Branilec Gonzage Nigel Williams Goss je zmago proslavil tudi s plesalkami. Foto: Reuters
Branilec Gonzage Nigel Williams Goss je zmago proslavil tudi s plesalkami. Foto: Reuters

Gonzaga je na zaključnem turnirju v prvem polfinalu premagala Južno Karolino s 77:73, Severna Karolina pa je bila s 77:76 boljša od Oregona. Za Severno Karolino bo to že 11. nastop v finalu, do zdaj je osvojila pet naslovov, zadnjega leta 2009, Gonzaga pa bo v finalu igrala prvič.

Gonzaga je vodila ves prvi polčas, a sta delni izid košarkarjev Južne Karoline 16:0 in vodstvo s 67:65 sedem minut pred koncem tekmo obrnila na glavo. Gonzaga, ki je na 38 tekmah izgubila le enkrat, je v končnici le upravičila vlogo favorita. Prvi strelec je bil Nigel Williams Goss, ki je dosegel 25 točk. Rezervist Zach Collinsa je v 23 minutah vknjižil 14 točk, 13 skokov in 6 blokad.

Severna Karolina je v finale prišla drugo leto zapored. Prvi igralec ekipe Tar Heels je bil Kennedy Meeks, ki je dosegel 25 točk in zbral 14 skokov, osem v napadu, zadnjega odločilnega po zgrešenem prostem metu njegove ekipe štiri sekunde pred koncem.

Finale med Severno Karolino in Gonzago bo na sporedu v noči na torek ob tretji uri zjutraj po slovenskem času. Za rahlega favorita na stavnicah velja Severna Karolina.