Matija Samar, mlajši brat članskega reprezentanta Žige Samarja, je dosegel ključen koš po ukradeni žogi v zadnji minuti. Foto: Fiba
Matija Samar, mlajši brat članskega reprezentanta Žige Samarja, je dosegel ključen koš po ukradeni žogi v zadnji minuti. Foto: Fiba

Slovenija, ki je zaradi poškodbe igrala brez enega nosilcev igre Sergeja Macure, je po izjemni uvodni četrtini, ki jo je dobila s 27:15, imela lepo prednost. Največ je vodila za 18. Toda v drugem polčasu je sledil preobrat, srečanje pa je odločila napeta končnica.

Ko si je Poljska, tudi po zaslugi napak tekmeca, že priigrala v zaključku manjšo prednost, je Slovence v igri ohranjal Urban Klavžar s prostimi meti. Ko je bil dvakrat natančen 20 sekund pred koncem, so nato z dobrim pritiskom pri izvedbi avta ukradli žogo, Matija Samar pa je zadel za vodstvo. Na drugi strani je Jakub Andrzejewski metal trojko, a bil nenatančen, po ujeti odbiti žogi v napadu pa je zgrešil še Jakub Szumert, ki so ga Slovenci dobro zaprli.

Klavžar je bil s 17 točkami najboljši v slovenski vrsti. Po deset točk sta dodala Samar in Gašper Kočevar. V soboto se bo Slovenija v polfinalu pomerila z Belgijo. V kategoriji mlajših članov se je petič uvrstila v polfinale evropskega prvenstva. Na Poljskem je še brez poraza. V skupinskem delu je ugnala Črno goro (81:61), Litvo (69:62) in Islandijo (98:68), v osmini finala pa Severno Makedonijo (82:71).


EP U20, četrtfinale:
Poljska – SLOVENIJA
72:73 (15:27, 19:14, 19:9, 19:23)
Wrzeszcz 20, Andrzejewski 16; Klavžar 17, Samar in Kočevar po 10, Osojnik 9, Zemljič 8, Todorović 7, Belko 6, Petrovič 5, Škorjanc 1.