Simon Petrov se po hudi poškodbi gležnja, ki bi lahko pomenila tudi konec kariere, dobro pripravljen vrača na košarkarska igrišča. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Simon Petrov se po hudi poškodbi gležnja, ki bi lahko pomenila tudi konec kariere, dobro pripravljen vrača na košarkarska igrišča. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Aleksandar Džikić
Aleksandar Džikić, ki je bil lani izjemno uspešen na klopi Krke, bo v letošnji sezoni vodil Lietuvos Rytas. Njegov naslednik v Novem mestu Nenad Trajković bo imel zelo težko delo, če bo želel ponoviti Džikićeve dosežke. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Že v 1. krogu Lige NLB v Novo mesto prihaja finalist letošnje Evrolige in štirikratni evropski klubski prvak Maccabi iz Tel Aviva. V ekipi so številna zveneča imena: Jordan Farmar, ki ima že dva prstana prvaka Lige NBA, Grk Theodoros Papaloukas, njegov rojak Sofoklis Schortsanitis, Jeremy Pargo .. Trener je prekaljeni David Blatt. Tekma bo v soboto ob 18.00. Ko je februarja Maccabi v Evroligi gostoval pri Unionu Olimpiji, je zmagal z 62:83. Foto: Sandi Fišer

Košarkarji Krke so bili v lanski sezoni izjemno uspešni. Postali so državni prvaki, zmagali so v pokalu Eurochallenge in v Ligi NLB (ta se po novem imenuje ABA-liga) igrali na zaključnem turnirju. Petrov je v prvem delu sezone odigral pomembno vlogo in z izkušnjami in dobrim metom z razdalje prispeval pomembne točke, toda marca si je na tekmi proti Partizanu zlomil gleženj. Marsikdo je menil, da to pomeni konec kariere, toda 35-letni branilec je poškodbo povsem pozdravil in je pripravljen, da Krki pomaga do novih uspehov.

Kako se pripravljate na začetek sezone?
Končno smo spustili intenzivnost treningov, potem ko je bil prvi mesec ubijalski. Treningi so zdaj fizično znosnejši in lahko igramo tudi pravo košarko. Veseli smo, da se približujejo tekme in da prihajamo v normalen ritem.

Kaj pomeni ubijalski treningi? Kaj je najtežje? Uteži, tek ...

Vse skupaj, mislim pa, da je tek najnapornejši. Se pa zavedamo, da te stvari potrebujemo, čeprav je včasih tako naporno, da je težko vse skupaj prenesti. Ampak ni nič takšnega, da česa ne bi hoteli delati.

Spomladi ste si poškodovali gleženj in sezona je bila za vas tako rekoč že končana. Ste to zgodbo že pozabili, ali pa so ostali kakšni strahovi v glavi?
Vse je v redu. Z ekipo se normalno pripravljam od prvega dne in upam, da bodo moje predstave na isti ravni, kot so bile. Nimam strahov, čeprav imaš vedno v glavi, da se lahko kaj zgodi. Mislim, da je bil to takšen nesrečen dogodek, ki se mi res ne more več zgoditi. Čeprav, nikoli ne veš, lahko mi spet nekdo na nogo pade.

Novi trener Krke je Nenad Trajković. Kako bi ga primerjali s prejšnjim, Aleksandrom Džikićem?
Trenutno je še prezgodaj ocenjevati. Vidi se vpliv srbske šole. Veliko delamo. Občutek imam, da se bomo tudi na tekme dobro pripravljali. Ne vidim posebne razlike, več pa bom lahko povedal med sezono.

Bi lahko rekli, da je bil za ekipo nekakšen šok, ko je odšel uspešen trener Džikić, in da novemu trenerju ne bo lahko?

Nikomur ne bi bilo lahko. Po takšnih uspehih je vedno težko v naslednji sezoni. Ni bil šok za ekipo. Po rezultatih, kot smo jih imeli, je bilo pričakovati, da bodo nekateri igralci odšli in verjetno tudi trener. Vsaka sezona je zgodba zase, vemo pa, da moramo v novi sezoni vsaj približno ponoviti lanske dosežke.

Torej ni drugega, kot da si zastavite cilj, da ponovite lansko sezono?
Nižjih ciljev si ne želimo zastavljati. Postati želimo državni prvaki in v Ligi NLB, ki je v primerjavi z lani kvečjemu bolj kakovostna, priti na zaključni turnir.

Kaj pa tekmovanje v Evropskem pokalu?

Sploh se nismo pogovarjali, niti s klubom niti igralci med seboj, kaj naj bi bil v Evropi cilj. Tako je bilo tudi lani, pa se je super odvrtelo. Jasno, radi bi prišli čim dlje. Vemo, da je to raven višje in bomo poskušali dokazati, da smo sposobni dobro igrati tudi v Evropi.

Koga od igralcev, ki so zapustili Krko, najbolj pogrešate?

Ne bi rekel, da kdor koli koga pogreša. Vajeni smo, da se iz sezone v sezono ekipa spreminja. Težko se s kom tako zbližaš, da bi ga potem pogrešal. Vsak je bil dober igralec, z vsakim je bil užitek igrati, zdaj moramo pač nadaljevati brez njih in ostati složni in uigrani.

Trener Trajković je bil prej v Ligi NBA, pri Phoenixu. Bo v vašo igro vnesel nekaj elementov NBA-košarke?
Kar nekaj stvari je, ki se jih drži in se jih je tam naučil. Težko verjamem, da bi ravno igrali NBA-košarko, teži pa k temu, da bi igrali hitro, napadalno košarko. Kar nekaj stvari je, ki so tudi meni všeč. Naučil se je obnašati do veteranov, kot se spodobi. V ekipi so imeli veterane in je videl, kako se z njimi dela in da so lahko zelo koristni. Tega se tudi tukaj drži.

Čutite, da pri 35 letih še lahko veliko pomagate?
Po tisti poškodbi sem se odločil, da nočem na takšen način končati kariere. Poleti sem naredil vse, da bi odigral še eno uspešno sezono, trener pa se bo odločil, koliko me bo lahko uporabil. Naredil bom vse, da bom tej ekipi čim bolje pomagal.

Začetek sezone bo spektakularen, saj v Novo mesto prihaja Maccabi. Se lahko približno enakovredno kosate z njim?
Super preizkušnja že takoj za začetek! Potrudili se bomo po najboljših močeh, da bo tekma zgledala čim bolj enakovredna in da ne bomo že na prvi tekmi padli preveč na realna tla. Morda nas bodo pa vzeli bolj z levo roko in bo bolj zanimivo.