Peter Vilfan meni, da bo stožiška dvorana prava lepotica. Foto: MMC RTV SLO
Peter Vilfan meni, da bo stožiška dvorana prava lepotica. Foto: MMC RTV SLO
Peter Vlfan, Zoran Janković
Peter Vilfan in župan Zoran Janković dobro sodelujeta. Slednji je nekdanjemu košarkarju dovolil, da s svojimi izkušnjami pomaga pri zasnovi dvorane. Foto: MMC RTV SLO

Na žalost so zaenkrat nezadovoljni hokejisti, saj dvorana nima ledene ploskve, a mislim, da bodo narejeni vsi nastavki, da se dvorana hitro lahko spremeni v hokejsko.

Vilfan že metal na koš v Stožicah
Vilfan o novi dvorani

Dvorana, ki naj bi bila po mnenju župana Zorana Jankovića skupaj s stadionom zgrajena 30. 6. 2010, bo sprejela 12.480 gledalcev za športne in 15.480 gledalcev za koncertne prireditve. Po mnenju Petra Vilfana dovolj za Slovenijo in število prebivalcev v Ljubljani, ki bodo morda videli sklepni turnir četverice v Evroligi, saj ta ideja kljub slabim rezultatom Uniona Olimpije še ni zamrla.


Koliko besede ste imeli pri zasnovi dvorane?
Sodeloval sem v komisiji, ki jo je župan sestavil iz vseh strokovnih področij. Odšli smo na oglede po Evropi, kjer smo obiskali primerljive dvorane, da bi kasneje našli tisto, ki je za Ljubljano najbolj primerna. Kasneje sem zelo vztrajal pri temu, da mora to biti amfiteater in da morajo biti ljudje blizu igrišča. Na žalost so za zdaj nezadovoljni hokejisti, saj dvorana ne vsebuje ledene ploskve, a mislim, da bodo narejeni vsi nastavki, da se dvorana hitro lahko spremeni v hokejsko.

Glede na načrte je rokometno igrišče blizu, košarkarsko pa kar oddaljeno...
Te tribune so premične, tako da dlje kot štiri metre parket ne bo oddaljen. To pa je v primerjavi z, denimo, atensko olimpijsko dvorano zelo blizu. Ko smo naredili kompromis, smo bili na koncu vsi zadovoljni, in verjamem, da bo v vseh dvoranskih športih lahko v njej dobro vzdušje. Seveda bo morala biti polna, potrebovali pa bomo tudi dobro košarko.

Že nekajkrat je bilo omenjeno, da bi lahko Ljubljana v novi dvorani gostila final four Evrolige. Je glede na rezultate Uniona Olimpije ta možnost še vedno aktualna?
F inal four je lahko vedno aktualen, ULEB bi bil najbolj zadovoljen, če bi lahko turnir gostil v mestu, ki nima udeleženca, kot je bilo to v Pragi. Tako so pogoji za vse udeležence enaki. Tudi če Union Olimpija v naslednjih letih ne bi mogla priti na final four, ta ideja še nikakor ni zavržena. Ker poznam župana, sem prepričan, da bo z rastjo dvorane ponovno aktiviral to idejo. Vprašanje pa je, ali bomo dobili organizacijo, saj je kandidatov veliko.

Ali je za Ljubljano organizacija turnirja zanimiva tudi, če Union Olimpija ni uspešna?
Seveda bi si želel zaključnega turnirja z Olimpijo, a mislim, da bi bila dvorana tudi brez nje polna. Ljubljana je v Evropi dobro geografsko postavljena, košarka je na Balkanu eden izmed ključnih športov, preostali navijači pa prihajajo na vse zaključne turnirje v ogromnih številkah. Sam sem pokrival turnirje v Tel Avivu, Moskvi, Pragi in povsod je bilo na tisoče navijačev. Ne bojim se, da dvorana ne bi bila polna.

Kako se lahko ljubljanska dvorana primerja z Areno Beograd, novimi dvoranami v Zagrebu, Splitu in Zadru?
Sprejela bo lahko 12.500 gledalcev, saj bi bilo zaradi majhnosti Slovenije nesmiselno delati dvorano za 20.000 ljudi. Imela bo vse tisto, kar imajo vse najmodernejše evropske dvorane, o tem pa lahko več povedo arhitekti. Jaz sem jo že poimenoval stožiška lepotica.

Na začetku bo ime dvorane verjetno Športni park Stožice, pa vendar, se že kaj govori o kakšnih drugih imenih?
Zaenkrat smo se o tem malce pogovarjali, prave ideje pa še ni bilo. Mislim, da bi v Sloveniji lahko zlahka našli kakšnega velikana slovenskega športa, po katerem bi to dvorano lahko poimenovali. Verjetno bi bilo to najbolje urediti s kakšnim javnim natečajem, naj ljudje podajo ideje, da se potem lahko izberejo imena. Za začetek pa lahko dvorana nosi ime Športni park Stožice.

Na žalost so zaenkrat nezadovoljni hokejisti, saj dvorana nima ledene ploskve, a mislim, da bodo narejeni vsi nastavki, da se dvorana hitro lahko spremeni v hokejsko.

Vilfan že metal na koš v Stožicah
Vilfan o novi dvorani