Aleksandar Džikić je trenersko kariero začel leta 1991 v mladinskih selekcijah Partizana. Dve sezoni (1997-1999) je bil prvi trener Atlasa iz Beograda, nato pa več let pomočnik Duška Vujoševića. Zadnje dve leti je preživel v ZDA, kjer je bil prvi pomočnik trenerja Minnesote. Foto: MMC RTV SLO
Aleksandar Džikić je trenersko kariero začel leta 1991 v mladinskih selekcijah Partizana. Dve sezoni (1997-1999) je bil prvi trener Atlasa iz Beograda, nato pa več let pomočnik Duška Vujoševića. Zadnje dve leti je preživel v ZDA, kjer je bil prvi pomočnik trenerja Minnesote. Foto: MMC RTV SLO

Partizan je v zadnjem času na teh prostorih dosegel največje rezultate in ima največjo kontinuiteto dela. Že sedem let imajo istega trenerja, kar je ena izmed prednosti.

Igrajo v visokem tempu. Ni skrivnost, da so verjetno v vrhu evropskih ekip v fazi prehoda v napad, to je prvih osem, deset sekund napada. So najboljša skakalna ekipa v napadu v Evropi.

Imajo pravo nevarnost v raketi v Nikoli Pekoviću, izrednega Novico Veličkovića, imajo tri "modrece": Palacia, Tepića in Kecmana. V zadnjem času izredno igrata Tripković in Vranješ. Mnogi pogostokrat ne omenijo tega, da pravzaprav osem, morda devet Partizanovih košarkarjev igra najboljšo sezono v življenju.

Aleksandar Džikić
Za privržence Partizana bo Džikić do groba »Grobar« (navijač Partizana). Po lastnih besedah je bil na črno-bele nor že od otroštva. To še ne pomeni, da U. Olimpiji ni predan stoodstotno, kar tudi sam zatrjuje. Foto: MMC RTVSLO
Nikola Peković
Potem ko so osvojili kar šest zaporednih državnih naslovov, je bil Partizan letos tudi pravi hit v Evroligi. Iz četrtfinalnih obračunov je izločil samega evropskega prvaka Panathinaikosa, sam pa v boju za Final 4 klonil proti Tau Ceramici. Foto: EPA
Miha Zupan
Aleksander Džikić trdi, da je Miha Zupan napravil velik korak v karieri. Foto: EPA
V Tivoliju se obeta spektakel

37-letni Beograjčan je prevzel tivolski klub na začetku januarja, od takrat pa vzpostavil sistem v igri in dvignil raven predstav pri nekaterih košarkarjih. Zdaj je, po osvojenem slovenskem pokalu, pred drugim velikim sklepnim izpitom sezone in to proti moštvu, s katerim je bil tesneje povezan kar 14 let. "Čustva bodo navzoča, ampak jih bo treba dati na stran," poudarja Džikić.

Ni dvoma - Partizan in njegove igralce tivolski strateg pozna do potankosti. Navsezadnje je bil najboljši učenec Duška Vujoševića, ki že sedem sezon vodi velikana iz Pionirja. In kako ga zaustaviti? "Ne bomo ga. Moramo odgovoriti na njihov ritem, skok v napadu in odigrati pametno. Partizan ne oprošča napak …" je preudaren srbski trener.

Že pred četrtfinalom Lige NLB ste dejali, da imajo vsi klubi enake ambicije. Kdo pa ima zdaj pred Final fourom največ možnosti za naslov?
Partizan je v zadnjem času na teh prostorih dosegel največje rezultate in ima največjo kontinuiteto dela. Že sedem let imajo istega trenerja, kar je ena izmed prednosti. Letos so rezultatsko povsem uspešni, vemo pa, kakšen je finančni položaj klubov na tem prostoru. Oni veljajo za favorite, kar so potrdili tako v Ligi NLB kot v Evroligi.

Trener Zadra Aco Petrović trdi, da ste vi prvi favoriti turnirja. Partizan je po izpadu iz Evrolige v zadnjem času psihično padel, Olimpija pa napredovala. Se strinjate s tem?
Ne. Zato ker obstajajo razlike v ravneh tekmovanja. Vsi vemo, na kateri ravni je Evroliga, na katerem Liga NLB in na katerem državna prvenstva. Mi resda zmagujemo, ampak to ne spreminja dejstva, da je Partizan favorit. Tudi Zadar je odlično odigral Ligo NLB. Zaradi točkovanja na Hrvaškem ima Zadar najvišje mogoče ambicije. To izjavo je treba jemati z rezervo.

