Vstop NLB-ja v Jadransko ligo je razburkal predvsem hrvaško javnost. Foto: NLB
Vstop NLB-ja v Jadransko ligo je razburkal predvsem hrvaško javnost. Foto: NLB
Vladimer Boisa
Vladimer Boisa je sinonim Jadranske lige, saj je z Olimpijo nastopil na štirih zaključnih turnirjih tega tekmovanja. Foto: RTV SLO
Marjan Kramar
Jadranska liga je prvih pet let delovala pod imenom Goodyear, zdaj pa se je imenuje Liga NLB. Foto: RTV SLO

Hrvaški mediji pišejo, da je NLB naslednik Ljubljanske banke, ki, kot poudarjajo, 140.000 hrvaškim varčevalcev že 16 let dolguje okoli 150 milijonov evrov brez obresti. Ob tem finančni strokovnjaki opozarjajo, da sponzorstvo ne pomeni prihoda NLB-ja na hrvaški trg.

Gre za odpiranje malih vrat?
"To je poskus Ljubljanske banke, da se skozi majhna vrata prebije na hrvaški trg. A ta poskus ne bo uspel. Trdim tudi, da ta liga ne deluje v dobro hrvaške košarke, temveč raznih mešetarjev," je bil v svoji izjavi odločen hrvaški poslanec in nekdanji košarkar Franjo Arapović.

Predstavniki hrvaških klubov (Cibona, Zagreb, Zadar in Split) so si edini v tem, da ne želijo mešati športa in politike. Sponzor prinaša potreben kapital, ki se bo tako prelival tudi v hrvaške klube.

Ime sponzarja ni bistveno
"Za predstavnike košarkarskih ekip sponzoriranje NLB-ja sploh ne sme biti vprašanje in ne bi smeli pomišljati z drastičnimi ukrepi o neigranju. Kdo je sponzor, se ne tiče področja, na katerem delam," je povedal športni direktor Cibone Mihovil Nakić. "Problem hrvaških varčevalcev ne bi smel vplivati na priljubljenost lige. Konec koncev NLB s svojim sponzoriranjem sponzorira tudi hrvaške klube," je bil odločen predsednik Zadra Kristijan Magaš.

"NLB za košarko pomeni zanesljivost, in hkrati je to bogat sponzor. Resda obstaja moralno vprašanje, ki je bilo odprto tudi na sestanku v Kopru, toda klubi niso pristojni za to, da se ukvarjajo s političnimi vprašanji. Težave z banko naj reši politika, to ni stvar košarke," je bil odločen športni direktor Splita Petar Skansi.

Kramar: "Projekt je ambiciozen"
"Odločili smo se za projekt, ki bi združil lastnosti ambicioznega, skupinskega tekmovalnega duha, projekt, ki bi z našo pomočjo dosegel še več," je podpisu sponzorske pogodbe obrazložil predsednik uprave NLB-ja Marjan Kramar.

Šesta sezona Jadranske lige začne 30. septembra.

Liga NLB, 1. krog

Sobota, 30. septembra:
ZAGREB - HELIOS DOMŽALE

GEOPLIN SLOVAN - UNION OLIMPIJA

SPLIT CO - BOSNA

FMP - CRVENA ZVEZDA

BUDUĆNOST - CIBONA

PARTIZAN - HEMOFARM

ŠIROKI ERONET - ZADAR