Aleš Pipan je pred časom napovedal, da bo Slovenija v Španiji naskakovala medaljo. Foto: EPA
Aleš Pipan je pred časom napovedal, da bo Slovenija v Španiji naskakovala medaljo. Foto: EPA
Dušan Šešok
Dušan Šešok (levo): Glavni cilj je preboj na olimpijske igre. Foto: EPA
Tone Krump, direktor slovenske košarkarske reprezentance
Tone Krump: Alicante je več kot odličen, saj je najbližje Sloveniji. Foto: EPA
Boštjan Nachbar
Boštjan Nachbar se bo o nastopu v Španiji odločil spomladi. Foto: Reuters
Jaka Lakovič
Jaka Lakovič že dobro pozna Španijo. Foto: Reuters
Košarkarji znova z Italijani in Francozi
Pipan se ne boji tekmecev

"Ni se zgodilo nič presenetljivega, dobili smo naše stare znance, Francoze, Italijane in Poljake. Skupina D je nedvomno izjemno izenačena, je pa jasno, da na EP-ju slabih ekip ni. V Španijo bodo vsi zagotovo prišli z visokimi ambicijami. Od nas je odvisno, kako se bomo pripravili, ni pa dvoma o tem, da merimo na prvo mesto v skupini. Cilji so visoki, konkretno pa je to korak naprej v primerjavi z EP-jem v Beogradu, kjer smo osvojili 6. mesto in preboj na kvalifikacijski turnir za olimpijske igre. Dobro je, da igramo v Alicanteju, katerega atraktivnost bo gotovo zelo zanimiva za slovenske navijače. Ko bi jih v to obmorsko mesto vsaj prišlo toliko kot v Beograd," je dejal Pipan.

Dušan Šešok, predsednik KZS-ja: "Izbor Alicanteja, obmorskega mesteca na jugovzhodu Pirenejskega polotoka, je za slovenske navijače idealen. Za nameček smo se tako v skupini izognili Španiji, Grčiji, Rusiji in Srbiji. Pomerili se bomo z reprezentancami, ki smo jih že premagovali. Z Italijo smo z izjemo letošnjega svetovnega prvenstva vselej opravili, Francijo smo ugnali na zadnjem EP-ju, Poljsko pa redno premagujemo. Zelo realno je, da dve tekmi od treh dobimo in se uvrstimo v nadaljevanje tekmovanja. Glavni cilj mora biti preboj na kvalifikacijski turnir za olimpijske igre."

Iztok Rems, generalni sekretar KZS: "Zelo sem zadovoljen z izborom Alicanteja, saj je od vseh mest gostiteljev Sloveniji najbližji. To posledično pomeni veliko podporo navijačev, ki je za nas izjemno pomembna. Le spomnite se Beograda ... V skupini smo dobili stalne spremljevalce, Italijane in Francoze, za nameček pa Poljsko s slovenskim selektorjem Andrejem Urlepom. Prepričan sem, da bomo prišli v drugi krog, in ker bomo zagotovo vrhunsko pripravljeni, se bomo prebili med najboljših pet. Naš cilj je najmanj uvrstitev na kvalifikacijski turnir za olimpijske igre."

Tone Krump, direktor slovenskih košarkarskih reprezentanc: "To, da smo dobili Alicante, je več kot odlično, saj je Sloveniji najbližje in tako hkrati najbolj dostopen slovenskim navijačem. Skupina je težka, saj je Poljska organizatorka naslednjega EP-ja in bo brez dvoma naredila vse za uveljavitev na stari celini, a ostajam optimist. Prepričan sem o preboju v drugi krog, verjamem pa tudi, da bomo izpolnili glavni cilj – preboj na kvalifikacijski turnir za OI."

Boštjan Nachbar: "Tako v naši skupini kot tudi v skupini C, s katero se križamo v drugem delu tekmovanja, je vse polno naših starih znancev. V Španiji bo lahko slovenska reprezentanca poravnala kup računov. Oddolžili se bomo lahko Italijanom in Turkom za poraz na letošnjem svetovnem prvenstvu ter Nemcem za to, da so nas na zadnjem EP izločili v četrtfinalu. Tudi s Francozi, Litovci in Poljaki smo se v zadnjih dveh letih že merili in prav nenavadno je, da smo z vsemi omenjenimi moštvi znova v istem 'paketu'. Ni kaj, vse izbrane vrste so izjemno kakovostne, a naši cilji kljub temu niso nič manjši. Trenutno razmišljam le o ligi NBA, in če bo sezona pri New Jerseyu prava, potem se bom verjetno odločil za odhod na Pirenejski polotok. Za zdaj lahko rečem le, da so možnosti približno polovične."

Jaka Lakovič: "Skupina D je zelo težka. Tudi Poljske ne smemo podcenjevati. Menim, da bi naš cilj moral biti četrtfinale, torej preskočiti obe skupini. Bo zelo težko, a iz izkušenj dobro vemo, da na EP-ju slabih ekip ni več. Vsi, ki tja pridejo, so vrhunsko pripravljeni. Do začetka tekmovanja moramo gledati predvsem nase, na kakovostne priprave, da bo vse teklo tako, kot je potrebno. Za cilj smo si postavili uvrstitev na kvalifikacijski olimpijski turnir, a narediti korak naprej v primerjavi z zadnjim EP-jem, bo zelo težko. Moramo biti realni, a želja nam nihče ne more vzeti. In te so in bodo vselej visoke. Za konec še to: septembra smo z Barcelono gostovali v Alicanteju in prav vesel sem, da bomo na EP-ju nastopili v tem mestu. Še pred dobrimi tremi tedni so bile namreč plaže tam nabito polne, v glavi pa sta mi ostala še center mesta in marina."

Košarkarji znova z Italijani in Francozi
Pipan se ne boji tekmecev