Vanja Černivec – ime tedna na Valu 202. Foto: Facebook
Vanja Černivec – ime tedna na Valu 202. Foto: Facebook

"Trenutno se na srečo stvari odvijajo tudi v prid ženskam na športnih pozicijah. Ženske imamo več možnosti in smo bolj izpostavljene, pa ne zato, ker smo ženske. Organizacije spoznavajo, da sprejemajo boljše odločitve, če imajo raznovrstno mišljenje v organizaciji," je povedala za Val 202, potem ko so jo poslušalci izbrali za ime tedna.

Številka 23, ki jo je nekoč nosil nepozabni Michael Jordan, je imela očitno nanjo velik vpliv: "Vsekakor, vodila me je skozi življenje in na koncu pripeljala k Bullsom, s čimer so se mi izpolnile otroške sanje."

ZDA je prvič spoznala ob koncu študija mednarodnih odnosov, ko je sodelovala z Združenimi narodi: "To se je zgodilo, še preden sem diplomirala, ko je Slovenija predsedovala EU-ju in so na ministrstvih poslali 15 študentov v tujino. Imela srečo, da sem lahko šla v New York."

Organizacijo NBA si je predstavljala nekoliko drugače: "Neverjetno, koliko malenkostim posvečajo vsakemu dogodku in kako v ospredje postavljajo igralce in trenerje. To me je presenetilo, tega nisem bila vajena. Večina športnih zvez namreč ne služi športnikom."

Mariborčanka se bo kmalu preselila v London, saj je pri tamkajšnjem klubu London Lions, ki je daleč najboljši v britanskem prvenstvu, postala športna direktorica. Želje so velike, igrati tudi v Evroligi, se pa zaveda, da košarka na Otoku ni prav razvita:

"Žal je ženska košarkarska liga na nizki ravni, lahko rečem na polprofesionalni. Cilj vlagateljev je dvigniti raven in organizacijo klubov, je pa to dolgoročni projekt. Potrebovali bomo nekaj let, da igralke prepričamo, da smo sposobni narediti korak naprej."

Vanja Černivec, prva ženska športna direktorica v britanski ženski košarki