Mediator George Cohen je v New Yorku zbranim novinarjem prinesel slabo, a pričakovano vest:
Mediator George Cohen je v New Yorku zbranim novinarjem prinesel slabo, a pričakovano vest: "Sprti strani še nista dosegli dogovora." Foto: EPA

Že v torek so se lastniki klubov in sindikat igralcev sestali, a po 16 urah pogajanj nikakor niso našli skupnega jezika. V sredo je bil sestanek za polovico krajši, dogovorili pa so se le, da se bodo pogovori nadaljevali. Nič, torej.

Jabolko spora: Delitev finančne pogače
Od konca septembra in do 10. oktobra sta se sprti strani sestali že šestkrat, za pogajalsko mizo pa sta skupno preživeli že 32 ur. Glavno jabolko spora je delitev denarne pogače. Lastniki klubov zahtevajo omejitev plač, saj naj bi po njihovem zatrjevanju kar 22 od 30 klubov v ligi preteklo sezono vknjižilo 300 milijonov ameriških dolarjev izgube. Osrednje vprašanje je tudi delitev dobička. Košarkarjem je bilo po stari pogodbi zagotovljenih 57 odstotkov dobička, lastniki pa zdaj ponujajo deset odstotkov manj, torej 47 odstotkov. NBPA sicer zahteva 53 odstotkov dobička.

V Ligi NBA so posledično še vedno prekinjene vse dejavnosti, odpovedali so vseh 43 tekem pred začetkom sezone, prav tako ne bo niti prvih 100 tekem v novi sezoni, ki bi se morala začeti 1. novembra.