Slovenci so Turkom najbolj boleč poraz prizadejali na evropskem prvenstvu leta 2001, ko so jih pred fanatičnimi navijači v Carigradu premagali z 71:57. Foto: EPA
Slovenci so Turkom najbolj boleč poraz prizadejali na evropskem prvenstvu leta 2001, ko so jih pred fanatičnimi navijači v Carigradu premagali z 71:57. Foto: EPA
Bogdan Tanjević
59-letni Bogdan Tanjević je na trenerski klopi že več kot 30 let. Njegova največja uspeha sta naslov evropskega klubskega prvaka z Bosno (1979) in zlata medalja z Italijo na EP-ju leta 1999. Foto: EPA
Ermal Kurtoglu
Rašo Nesterovič in Primož Brezec bosta bila boj z Ermalom Kurtoglujem, ki je kljub le 206 centimetrom izjemno neugoden pod obema obročema. Foto: EPA
Serkan Erdogan
Prvi zvezdnik ekipe je 194 centimetov visok branilec strelec Serkan Erdogan, ki je na zadnjih dveh tekmah proti Grčiji in Braziliji dosegel 49 točk. Foto: EPA

V skupini "smrti" so bili nasprotniki Slovenije v osmini finala (sobota ob 10.00) po vrsti boljši od Litve, Avstralije, Brazilije in Katarja, v boju za prvo mesto pa so v zadnjem krogu po ogorčenem boju s 69:76 izgubili z evropskimi prvaki Grki. Zanimivo je tudi, da nobena njihova zmaga ni bila višja od 8 točk. Litva in Brazilija sta padli šele po razburljivi končnici (76:74, 73:71).

Povsem upravičili "wild card"
Kdo je torej sobotni nasprotnik Slovenije v osmini finala? Turčija si nastopa na Japonskem ni priigrala na parketu, ampak je podobno kot SČG in Italija dobila posebno vabilo (wild card) Fibe. Razlog je bil več kot očiten. Turki bodo namreč leta 2010 gostitelji svetovnega prvenstva. To je tudi glavna misija prekaljenega stratega Tanjevića, ki se je obdržal na krmilu kljub neuspehu na lanskem evropskem prvenstvu, ko se niso uvrstili niti v četrtfinale.

Tanjević: Ubil bom oba
Še več. Na prvenstvu stare celine v SČG-ju je počilo v slačilnici, potem ko je bil Mirsad Türkcan tako razočaran nad neangažiranostjo Mehmeta Okurja, da mu je sredi tekme zabrusil, da mu bo polomil obe roki. Tanjević je na novinarsko vprašanje, kako bo kaznoval igralca, zabrusil z znamenitim stavkom: "Vzel bom pištolo in oba ubil."

Erdogan nasul Grkom 30 točk
Zgovorno ali ne, "Boša" se je pred svetovnim prevenstvom odrekel uslugam tako Türkcana kot Okurja, v reprezentanco pa ni uvrstil še enega turškega NBA-jevca Heda Turkogluja. Hrbtenico osveženega moštva tvorijo prvi strelec Serkan Erdogan (povprečje 12,4), znameniti Ibrahim Kutluay ter krilna centra Kerem Gönlum in Kaya Peker. Erdogan (Tau Victoria) je na zadnji tekmi Grčiji nasul kar 30 točk.

Zmes mladosti in izkušenosti
Veliko minutažo dobivata tudi novopečeni organizator igre Uniona Olimpije Ender Arslan in center Ermal Kurtoglu, slovenskim ljubiteljem košarke bolj znan kot Kuqo, ki se izmenjuje z 214 centimetrov visokim Fatihom Solakom. Izmed mladeničev izstopata 19-letni Cenk Akyol in prav toliko stari, 208 centimetov visoki krilni igralec Ersan Ilyasova, član Milwaukee Bucksov. Zanimiva zmes mladosti in izkušenosti je Turke popeljala do naziva najprijetnejšega presenečenja prvenstva.

Pipan: Če odigamo kot znamo, presenečenje zelo verjetno
"Imajo spoštovanja vredno ekipo, ki je dobro selekcionirana in zelo raznolika. Lahko je nevarna tako iz zunanjih pozicij kot izpod koša. Če odigramo, tako kot znamo in če bomo imeli svoj dan, torej, da bomo odigrali najboljšo tekmo na prvenstvu, je presenečenje zelo verjetno," meni slovenski selektor Aleš Pipan.

Bečirovič: Upam, da ne bo odločala zadnja minuta
Podobnega mnenje je tudi Sani Bečirovič: "Turčija ima dva izvrstna posameznika Erdogana in Kutluayja, ki lahko sama odločita večino tekem, njena moč pa je tudi v kolektivnem duhu. Bogdan Tanjevič je po razočaranju na zadnjem evropskem prvenstvu sestavil homogeno ekipo, ki igra moštveno košarko in je tudi zato zelo nevarna. A enako nevarni, če ne še bolj, smo tudi mi. Upam, da se tekma ne bo odločala v zadnjih minutah, temveč, da si bomo že prej priigrali dovolj visoko prednost za mirno končnico."

Turčija dobivala v povprečju 15 točk manj
Turki slavijo po granitni obrambi, ki je nasprotniku v predtekmovanju v povprečju dovoljevala le 71,6 točke na srečanje. Za primerjavo: Slovenci so jih v povprečju dobivali po 15 več. Reprezentanci sta se nazadnje pomerili v pripravah za svetovno prvenstvo. V Carigradu je bila s 93:70 boljša Turčija.

Vilfan: Napočil je čas
Kljub trenutno boljši formi Turkov pa izrazitega favorita ni. Pet igralcev iz Lige NBA in dva iz vrhunskih evropskih klubov je argument na strani Slovenije. Ali pa kot pravi Peter Vilfan: "Vedno so naši košarkarji na velikih tekmovanjih odigrali eno odlično tekmo. Napočil je čas, da jo odigrajo v soboto."

Ob zmagi bi se Slovenci v četrtfinalu pomerili z zmagovalcem dvoboja Argentina - Nova Zelandija.

OSMINA FINALA
Sobota:
ARGENTINA - NOVA ZELANDIJA (1) ob 3.00
ITALIJA - LITVA (4) 6.00
TURČIJA - SLOVENIJA (2) 10.00
ŠPANIJA - SČG (3) 13.00

Nedelja:
NEMČIJA - NIGERIJA (8) ob 3.00
ZDA - AVSTRALIJA (7) 6.00
FRANCIJA - ANGOLA (6) 10.00
GRČIJA - KITAJSKA (5) 13.00