Luka Dončić je v letošnji sezoni Evrolige v povprečju igral 20 minut. Še tri minute več je igral v četrtfinalni seriji proti Darušafaki. Foto: EPA
Luka Dončić je v letošnji sezoni Evrolige v povprečju igral 20 minut. Še tri minute več je igral v četrtfinalni seriji proti Darušafaki. Foto: EPA

Dončić? Odvisno, na kakšen način bo vstopil v tekmo. Če se mu bo na začetku odprlo, bo imel večjo minutažo. Vseeno pa menim, da ga Laso ne bo forsiral, če bo v končnici šlo na tesno, saj je to zanj prva res velika preizkušnja.

Grega Nachbar
Željko Obradović
Željko Obradović bo s Fenerbahčejem naskakoval svojo deveto lovoriko Evrolige, a prvo po letu 2011. Foto: EPA

Ni neka velika skrivnost, da navijam za Željka Obradovića in Fenerbahče, ker mi je tudi njegova filozofija najbolj pisana na kožo.

Jure Zdovc
Miloš Teodosić
Miloš Teodosić je lani s Cskajem prvič osvojil Evroligo. Po letošnji sezoni bo prost igralec, vse glasnejša pa so ugibanja, da bo pri 30 letih zaigral v Ligi NBA. Foto: EPA

Vsakdo ima svojega favorita, moj je Real Madrid zaradi Luke in ker igrajo všečno košarko, napadalno, na veliko število točk. Nekako vidim oziroma si želim finale Real Madrid - Cska.

Dušan Hauptman
Vasilis Spanulis
Olympiacosu pripisujejo najmanj možnosti, vendar ekipe z Vasilisom Spanulisom nikoli ne gre odpisati. Foto: EPA

Še pred mesecem bi rekel, da bo prvak Cska, toda to, kar je pokazal Fenerbahče v četrtfinalni seriji, je dramatično boljša slika, kot jo je kazal skozi sezono. Igrajo izjemno, Bogdanović in Kalinić sta dvignila formo. Vse skupaj se dogaja v Carigradu in dejstvo, da je Obradović tretje leto tam, po navadi se tretje leto doseže vrhunski rezultat, govori v korist Fenerbahčeju.

Zmago Sagadin

Željka Obradovića.

Polfinalna poslastica košarkarske Evrolige se bo začela ob 20.30. Še pred tem se bosta za prvo finalno vstopnico ob 17.30 pomerila moskovski Cska in Olympiacos. Finale bo v nedeljo ob 20. uri.

Stavnice dajejo majhno prednost Fenerbahčeju proti Realu in malce večjo Cskaju proti Olympiacosu, ki pa ima na Ruse lepe spomine. Ne nazadnje so jih premagali v zadnjih treh medsebojnih dvobojih na finalnih turnirjih v letih 2012, 2013 in 2015.

Luka Dončić bi v primeru nedeljskega slavja seveda postal najmlajši Slovenec z evropskim naslovom. Pred njim je to uspelo Juretu Zdovcu (1993), Rašu Nesteroviću (1998), Matjažu Smodišu (2001, 2006, 2008), Saniju Bečiroviću (2007), Jaki Lakoviču in Erazmu Lorbku (oba 2010).

Pred začetkom košarkarskega spektakla smo za mnenje povprašali strokovnega komentatorja na TV Slovenija Grego Nachbarja, nekdanjega slovenskega selektorja Jureta Zdovca, legendo Uniona Olimpije Dušana Hauptmana, slovenskega trenerja z največ trofejami Zmaga Sagadina in komentatorja TV Slovenija Miho Mišiča. O uspehu Reala je prepričan le Hauptman.


