Klubi in zveze so se našle v precepu. Kakšna bo rešitev? Foto: Sandi Fišer
Klubi in zveze so se našle v precepu. Kakšna bo rešitev? Foto: Sandi Fišer

Fiba je pred dnevi zagrozila košarkarskim zvezam na področju nekdanje Jugoslavije, da bodo kaznovane z nenastopanjem na evropskih in svetovnih prvenstvih, če bodo še naprej podpirale jadransko ligo. Tako bi bili lahko Slovenija, Hrvaška, Srbija, BiH in Makedonija izločeni že z letošnjega evropskega prvenstva. Hrvati bi poleg tega izgubili tudi gostiteljstvo.
Kamen spotike naj bi bila nova lastniška struktura Lige ABA, a v zakulisju poteka boj med Fibo in Evroligo glede klubskih tekmovanj. Ofenzivo je že pred meseci sprožila Fiba in prekinila pakt iz leta 2001, ko je evropska klubska tekmovanja prevzel Uleb.

Na zaostrovanje retorike Fibe se je odzvalo vodstvo Evrolige, ki je klubom poslalo dopis, v katerem navaja, da brez sodelovanja v Ligi ABA ne bodo smeli tekmovati v Evroligi ali Evropskemu pokalu. V dopisu še dodaja, da se ne bodo mešali v strukturo lastništva, ker je to interna zadeva lige.

Novo lastniško strukturo Lige ABA, v kateri imajo 80-odstotni delež klubi, 20-odstotno pa šest fizičnih oseb, je podpisalo 11 od 12 klubov. Proti je bila le Crvena zvezda. Novonastalega položaja v Unionu Olimpiji ne komentirajo, saj niso prejeli nič uradnega.

Naslednji pomemben datum je 18. junij, ko bo zasedal izvršni odbor Fibe.