LeBron James je odločitev sporočil v TV-oddaji. Foto: Reuters
LeBron James je odločitev sporočil v TV-oddaji. Foto: Reuters
Miami
V Miamiju vlada prava norija - nekaj ur pred uradno novico so navijači že pokupili večino kart za prihodnjo sezono. Foto: Reuters

V današnjem sistemu "salary capa", kjer so skupne plače igralcev enega moštva omejene, je bilo težko pričakovati, da bi trije tako veliki zvezdniki pristali v eni ekipi. "Miami je naredil res veliko, da je sprostil svoj salary cap in nam omogočil, da vsi trije zaigramo skupaj," je priznal James in razkril, da so se vsi trije odpovedali delu plače, da bi lahko združili moči - vse v želji, da bi končno osvojil tako želeni šampionski prstan.

Cilj je jasen - več naslovov
Finančne podrobnosti in dolžina pogodbe za zdaj še niso jasne. Kristalno jasno pa je, da bo James "izgubljeni denar" (presežek, ki bi ga dobil v kateri koli drugi ekipi) pokril s številnimi bogatimi sponzorskimi pogodbami. Tako se je odločil zaradi enega samega cilja: "Zdaj imamo odlično priložnost, da osvojimo naslov, pa ne le enega - temveč več naslovov. Ne želim biti najboljši le v rednem delu sezone."

Statistični podatki velike trojke iz lanske sezone

Igralec

Točke

Skoki

Podaje

LeBron James

29,7

7,3

8,6

Dwyane Wade

26,6

4,8

6,5

Chris Bosh

24,0

10,8

2,4

Zanimivo - vsi trije so bili udeleženi na naboru leta 2003 - vsi prav pri vrhu. James je bil izbran prvi, Bosh četrti, Wade pa peti. Med njimi so bili izbrani še Srb Darko Miličić (2., Detroit) in Carmelo Anthony (3., Denver). Trojica je skupaj igrala na olimpijskih igrah v Pekingu, kjer je osvojila zlato medaljo.
Vročica je rasla več mesecev
S tem se je končala ena največjih prestopnih sag v zgodovini ameriškega profesionalnega športa. Tamkajšnji mediji so že mesece in mesece pisali o najbogatejšem (z igralci) prestopnem roku v zgodovini Lige NBA. Največ zanimanja je bil deležn prav 25-letni James, ki je prvih sedem sezon v Ligi NBA odigral v dresu Clevelanda, ki se je zaman trudil, da bi z dvakratnim MVP-jem sezone podaljšal sodelovanje.

Cleveland bo ostal v njegovem srcu
"Nikoli nisem želel zapustiti Clevelanda, moje srce bo vedno ostalo tam, a čutil sem, da je to odlična priložnost za moj razvoj. Nisem želel zapustiti mesta, želel sem zaigrati le skupaj s tema dvema igralcema," je opisal slovo od Cavaliersov.

Dan Gilbert ga je označil za sebičneža
Njegovega odhoda pa niso tako lepo sprejeli pri samem Clevelandu. Večinski lastnik Dan Gilbert je v odprtem pismu javnosti Jamesa označil kot zelo sebičnega in čustveno napovedal: "Osebno zagotavljam, da bo Cleveland osvojil naslov prvaka, preden bo samooklicani Kralj postal prvak." Gilbert je svojim navijačem še obljubil: "Vso svojo energijo, denar, znanje in izkušnje bomo usmerili v en sam cilj - prinesli vam bomo naslov, ki ste si ga tako dolgo želeli in navsezadnje tudi zaslužili!"