Zmago Sagadin se je tokrat upravičeno jezil na svoje košarkarje, saj so imeli v rokah zmago, ki so jo lahkomiselno zapravili. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zmago Sagadin se je tokrat upravičeno jezil na svoje košarkarje, saj so imeli v rokah zmago, ki so jo lahkomiselno zapravili. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zmaji po drami v Domžalah v finalu

Helios je imel v rednem delu lepo priložnost, da v Domžalah prvič po štirih letih premaga Olimpijo, saj je večji del vodil, manj kot dve minuti pred koncem četrte četrtine s 67:60. Toda končnico je Helios odigral res nezrelo. Klemen Prepelič je pet sekund pred iztekom rednega dela zgrešil prosta meta, Sasu Salin, s 23 točkami prvi strelec tekme, pa je s trojko izsilil podaljšek (71:71).

Prepelič tragični junak
Tudi v petminutnem dodatku je imelo domžalsko moštvo lepo priložnost za zmago, vendar je pri izidu 78:78 Prepelič naredil osebno napako v napadu. Union Olimpija je imela dobre štiri sekunde za napad, ki ga je z metom čez roko uspešno končal ameriški branilec Mitchell, ki mu Sašo Filipovski nikoli ni prav zaupal, a tokrat ga je zaradi osebnih napak nosilcev igre moral poslati "v ogenj".

Finale se bo začel čez en teden
Ker med ekipama ni bilo skrivnosti in nobenih taktičnih presenečenj, je tako na koncu odločala psihološka priprava in tudi sreča. Helios je bil na obeh tekmah polfinala enakovreden in lahko bi se razpletlo drugače, toda posebej danes se je zdelo, kot da se je ustrašil zmage. V finalu Olimpijo že čaka branilec naslova Krka, ki je izločila Zlatorog. Prva tekma v seriji na tri zmage bo v četrtek ob 20. uri v Novem mestu.
Izjavi po tekmi:
Sašo Filipovski:
"Priča smo bili izjemni tekmi, ki je odločala o vstopu v finale. Tokrat smo kljub zapravljeni prednosti ohranili trezno glavo in z izjemnim strelskim večerom Salina na koncu slavili zmago. Obrambo smo igrali korektno in bobeno, več težav pa nam je predstavljal napad. Ta polfinale je zdaj za nami, pred nami pa veliki finale s Krko."
Zmago Sagadin: "Večji del tekme smo bili boljši tekmec, a v košarki včasih ne zmaga boljši, saj mi tokrat nismo. V rednem delu bi morali narediti osebno napako, a je nismo in smo edinemu, ki bi lahko zadel, omogočili trojko za podaljšek, v katerem je Union Olimpija zmagala s psihološko prednostjo in z malo sreče pri zadnjem metu. Od sebe smo dali vse, kar smo lahko, bili na prvi tekmi zelo blizu, danes pa večji del tekme boljši, a nam, na žalost, ni uspelo."

Polfinale, drugi tekmi:
Helios Domžale - UNION OLIMPIJA 0:2
* 78:81 (11:17, 22:11, 17:21, 21:22)
1.000; Prepelič 22, Pašalić 19, Bubnić 16, Črešnar 9, Gay 5, Petrović 3, Čebular in Močnik po 2; Salin 23, Dašić 21 in 10 skokov, Thompson 12, Mitchell, Murić in Blažič po 7, Jeretin in Jagodnik po 2.

* - po podaljšku

Zlatorog - KRKA 0:2
66:69 (19:19, 12:12, 16:16, 19:22)
Vujasinović 17, Lapornik 15; Balažič 19, Dragić in Pavić 12, Lalić 11.

Izid v zmagah je v odebeljenem tisku, igrali so na dve zmagi.


Finale, prva tekma, četrtek ob 20.00:
KRKA - UNION OLIMPIJA

2. tekma, nedelja, 20. maja, ob 19.00:
UNION OLIMPIJA - KRKA

3. tekma, torek, 22. maja, ob 18.45:
KRKA - UNION OLIMPIJA


4. tekma, četrtek, 24. maja, ob 18.45:
UNION OLIMPIJA - KRKA

5. tekma, sobota, 26. maja, ob 20.00:
KRKA - UNION OLIMPIJA

Igrajo na tri zmage. Vse tekme bo prenašala TV Slovenija 2.

Zmaji po drami v Domžalah v finalu