Deon Thompson je bil najbolj zaslužen za zmago zeleno-belih. Dosegel je 15 točk in 10 skokov. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Deon Thompson je bil najbolj zaslužen za zmago zeleno-belih. Dosegel je 15 točk in 10 skokov. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Goran Jagodnik
Goran Jagodnik se je vrnil na parket prvič po oktobru, ko se je poškodoval na treningu ob trčenju z Davisom Bertansom. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zmago Sagadin je bil večkrat jezen na svoje izbrance, ki so v odločilnih trenutkih igrali zelo nezbrano. Foto: Uroš Hočevar/Liga ABA
Luka Rupnik
Luka Rupnik je prispeval 11 točk k zmagi Slovana. Foto: KZS
Union Olimpija in Geoplin Slovan v polfinalu

Najboljši strelec pri zeleno-belih je bil Deon Thompson, ki je prispeval 15 točk in 10 skokov, pomembno vlogo pa sta v odločilnih trenutkih odigrala tudi povratnik po poškodbi Goran Jagodnik in Jaka Blažič. Pri Domžalčanih je izstopal Klemen Prepelič z 18 točkami, izjemno slab večer pa je imel D. J. Gay, ki je v 20 minutah dosegel le dve točki (1/4 za dve, 0/2 za tri).
Odlična druga četrtina Heliosa
Ljubljančani so na začetku hitro povedli s 17:5, toda Domžalčani so se z delnim izidom 19:2 vrnili v igro in polčas celo dobili s 24:21. Razigrana sta bila Vjekoslav Petrović z dvema trojkama in Prepelič.
Jagodnik nagnil tehtnico na stran zmajev
Po skoraj štirimesečni odsotnosti je znova zaigral kapetan zeleno-belih Jagodnik, ki je ob koncu tretje četrtine začel serijo Uniona Olimpije. Zadel je dve trojki zapored, nato pa je še polagal (44:36). Domžalčani niso našli pravega odgovora in v 34. minuti je bilo že 56:42. Blestel je Blažič, ki je bil dvakrat zapored natančen izza črte. Helios ni bil učinkovit v napadu, Domžalčani pa so slabo zapirali prostor pod lastnim obročem.

Sagadin: Izgubili smo kar 20 žog
"Prednost so si Olimpijini košarkarji priigrali predvsem z obrambo, k temu pa so pripomogli tudi nekateri posamezniki. Denimo Thompson s svojimi sedmimi skoki. Naša ekipa je skozi celotno tekmo nihala v igri, igrali smo dobro, pa nato slabo in spet dobro. Veliko so nas stale tudi izgubljene žoge, kar 20 jih je bilo, kar je dvakrat preveč, kot bi si lahko dovolili. Zato lahko Olimpiji le čestitam in ji zaželim, da osvoji Pokal Spar," je dejal trener Heliosa Zmago Sagadin.

Filipovski najbolj vesel vrnitve Jagodnika
Sašo Filipovski
je bil precej bolj zadovoljen: "Tekma se je začela nervozno, saj je bilo treba prebiti led. Tekmo smo začeli z dobro obrambo. Tudi zadevali smo. Nato smo storili kar nekaj napak in dovolili Heliosu, da se nam je povsem približal. Ob polčasu smo se domenili, da se držimo dogovora, tako da nam je v drugem polčasu uspelo zaustaviti njihove ostrostrelce. Vesel sem zmage, še posebej pa sem vesel uspešne vrnitve Gorana Jagodnika."

"Tekmo sem spremljal bolj od strani, saj so minili skoraj štirje meseci od moje zadnje tekme. Malce je bil čuden občutek. Verjamem, da bodo moje igre iz tekme v tekmo boljše in da bom lahko pomagal svoji ekipi. Danes je odločila predvsem naša obramba, saj smo uspešno zaustavili Gaya, v napadu pa je bilo le vprašanje časa, kdaj nam bo steklo," je dodal Jagodnik.

