Bill Russell je v karieri dosegel 14.522 točk, 21.620 skokov in 4.100 podaj. Foto: AP
Bill Russell je v karieri dosegel 14.522 točk, 21.620 skokov in 4.100 podaj. Foto: AP

Legendarni igralec Boston Celticsov, ki je v bogati karieri kar 11-krat postal prvak Lige NBA, je bil tedaj prvi temnopolti košarkar, ki so ga sprejeli v Hall of Fame. Čutil je, da ni on tisti, ki bi ga morala doleteti ta čast.

"Na slovesnosti, na kateri so bili moja žena in bližnji prijatelji, smo Alonzo Mourning, Ann Meyers, Bill Walton in drugi sprejeli prstan za vstop v košarkarski hram slavnih. Leta 1975 sem ga zavrnil, ker bi postal prvi temnopolti košarkar v hramu in sem čutil, da si to zaslužijo že drugi pred mano. Lepo je videti napredek," je ob tem tvitnil Russell.

Russell dobil predsedniško medaljo

Namreč letos so v Hišo slavnih, ki je v Springfieldu v zvezni državi Massachusetts, sprejeli Chucka Coopra. Leta 1950 so Cooper, Earl Lloyd in Nat Clifton postali prvi Afroameričani, ki so zaigrali v NBA-ju. Cooper je bil celo prvi temnopolti košarkar, ki ga je klub izbral na naboru, in sicer ga je v drugem krogu izbral Boston.

Danes 85-letni Russell je Celticse med letoma 1957 in 1969 vodil do rekordnih 11 naslovov, petkrat pa je bil izbran za najkoristnejšega posameznika lige. Med letoma 1966 in 1969 je bil tudi igralec in trener Bostona in tako postal prvi temnopolti trener v kateri koli izmed severnoameriških profesionalnih lig.

Russell je leta 2011 prejel tudi ameriško predsedniško medaljo svobode za košarkarske dosežke in delovanje v gibanju za državljanske pravice. Njegovo ime nosi nagrada za MVP-ja finala Lige NBA.