Matjaž Smodiš je takoj po prihodu v Moskvo zablestel in s CSKA-jem dvakrat postal evropski prvak. Foto: EPA
Matjaž Smodiš je takoj po prihodu v Moskvo zablestel in s CSKA-jem dvakrat postal evropski prvak. Foto: EPA
Langdon, Navarro
Ostrostrelca, ki sta zaznamovala preteklo desetletje v Evroligi - Juan Carlos Navarro in Traja Langdon. Slednji končuje kariero. Foto: Reuters
Chuck Eidson
Chuck Eidson se po dveh letih iz Tel Aviva seli v Barcelono. Foto: Reuters

Smodiš bo razloge za prekinitev sodelovanja sporočil na posebni novinarski konferenci. Ni še znano, kje bo 205 centimetrov visoki košarkar nadaljeval svojo športno pot. V zadnjem času je imel Smodiš veliko težav s poškodbami. Pestile so ga preteklo sezono, zaradi težav pa je moral spustiti tudi zadnjo reprezentančno akcijo. Zdaj se po letu premora vrača v izbrano vrsto.

Kariero je začel pri Krki, ki jo je leta 2000 popeljal do prvega naslova državnega prvaka. S tem so Novomeščani prekinili prevlado Olimpije. Odšel je v Italijo, kjer je oblekel dres obeh bolonjskih klubov. Najprej je igral za Virtus (tedaj Kinder) in leta 2001 postal evropski klubski prvak. Nato je še dve leti branil barve Fortituda. Na Apeninskem polotoku je odlično sodeloval z Ettorejem Messino. Z italijanskim strokovnjakom sta moči združila tudi v Rusiji in "rdečo armado" popeljala do dveh naslovov evropskega prvaka. Smodiš je v Moskvi pustil velik pečat. Kot prvi tuji košarkar je postal kapetan najboljšega ruskega in sovjetskega košarkarskega kluba vseh časov.

Langdon končuje kariero
Aktualne ruske državne prvake zapušča tudi Sani Bečirović, ki je sicer za CSKA igral drugo polovico pretekle sezone, moskovski velikan pa ni izkoristil priložnosti za podaljšanje pogodbe.

"Rdečo armado" prav tako po šestih sezonah zapušča Traja Langdon, ki je sklenil kariero. Langdon je bil skupaj s Smodišem eden glavnih tvorcev vseh uspehov CSKA-ja. Pred prihodom v Rusijo je igral v Ligi NBA za Cleveland, nato za Benetton iz Trevisa, Efes Pilsen in nazadnje moskovski Dinamo.

Po Krstiću še Mejia
CSKA je po odhodu legendarnih košarkarjev, ki sta blestela v preteklem desetletju, že našel nove igralce. Po Nenadu Krstiću bo rdeče-beli dres oblekel še Sammy Mejia. Lani je v Bronxu rojeni košarkar, ki sicer prihaja iz Dominikanske republike, blestel v dresu Choleta in bil eden najboljših posameznikov v Evroligi.

V Rusijo tudi Jawai in Kikanović
UNICS iz Kazana, ki je letos slavil v Eurocupu, je iz Partizana pripeljal avstralskega orjaka Nathana Jawaija. "Aussie Shaq" je uspešno igral v Beogradu in s črno-belimi postal srbski prvak in prvak NLB lige. V Ligi NBA je Jawai igral za Toronto in Minnesoto. Pod košem je konkurenco zaostril še Aleksej Savrašenko, ki je nazadnje igral za Himki.

V Rusijo se po odsluženi kazni zaradi jemanja poživil podaja tudi Elmedin Kikanović. Center iz Bosne in Hercegovine bo od zdaj igral v Sibiriji za Jenisej iz Krasnojarska.

Številne spremembe tudi v Barceloni
Svoje vrste bodo močno prevetrili pri Barceloni. Državni in pokalni španski prvaki so letos razočarali v Evroligi, ko jim je sanje o ubranitvi naslova pred domačimi navijači v četrtfinalu preprečil Panathinaikos.

V Katalonijo prihaja Chuck Eidson, ki je odlično v zadnji sezoni igral za Maccabi, s katerim je izgubil v finalu Evrolige. Z Barco je podpisal triletni dogovor. Pred prihodom v Tel Aviv je uspešno branil barve Lietuvos Rytasa. Z Litovci je slavil v Eurocupu leta 2009 in bil izbran tudi za MVP-ja omenjenega tekmovanja.

Barco zapuščajo Alan Anderson, Terence Morris, Ricky Rubio in Gianluca Basile. Američana nista upravičila zaupanja Xavija Pascuala, italijanski veteran pa je imel v zadnjem času ogromno težav s poškodbami. Španski reprezentančni organizator igre pa se seli v Ligo NBA, kjer bo zaigral za Timberwolvse. Pogodbo z Barcelono sta podaljšala krilni center Fran Vazquez in Pete Mickael, ki pa je imel letos ogromno težav s poškodbo.