Slovan našel recept za Mariborčane
Prvo petkovo tekmo je zaznamovala izredno nizka učinkovitost obeh moštev, malo prave košarke in nekoliko presenetljiva zmaga borbenih Ljubljančanov, ki so pred tem v Ligi Telemach dvakrat gladko klonili proti Mariborčanom. Nazadnje prav v zadnjem krogu pred manj kot enim tednom.
Pajić in Rupnik zadela ključne proste mete
Prva četrtina se je končala z 9:7, skupni met Slovana je bil le 28-odstoten, pri Mariborčanih pa še slabši. Tekma ni bila lepa na pogled, zato pa toliko bolj razburljiva. Ob pomanjkanju košev je bila vsaka minimalna prednost zlata vredna, tako tudi 40:35 Geoplina Slovana iz 35. minute. Zaostanek so Štajerci ujeli (42:42). V zadnjih 40 sekundah so Ljubljančani dosegli vseh šest točk s črte prostih metov. Štirikrat je zadel Marko Pajić, dvakrat pa Luka Rupnik.
Okorn: V polfinalu ne bomo sami slekli hlač
"Vsekakor gre za presenečenje. V Ligi Telemach, kjer nam ne cvetijo rože, nas je Maribor Messer že dvakrat premagal. Na tekmo smo se odlično pripravili in odpravili tiste napake, ki smo jih delali na zadnji medsebojni tekmi v Mariboru. Fenomenalno smo odigrali v obrambi, nobena ekipa pa ni blestela v napadu. Na takšnih tekmah se ne umira od lepote igre - igra se izključno na rezultat. Smo mlada ekipa. Razen Štefana Kosca ima najstarejši košarkar 22 let. Igralo se je koš za koš. Najvišja prednost je znašala pet točk, a smo to znali izkoristiti. Vesel sem in čestitam fantom. To je njihova zmaga. Zdaj nas čaka polfinale. Ta tekma je za nas nagrada. Tam bo favorit definitivno naš nasprotnik, a sami ne bomo slekli hlač," je v svojem slogu poudaril trener Slovana Gašper Okorn.

Četrtfinale:
Helios Domžale - UNION OLIMPIJA
50:65 (5:15, 19:6, 16:25, 10:19)
600; Prepelič 18, Bubnić 10, Pašalić 9, Petrović 7, Besedič, Ju. Močnik in Gay po 2; Thompson 15, Dašić 11, Blažič 10, Salin 9, Jagodnik 8, Murić 7, Ja. Močnik 5.

GEOPLIN SLOVAN - Maribor Messer
48:42 (9:7, 17:17, 8:11, 14:7)
300; Rupnik 11, Kosec 9, Čigoja in Kovačević po 7, Djugum 6, Pajič 5, Mihalič 2, Buda 1; Špan 11, Mučič 9, Pelko 8, Zolotić 5, Gavrić 4, Šarkinović in Jovanović po 2, Špica 1.

KRKA - Šentjur
75:64 (15:13, 17:16, 25:17, 18:18)
Dragić 21 in 13 skokov, Lalić 14, Balažič 11, Nissim 9, Abdul Hamid in Pavič po 5, Rojc in Krivec po 4, Murić 2; Nelson 24, Ferme 11, Marič 7, Rembert in Držić po 6, Primorac 5, Pelc 4, Sebič 1.

Elektra Šoštanj - ZLATOROG
51:61 (14:16, 8:16., 17:16, 12:13)
Nuhanović 15, Zagorc 9, Lelić 8, Bajramlić 7, Horvat 4, Rizman in Julević po 3, Lekić 2; Lapornik 25 in 7 skokov, Mali in Škifić po 8, Atanacković in Vujasinović po 7, Brodnik in Mahalbašić po 2, Omić in Nikolič po 1.

Polfinale, sobota ob 17.30:
UNION OLIMPIJA - GEOPLIN SLOVAN

Ob 20.00 (prenos na TV SLO 2):
KRKA - ZLATOROG

Finale bo v nedeljo ob 17.00 (TVS 2).

Union Olimpija in Geoplin Slovan v polfinalu