Vodstvo kluba se ni odzvalo na obtožbe Jureta Zdovca. Foto: MMC RTV SLO
Vodstvo kluba se ni odzvalo na obtožbe Jureta Zdovca. Foto: MMC RTV SLO
Gradbišče Stožice
Kdo vse bo v naslednji sezoni igral v novi dvorani? Foto: MMC RTV SLO

Plače košarkarjem in trenerjem zamujajo več mesecev in tudi športni rezultati v tem letu so porazni. V košarkarski Olimpiji je še naprej narobe svet: trener Jure Zdovc javno razlaga, da vodstvo kluba ni doraslo nalogi. V vsakem urejenem okolju (klubu ali podjetju) bi trener ob prvih kritikah svojih šefov dobil opomin, naslednjič pa odpoved. Vodstvo izbira in odstavlja trenerja, in ne nasprotno. No, tudi plačevalo naj bi ga.

A ker na Zdovčeve obtožbe ni odgovora, ne z besedami ne z ukrepanjem, je to še dokaz več o resnični zmešnjavi v klubu.

Olimpija se spet vrti v začaranem krogu
Košarkarji in trenerji so večinoma dobili le plačo ali dve. Olimpija je spet v krepkem minusu, ker se je zanašala na poletne obljube, kako bodo med sezono pristopili še novi podporniki in kako bodo nekateri dosedanji okrepili svoj vložek. Pa se to ni zgodilo. Niti ni bistveno vprašanje: ali so bili najprej slabi rezultati in je nato zmanjkalo veselja do investiranja v Union Olimpijo, ali pa zaradi pomanjkanja denarja ni bilo rezultatov. Olimpija se vrti v začaranem krogu: brez denarja. In kar je huje - hkrati tudi brez znanja in energije.

Košarka naj bi bila paradni šport
Jure Zdovc upa kritizirati svoje šefe tudi zato, ker ga podpira župan Zoran Janković, ki ima ob gradnji nove dvorane v Stožicah željo po vrhunski košarki. Košarka je predvidena kot paradni šport v novi športni palači. Zoran Janković je ambiciozno napovedoval košarkarsko Olimpijo v vrhu Evrope. Te ideje ni opustil. Zagotavlja, da bo priskrbel dodaten denar za klub, a to pogojuje z menjavo vodstva. Kot svojega košarkarskega stratega pa Janković vidi Jureta Zdovca.

Odpira se kar nekaj vprašanj
Torej: ali bosta morala oditi direktor kluba Igor Dolenc in predsednik Dušan Mitič (eden vodilnih v Telekomu), da bodo klub vodili ljudje z Jankovićevim zaupanjem? In: ali podjetja in vplivneži, ki so poleti obljubljali svoje sodelovanje čakajo na spremembe vodstva kluba. Ali je treba zdaj prikazati stanje v klubu čim bolj črno in dramatično, da bodo potem rešitelji toliko bolj zaslužni?

Še obstajajo ljudje, ki želijo pomagati
Vprašanj je več kot odgovorov. Najbolj skrbi, da uspeh kluba ni želja vseh skupaj hkrati, ampak da gre za igro "ali - ali": ali ti ali jaz. Je pa dobro, da si še kdo želi pomagati Olimpiji. Ko bo zmanjkalo ljudi, ki skušajo držati na nogah več milijonski košarkarski projekt Evrolige v Ljubljani bo tudi konec upanja.