to se ni spremenilo. Želimo se boriti za naslov proti izvrstni ekipi. Ves čas smo se zavedali, da ne bo lahko. Takšen je ta sistem v končnici. Vsak korak predstavlja večji izziv. Poznam značaj naših igralcev, še vedno smo predani namenu, da se borimo za naslov, in se veselim naslednje tekme. Ne zanima nas, kaj se govori. Fantje so na parketu s krvjo, znojem in solzami. Drugi so doma na udobnih kavčih kot gledalci finala, naši igralci pa so v dvorani in tu je njihovo mesto," je povedal trener Miamija Erik Spoelstra.

Peto srečanje bo v soboto ob 3.00. Čeprav so favorizirani Jezerniki na pragu 17. šampionskega prstana, pa Spoelstra poudarja, da finale še ni končan: "Prvak bo tisti, ki bo zmagal štirikrat, in samo to je pomembno." Vročica se po njegovih besedah kljub težavam, ki jo spremljajo v finalu, ne predaja, hkrati pa se ne ozira na mnenje številnih, ki so jo v boju za naslov že odpisali.

LeBron James je na pragu četrtega prstana s tretjo ekipo. Foto: Reuters
LeBron James je na pragu četrtega prstana s tretjo ekipo. Foto: Reuters

Dragić se je pred četrto tekmo že ogreval, a je bila bolečina prehuda

Tudi na peti tekmi bo Miami skoraj zagotovo igral brez Dragića, ki je bil do finala prvi strelec svojega moštva. "Status je isti. Šel je skozi filmski trening, kar je bila večina tega, kar smo delali. Status ostaja nespremenjen," je na novinarski konferenci povedal Spoelstra. Nastop 34-letnega Ljubljančana ostaja opredeljen kot dvomljiv. Gogi, ki se je poškodoval na prvi tekmi finala, je skušal na zadnji zaigrati, a med ogrevanjem je razočaran s solzami v očeh obsedel, saj je bila bolečina prehuda. V edini izjavi po poškodbi je v ponedeljek povedal, da ga poškodovano stopalo – pretrgal je tetivo stopalnega loka – še vedno zelo boli. Predtem je pojasnil, da je imel težave s stopalom že v seriji proti Milwaukeeju in Bostonu.

Adebayo in Butler odločna, da Miami še ne gre domov

Na prvi tekmi serije je floridska zasedba ostala tudi brez prvega centra Bama Adebaya, ki pa je na četrti tekmi zaigral. "Bam bo že v redu. Njegov tekmovalni duh je pripravljen na petkov večer," je zagotovil Spoelstra. "Odpisujejo nas, vsi dvomijo o nas. Ampak dokler v slačilnici verjamemo in imajo trenerji zaupanje v nas, ni pomembno nič drugega," je odločen vsestranski Adebayo, prvi zvezdnik ekipe Jimmy Butler, ki je s 40 točkami in trojnim dvojčkom blestel ob edini zmagi Miamija v finalu, pa je dodal: "Nihče še ni pripravljen iti domov. Gre za zmago. Ne gre za zmago ali iti domov. Gre za zmago ali zmago. Tako mi razmišljamo o tem."

Na krilih trojke Dragić-Butler-Adebayo je Miami blestel v končnici. V prvi seriji proti Indiani je bil najboljši strelec Dragić, zatem, ko je Vročica izločila prvo ekipo rednega dela Milwaukee, je bil strelsko najbolj razpoložen Butler, v konferenčnem finalu v poslastici z Bostonom pa Adebayo. Vsi so v povprečju skupaj dosegali okoli 20 točk, največ, malenkost manj kot 21 na tekmo, Dragić. Miami je prva ekipa po San Antoniu leta 1999, ki je prišla v finale, potem ko so bili v prvih treh krogih končnice trije različni najboljši strelci moštva v posamezni seriji.