Kako se bo odločil Emir Preldžič? Foto: Reuters
Kako se bo odločil Emir Preldžič? Foto: Reuters
Jaka Klobučar in Emir Preldžič
Emir Preldžič (desno)igra na krilu, kjer je Slovenija "najtanjša". Foto: MMC RTV SLO

Izmed vseh kandidatov je vprašljiv le še eden: Emir Preldžič. Koliko besede ima pri svojem nastopu za slovensko reprezentanco Emir Preldžić – je pravzaprav vprašanje, zagotovo pa je trenutno na 21-letnega fanta, ki se je košarke naučil igrati v Čeliku iz Zenice, veliko pritiskov iz različnih strani. Košarkar, ki je velik up evropskih košarkarskih igrišč - bil je izbran v najboljšo peterko evropskega prvenstva do 20 let -, je zaželen marsikje - tudi v reprezentanci Bosne in Hercegovine.

Slovenija kot druga domovina
Ta je med vojno izgubila veliko: tudi košarkarjev, ki v letih po vojni niso videli perspektive v svoji domovini. Sploh tisti, ki niso bili iz Sarajeva. Tako so odhajali v tujino. V Sloveniji so drugo domovino, drugi potni list in drugo košarkarsko državljanstvo našli Hasan Rizvič, Mirza Begič in Emir Preldžič. Nihče izmed njih ni iz Sarajeva, saj prihajajo iz manjših krajev. Svojo priložnost so dobili v Sloveniji, naredili dobre kariere in se prebili do evrolige.

V Bosni in Hercegovini so se odločili pridobiti svoje izgubljene sinove. Te fante poskušajo zvabiti v svojo izbrano vrsto. Preldžič je pri svojih 21 letih še kako zanimiv za njihovo reprezentanco. In za našo tudi. Preldžičev trener v Fenerbahčeju Bogdan Tanjević je pred tremi desetletji popeljal sarajevsko Bosno do naslova evropskih prvakov in je med tistimi, ki si želijo, da bi Preldžič nastopil za Bosno in Hercegovino.

Tako je Tanjević ob klicu slovenskega selektorja Jureta Zdovca, ki je vprašal, kako je kaj z reprezentantoma Gašperjem Vidmarjem in Emirjem Preldžičem, takoj izstrelil: "Preldžiča ne dam: to poletje ga hočem imeti v klubu!"

Slovenija ga ne izpusti
Tako je Emir v težkem položaju: trener pritiska nanj, poleg tega se igralec ne želi zameriti nikomur v svoji domovini. Menjava košarkarskega državljanstva pa tudi ni enostavna: če je igralec že nastopil za člansko državno reprezentanco, mu prestop lahko v posebnih okoliščinah dovoli le generalni sekretar mednarodne košarkarske zveze Fiba, strinjati pa se mora tudi država, iz katere košarkar odhaja. V tem primeru je to Slovenija. Naša košarkarska zveza pa je že jasno povedala, da Preldžiču ne dovoli odhoda. Košarkar se bo seveda moral odločiti predvsem sam.

Franci Pavšer mlajši, Jutranja športna zgodba, Val 202