Razočaranje na klopi Slovenije je bilo veliko. Foto: EPA
Razočaranje na klopi Slovenije je bilo veliko. Foto: EPA
Analiza po tekmi Slovenija – Litva
Zadnje štiri minute tekme Slovenija – Litva
Pogovor z Domnom Lorbkom po koncu tekme

Kljub vsemu Slovenija nadaljuje s prvenstvom v Barceloni in bo v osmini finala v soboto igrala z Dominikansko republiko.

Ob avstralski zmagi bi bili prvi v skupini
Poleg tesnega poraza s tremi točkami razlike in le enem doseženem košu v zadnjih desetih minutah je za slovenske košarkarje boleč tudi razplet na lestvici predtekmovalne skupine D. Slovenija je zaradi avstralske predaje proti Angoli - uradno so spočili najboljše igralce - padla na drugo mesto v skupini. Ob pričakovani zmagi Avstralije, ki je za razred boljša reprezentanca od Angole, bi Slovenija kljub porazu osvojila prvo mesto v skupini.

Dragić: Fiba bi morala nekaj narediti
Goran Dragić je takoj po končani tekmi Avstralije in Angole čivknil: "Košarka je lep šport, v katerem ni prostora za nameščanje tekem, kot je bilo danes med Avstralijo in Angolo. Fiba bi morala narediti nekaj glede tega."

Lahko bi kalkulirali ...
Slovenski košarkarji so tako izredno motivirani začeli tekmo z Litvo, imeli niti igre v svojih rokah 30 minut, nato pa mrk – zatresle so se roke in po koncu tekme tudi glas slovenskega kapetana, ki je besen, predvsem zaradi svoje igre in nerazpoloženosti pri metu, dodal še tole: "Nimajo jajc. Tudi mi bi lahko kalkulirali. Konec koncev, bi to morali."

Ponudila se jim je izjemna priložnost
Slovenski košarkarji imajo jajca, to vemo že iz televizijskih reklam, a tokrat bi bilo bolje, če bi imeli kanček južnjaške mentalitete in razmišljali, kako izkoristiti neverjetno priložnost, ki se je pokazala že ob žrebu skupin za to prvenstvo in se je ponudila po treh prepričljivih zmagah.

Litovci bržkone spet v igri za medalje
Samozavest serijsko ali jajca, kot je rekel Goran Dragić, se je končala na najkakovostnejši tekmi predtekmovanja v Las Palmasu, ravno na zadnji tekmi v novo zgrajeni Areni Gran Canaria ob navdušenju litovskih navijačev, ki bodo svojo reprezentanco morda znova spremljali v boju za kolajne.

Jezen je bil tudi Jure Zdovc
Slovenski pa bodo v Barceloni Slovenijo najprej podpirali proti Dominikanski republiki in v primeru zmage skoraj zanesljivo proti ZDA, ki so se jim želeli izogniti vse do polfinala. Po kocu predtekmovanja je bil na sistem jezen tudi selektor Jure Zdovc: "Sistem je tak, kot je. Odločili smo se, da gremo na zmago, imamo čisto srce."

Finski navijači morajo biti vzor
Slovenski košarkarji si zaslužijo čestitke za prikazano na Kanarskih otokih – igre so bile najboljše v tem poletju in če imamo pred očmi sliko iz Bilbaa, kjer je 8.000 finskih navijačev z aplavzom pozdravilo svoje košarkarje, ki so solznimi očmi ne le izgubili zadnjo tekmo predtekmovanja, ampak tudi sklenili nastope v Španiji si Slovenija v katalonski prestolnici, zasluži glasno podporo s tribun in glasno spodbudo tudi na morebitini tekmi četrtfinala z ZDA.

ZDA pred 12 leti ostale brez medalje
In na koncu še namig, Amerika je zadnjič brez medalje na svetovnih prvenstvih ostala pred dvanajstimi leti, pred domačimi gledalci, ko so jih prav v četrtfinalu premagali košarkarji z jajci – takrat s fenomenalnim Dejanom Bodirogo.

Analiza po tekmi Slovenija – Litva
Zadnje štiri minute tekme Slovenija – Litva
Pogovor z Domnom Lorbkom po koncu tekme