Usoda je hotela, da se v polfinalu pomerite s klubom, s katerim ste povezani od svoje mladosti. Kako čustven bo za vas ta dvoboj?
Jaz sem ponosen na leta pri Partizanu. Prepričan sem, da so tudi oni ponosni na uspehe, ki jih dosegam z Olimpijo. Čustva bodo navzoča, ampak jih bo treba dati na stran. Olimpija bo igrala proti ekipi trenerja, s katerim sem delal štiri leta. Igrali bomo proti igralcem, ki sem jih dlje časa treniral. Ni pomembno ...

Ker je znano, da razmišljate iz tekme v tekmo, koliko časa se že pripravljate na Beograjčane, če ste pa še v torek igrali z Elektro (103:59)?
Poskušam prepričati igralce, da enak denar zaslužijo za tekmo z Elektro ali pa s CSKA-jem. Prava moštva delajo čim manj razlik med tako imenovanimi majhnimi in velikimi tekmami. Seveda, večjim moštvom se daje večji poudarek, ampak šampionske ekipe razmišljajo enako o vsakem nasprotniku. Vsak dan braniš to, da si v Olimpiji, braniš svoj položaj. Pomembno mi je, kako delujemo tudi v slovenskem prvenstvu. Težko je ne misliti na tako tekmo, kot je Partizan. Že dolgo se nanjo pripravljamo. Na različne načine …

Kakšni so ti načini?
Že od prihoda vztrajam na tem, da je to moštvo sestavljeno iz 11 igralcev. Hočem, da igralci dojamejo, da tekma s Partizanom ne bo priložnost za herojstva. Bo le potrditev naše kakovosti. Že to, da smo na Final four, mislim, da je velika stvar.

Gre za spopad dveh ekip z moštveno igro. Marca v 24. krogu Lige NLB še niste bili povsem dorasel tekmec. Kako se spominjate tega obračuna?
Tekma, ki smo jo igrali v Beogradu, nam je pokazala, da lahko z njimi igramo, celo na gostujočem parketu. Res je, da to ni bila najboljša tekma Partizana. Dejstvo je, da razen Miliča in Hukića drugi nimajo izkušenj s takšnimi tekmami. Nikoli niso igrali za takšna moštva. Kar je drugje nekaj posebnega, je v Olimpiji normalno, saj je velik klub s tradicijo.

Če bo, zakaj bo tokrat drugače?
Tokrat igramo pred domačim občinstvom. Računam, da bo občinstvo prepoznalo našo željo in nas spodbudilo. Vsakemu je ljubše igrati pred polno dvorano. Po porazu s Partizanom smo se pokazali v dobri luči proti Crveni zvezdi in glavnemu konkurentu v DP-ju Heliosu. Pričakujemo, da bomo dobro igrali. Če bo to dovolj, je nekaj, nad čemer nimamo nadzora.

Kako ustaviti ekipo vašega mentorja Dušana Vujoševića?
Partizan igra v visokem tempu. Ni skrivnost, da so verjetno v vrhu evropskih ekip v fazi prehoda v napad, to je prvih osem, deset sekund napada. So najboljša skakalna ekipa v napadu v Evropi. Imajo pravo nevarnost v raketi v Nikoli Pekoviću, izrednega Novico Veličkovića, imajo tri "modrece" - Palacia, Tepića in Kecmana. V zadnjem času izredno igrata Tripković in Vranješ. Mnogi pogostokrat ne omenijo tega, da pravzaprav osem, morda devet Partizanovih košarkarjev igra najboljšo sezono v življenju. Kako jih zaustaviti? Ne bomo jih zaustavljali. Moramo odgovoriti na njihov ritem, skok v napadu in odigrati pametno. Partizan ne oprošča napak …

Ste se z Vujoševićem pred petkovim polfinalom že kaj slišali?
Ne. Tu se bova videla …

