Stephen Curry je dosegel 36 točk. Foto: Reuters
Stephen Curry je dosegel 36 točk. Foto: Reuters

"Res sem počaščen, da sem bil del te tekme. To je ena izmed največjih košarkarskih tekem, pri kateri sem sodeloval. Bili so popolni. Odigrali so popolno tekmo," je po polfinalni zmagi ZDA nad Srbijo s 95:91 povedal Kerr. "Bila je težka tekma, ampak to smo pričakovali. Srbija ima izjemno ekipo z izjemnim trenerjem in težko jih je premagati dvakrat na istem turnirju. Igrali so izjemno košarko. Nisem pričakoval, da bo Avramović v prvem polčasu zadel tri trojke. Presodil je naš moment in pritisk, ki je naredil svoje. Vedno mi je žal ekipe, ki izgubi. Videl sem srbske igralce, kako jokajo," je povedal Kerr.

Sorodna novica Američani na krilih Curryja in Jamesa do preobrata proti Srbiji

Veliko se govori o sojenju v zadnji četrtini, v kateri so Srbi izpustili prednost 13 točk. "Ne iščem opravičil, jezen sem, ker nismo imeli spoštovanja sodnikov. Pa ne samo na tej tekmi. Če najboljši košarkar na svetu Jokić v 37 minutah izvaja samo štiri proste mete, Bogdanović samo enega, se dogaja nekaj čudnega. Pa žoga je praktično vseskozi pri njih. Razočaran sem. Igralcem sem govoril, naj ne govorijo, ampak naj se borijo in jih bodo sodniki za to nagradili. Tega ta večer nismo videli," je povedal Pešić.

Srbijo že v soboto dopoldne čaka boj za bronasto medaljo z Nemčijo. "Mudi se mi v hotel. Čez manj kot 48 ur igramo za medaljo. Ponosen sem na to, kako smo igrali. Še posebej na način, kako smo se proti Avstraliji vrnili po -24. Tu se je videla naša psihološka moč. V Srbiji pravijo, da ta, ki izgubi, ima pravico, da se jezi. Nisem jezen, ampak ponosen. Videli ste, s kom smo igrali. Milutinov je imel vročino, tudi Jović ni bil pripravljen. Za Nemce moramo povečati rotacijo," je še dodal Pešić.

Prvi mož tekme je bil Stephen Curry s 36 točkami. Že v prvi četrtini je dal pet trojk in tekmo zaključil z devetimi. "Vse poletje smo govorili, da bomo naleteli na resen izziv, čeprav so mnogi menili, da se bomo sprehodili do medalje. Srbija ima izjemno ekipo. Naša vrnitev je bila nekaj neverjetnega. Na koncu smo le zaigrali, kot znamo, hvala bogu za to zmago," je povedal Curry.

"Pospešili smo ritem, ko je bilo najpomembneje, in naredili preobrat. Zadevali smo začenši z mano, KD-jem, Joelom in LeBronom. A na koncu nam je zmago prinesla obramba," je še dodal Curry.

Ena ključnih akcij se je zgodila sedem minut pred koncem, ko so Američani v enem napadu zadeli dve trojki (Kevin Durant, Devin Booker) in zaostanek z enajstih znižali na pet točk. Ob tem je Nikola Jokić dobil četrto osebno napako.

"Steph, to je bila božanska predstava, še posebej, ker se je zdelo, da se lovi čez turnir. Vedno pravimo, da je vsak večer lahko nekdo drug odločilen, nocoj se je pokazal on. Met za metom, ukradena žoga na koncu in polaganje, bil je povsod. To je bila ena najboljših tekem, kar sem ga videl odigrati," je povedal Durant, ki je 34 sekund pred koncem zadel za plus štiri.

Štafetno palico je nato prevzel Embiid, ki je bil z 19 točkami drugi strelec dvoboja. "Joel je bil vse. Zadel je vse pomembne mete," je soigralca hvalil LeBron James, ki je poskrbel za četrti trojni dvojček v zgodovini olimpijskega turnirja – 16 točk, 12 skokov, 10 podaj.

"Ne vem, koliko priložnosti in trenutkov, kot je ta, bom dobil, da bi lahko tekmoval za nekaj velikega. Vedeli smo, da nas čaka izziv in da bo najtežja tekma do zdaj, a smo se resnično potrudili," je povedal James.

39-letnik lovi svoje tretje zlato odličje, a priznava, da bo proti Franciji zelo težko: "Seveda so to prve igre za Victorja Wembanyamo, a ta ekipa skupaj igra že kar nekaj časa. Hranijo se s spodbudo iz občinstva, tako da se veselimo tega dvoboja."