Grega Nachbar: Tokrat bo zelo, zelo pestro. Glede na to, da je Fenerbahče gostitelj, in po nekaj neuspelih poskusih menim, da je končno napočil čas za turški uspeh. Res je pritisk toliko večji, ker igrajo doma, a imajo toliko izkušenj, da bodo znali to kanalizirati. Sploh, ko ekipi steče, te dvorana ponese. Če bo Real v končnico prišel s poravnanim rezultatom, bo pritisk zagotovo večji na Fenerbahče, in tu bi bila morda prednost Reala. Je pa res, da so po navadi na teh zaključnih turnirjih, kot sva se pogovarjala z Boštjanom, tiste ekipe, ki so na papirju malce slabše, bolj sproščene in so tako v prednosti. Ne gre za serije, tako kot, denimo, v prejšnjem krogu, ko so se res izluščile najboljše ekipe. Rad bi sicer videl, da bi zaradi Dončića Real prišel do te lovorike, vendar dajem Fenerbahčeju prednost. V drugem polfinalu bi dal prednost Cskaju, čeprav so imeli v preteklih letih precej težav z Olympiacosom. Imajo večjo širino na branilskih položajih, kar bi znalo prevagati. Seveda nikoli ne smemo pozabiti na brilijanco Spanulisa. Skratka, napovedujem zelo zanimiv Final four in to, da ne bo nobena ekipa razbila druge. Dončić? Odvisno, na kakšen način bo vstopil v tekmo. Če se mu bo na začetku odprlo, bo imel večjo minutažo. Vseeno pa menim, da ga Laso ne bo forsiral, če bo v končnici šlo na tesno, saj je to zanj prva res velika preizkušnja. Izkušnje na teh turnirjih so neprecenljive.

Jure Zdovc: Na zaključnem turnirju so ekipe, za katere smo vsi pričakovali, da bodo tam. V sezoni so pokazale največ, morda je imel le Fenerbahče nekaj krize, a to je bila tudi posledica poškodb. Ni neka velika skrivnost, da navijam za Željka Obradovića in Fenerbahče, ker mi je tudi njegova filozofija najbolj pisana na kožo. Tu je tudi prednost domačega terena. Ne igrajo sicer v svoji dvorani, ampak v azijskem delu, vendar bo tudi tam kljub omejitvam z vstopnicami nedvomno premoč na tribunah ogromna. Real je izredno nepredvidljiva ekipa, lahko odigrajo vrhunsko, lahko pa jim spodleti ... Ne smemo pozabiti, da jih je lani v četrtfinalu Fenerbahče izločil s 3:0. Na takih tekmah odločajo dnevna forma, sodniški kriterij in toliko malenkosti, da je res nehvaležno napovedovati. Menim, da od Luke Dončića nihče ne pričakuje nobenih čudežev, kar bo njegova prednost. Še vedno je to izjemno mlad igralec. Ne poznam ga zelo dobro, ampak, kot je videti na televiziji, si včasih zada preveč in je potem razočaran, če mu ne uspe. Kljub temu bo, sodeč po sezoni, njegova vloga precejšnja, saj je postal eden izmed glavnih igralcev Reala. Ne nazadnje si je izboril prednost tudi pred Rudyjem Fernandezom. V drugem polfinalu dajem malo prednost Rusom, čeprav imajo Grki nekaj izjemnih igralcev z zmagovalno miselnostjo. Na papirju bi bil tako finale Fenerbahče - Cska, vendar je kaj lahko tudi drugače.

Dušan Hauptman: Na zaključnem turnirju so zagotovo štiri najboljše ekipe. Vsakdo ima svojega favorita, moj je Real Madrid zaradi Luke in ker igrajo všečno košarko, napadalno, na veliko število točk, včasih morda tudi brezglavo. Vedno navijam za ekipe, ki dosegajo veliko število točk, in to Real v zadnjih letih vsekakor je. Nekako vidim oziroma si želim finale Real - Cska. Moskovčani igrajo izjemno. Vso sezono so najbolj konstantni, so trdi, ne popuščajo in igrajo najbolj neugodno košarko. Domači parket bo vsekakor prednost za Fenerbahče, ampak vse te ekipe imajo izkušene igralce, ki ne bodo podlegli peklenskemu vzdušju. Dajem prednost Rusom in predvsem Špancem, a tudi osvojitev lovorike za Željka Obradovića ne bo nikakršno presenečenje. Po tistem, kar sem do zdaj videl, pa jih vseeno ne vidim v finalu. Zanimivo bo videti, kaj lahko stori Luka Dončić. Čeprav se je v sezoni dokazal, bo ta zaključni turnir vseeno zanj nekaj novega. Želja bo vsekakor velika, vendar se lahko zgodi tudi, da ne bo dal svoje partije.