Beograjčani imajo na vseh položajih po dva zelo solidna košarkarja, predvsem pa izstopa eden. Kako omejiti učinek prvega centra lige Nikole Pekovića?
Peković je dominanten. Če želiš nadzirati njegov učinek, moraš naprej prekiniti komunikacijo med njim in preostalimi igralci. To je težko, letos je to poskušalo vsako moštvo, ki je igralo z njimi. Tudi mi bomo poskusili. Na čvrsto igro moraš odgovoriti čvrsto, na energijo moraš odgovoriti z energijo, na pametno igro ravno tako. Moramo odigrati trdo. Imamo tri visoke igralce, ki se bodo ukvarjali s Pekovićem - med njimi Miliča. Mogoče še Zupana. Cela centrska linija bo imela delo z njim. Poskušali bomo vse, kar je v naših močeh …

Od prihoda k Unionu Olimpiji Vam je uspelo vzpostaviti sistem v igri. Kje še vidite možnosti za napredek?
Vsaka ekipa, tudi Chicago iz leta 1996, je lahko boljša. Lahko igramo bolj koncentrirano, daljši čas z visoko energijo, bolj čvrsto. Dejstvo je, da tudi nekateri posamezniki igrajo v zadnjem času kakovostneje. Zaradi tega smo lahko optimistični. Imamo sistem v napadu in v obrambi. Nismo imeli veliko časa za treninge. To moštvo lahko igra še bolj raznovrstno, vendar ni bilo dovolj časa. Ne želim začeti stvari, za katere vem, da jih ne morem končati. To je del mojega značaja. Nekaterih košarkarskih stvari se nismo niti dotaknili.

Nekaterim igralcem ste se posvečali tudi individualno. Kdo je po vašem mnenju še posebej izboljšal svojo igro?
Ne bi ugotavljal, ali igrajo bolje, ampak igrajo drugače: Dragič, Begič, Rizvič in tudi Zupan, ki je naredil velik korak v svoji karieri. Hukić je dopolnil svojo igro. Tudi Taylor in Bailey.

Vaša želja po treniranju Unionu Olimpije tudi v prihodnjih sezonah je nedvoumna, kar ste povedali že v MMC-jevi klepetalnici. Kakšni pa so odzivi pri vodstvu kluba?
Ne vem. To morate vprašati njih. Rad bi tu ostal, ne vidim razloga, da se ta zgodba ne bi nadaljevala. Vendar gre za dvosmerno ulico – jaz sam sebi ne morem dati službe. Če so ljudje v upravi zadovoljni, se bomo pogovorili. Nismo se še …

Kapetan Milič rad poudarja, da resni klubi začnejo moštva sestavljati še pred koncem sezone. Kako daleč je Union Olimpija, ste v stikih s kakšnimi okrepitvami?
Ta sezona je za Olimpijo važna zaradi več stvari. Klub se skuša spraviti na zdrave noge, obenem pa izpolniti tudi neke rezultatske cilje. Ti dve stvari gresta težko vzporedno, nam za zdaj to nekako uspeva. Pomembno je, da izvemo, kdo bo novi direktor. Za nadaljnji napredek Olimpije bo treba določiti dve stvari: s kakšnim proračunom se bo igralo v prihodnji sezoni in kakšni bodo cilji. Normalno je, da so nekatere izmed teh stvari neznane, ampak verjamem, da se bo to v najkrajšem času razrešilo in da nadaljujemo delo.

Ž. K.

Partizan je v zadnjem času na teh prostorih dosegel največje rezultate in ima največjo kontinuiteto dela. Že sedem let imajo istega trenerja, kar je ena izmed prednosti.

Igrajo v visokem tempu. Ni skrivnost, da so verjetno v vrhu evropskih ekip v fazi prehoda v napad, to je prvih osem, deset sekund napada. So najboljša skakalna ekipa v napadu v Evropi.

Imajo pravo nevarnost v raketi v Nikoli Pekoviću, izrednega Novico Veličkovića, imajo tri "modrece": Palacia, Tepića in Kecmana. V zadnjem času izredno igrata Tripković in Vranješ. Mnogi pogostokrat ne omenijo tega, da pravzaprav osem, morda devet Partizanovih košarkarjev igra najboljšo sezono v življenju.

V Tivoliju se obeta spektakel