Zmago Sagadin: Če bi stavil, bi stavil na Cska ali Fenerbahče, torej na ponovitev lanskega finala. Še pred mesecem bi rekel, da bo prvak Cska, toda to, kar je pokazal Fenerbahče v četrtfinalni seriji, je dramatično boljša slika, kot jo je kazal v sezoni. Igrajo izjemno, Bogdanović in Kalinić sta dvignila formo. Vse skupaj se dogaja v Carigradu in dejstvo, da je Obradović tretje leto tam, po navadi se tretje leto doseže vrhunski rezultat, govori v prid Fenerbahčeju. Olympiacos je lahko vsakemu neugoden, vendar v tem trenutku mislim, da nimajo moči in znanja, da se postavijo zoper Ruse. Pred leti je bilo senzacionalno, ko je Olympiacos z bistveno manjšim proračunom zmagoval v Evroligi. Takrat je kar vršalo po Evropi, češ, glej, kako Olympiacos z relativno manj denarja v primerjavi s CSKA-jem, Maccabijem in Realom osvaja Evropo. Mislim, da te moči danes več nima in da je Cska v prednosti. Real lahko vsekakor preseneti, ampak s formo, ki jo na domačem parketu zadnje čase izkazuje Fenerbahče, je zame finale Cska - Fener.

Kakšna bo vloga Luke Dončića? Mislim, da je Luka fenomen. Za sabo ima briljantno sezono. Luka je v tej sezoni rešil Real iz hudih kadrovskih težav, sicer bi bili Madridčani, ki niso naredili menjave generacij, v istih težavah kot Barcelona. Luka je pritegnil, animiral in si vse izboril sam. Lani je dobival drobtinice, letos pa je strokovni štab prisilil, da mu zaupa. Če je trener Laso, kolikor toliko pameten, mu bo dal tudi v finalu to vlogo. Res je, prvič je v finalu in lahko podleže trenutku, tega nikoli ne moreš vedeti, ker je še zelo mlad fant. Na vsak način si zasluži, da tudi na zaključnem turnirju dobi tako vlogo, kakršno je imel v teku sezone. Mislim, da je to samo za dobro Realu. Če letos ne bo prinesel lovorike, pa jo bo drugo leto.

Miha Mišič: Zame je favorit Cska. Napovedujem finale Rusov s Fenerbahčejem, ki bodo v polfinalu po zaslugi taktične premetenosti Željka Obradovića in navijačev izločili Real. Luka Dončić celotno sezono igra pod pritiskom in bo tudi na zaključnem turnirju upravičil lovoriko vzhajajoče zvezde, čeprav se bodo zanesljivo nanj še posebej pripravljali. Ne nazadnje je le organizator igre, ki bo menjava za Llulla. Luki vsekakor privoščim, toda na koncu menim, da bo vseeno napredoval Fenerbahče. Turki imajo letos zaključna turnirja Evrolige in evropskega prvenstva. Finančno so izjemno močni. Prava mala katastrofa bo, če bo Fenerbahče obstal že v polfinalu. V finalu stavim na večjo individualno kakovost Rusov.

Dončić? Odvisno, na kakšen način bo vstopil v tekmo. Če se mu bo na začetku odprlo, bo imel večjo minutažo. Vseeno pa menim, da ga Laso ne bo forsiral, če bo v končnici šlo na tesno, saj je to zanj prva res velika preizkušnja.

Grega Nachbar

Ni neka velika skrivnost, da navijam za Željka Obradovića in Fenerbahče, ker mi je tudi njegova filozofija najbolj pisana na kožo.

Jure Zdovc

Vsakdo ima svojega favorita, moj je Real Madrid zaradi Luke in ker igrajo všečno košarko, napadalno, na veliko število točk. Nekako vidim oziroma si želim finale Real Madrid - Cska.

Dušan Hauptman

Še pred mesecem bi rekel, da bo prvak Cska, toda to, kar je pokazal Fenerbahče v četrtfinalni seriji, je dramatično boljša slika, kot jo je kazal skozi sezono. Igrajo izjemno, Bogdanović in Kalinić sta dvignila formo. Vse skupaj se dogaja v Carigradu in dejstvo, da je Obradović tretje leto tam, po navadi se tretje leto doseže vrhunski rezultat, govori v korist Fenerbahčeju.

Zmago Sagadin