Eva Lisec (na sredini) je bila najboljša igralka prve tekme finala. Foto: www.alesfevzer.com
Eva Lisec (na sredini) je bila najboljša igralka prve tekme finala. Foto: www.alesfevzer.com
Celjanke gladko do uvodne prve zmage v finalu

Celjanke so si finale, 18. zaporedoma, skupno pa 19., zagotovile že pred desetimi dnevi, ko so Maribor ugnale tudi na drugi tekmi in slavile z 2:0 v zmagah. V prvenstvu niso izgubile že 43 tekem zapored (vse od 9. novembra 2013). Igralke Triglava so premagale Grosbasket z 2:1 v zmagah.

Izjemen začetek gostiteljic
Kranjčanke so v tretji minuti sicer povedle s 4:2, nadaljevanje četrtine pa je bilo v znamenju Celjank, pri katerih sta v prvih desetih minutah le Rebeka Abramovič (9) in mlada hrvaška organizatorka igre Ivana Dojkić (5) dosegli več točk kot celotna zasedba gostij. Kranjčanke so v drugi četrtini vzpostavile ravnotežje in z delnim izidom 15:15 polčas končale z isto razliko kot uvodno četrtino (37:24).

Nov dvojni dvojček Eve Lisec
Tretji del je znova pripadel gostiteljicam, ki so z delnim izidom 9:0 povedle s 54:30, v tem obdobju pa je sedem točk prispevala Eva Lisec. Četrtina je tako z 19:9 pripadla Celjankam, ki so zadnji del začele s prednostjo 23 točk. Tekma je bila tako odločena. Liščeva, ki je dosegla šestnajsti dvojni dvojček (20 točk in 10 skokov, indeks 26) in Ivana Dojkić (19) sta bili najboljši strelki tekme, Maja Jakobčič pa je edina pri gostjah dosegla dvomestno število točk (14).

Grgić ni bil zadovoljen s pristopom
"Z rezultatom sem lahko zadovoljen, s prikazano igro pač ne. Od svojih igralk na drugi finalni tekmi v Kranju pričakujem boljši pristop," je bil kljub zmagi kritičen trener Celjank Damir Grgič, medtem ko je njegov trenerski kolega Gašper Sluga dejal: "Čestitke nasprotnicam za zmago. V prvi četrtini smo naredili nekaj nepotrebnih napak, po katerih so se Celjanke oddaljile. V preostanku prvega polčasa smo nato zaigrali veliko bolje. Do četrtka bomo skušali popraviti napake v naši igri, pomembno pa je, da vsi skupaj verjamemo, da lahko dobimo tekmo. S to mislijo moramo zaigrati na tekmi v Kranju."

Z enajstim naslovom bi se izenačile z Ježico
Celjanke so osvojile že deset naslovov prvaka Slovenije in imajo en naslov manj kot ljubljanska Ježica, ki je bila najboljša od osamosvojitve do leta 2002. Razen treh naslovov, ki so jih osvojile Mariborčanke (2004), Kranjskogorčanke (2011) in igralke Triglava (2014), so preostale lovorike odšle v vitrine Celjank.
Druga tekma letošnjega finala, ekipi igrata na tri zmage, bo v četrtek ob 20.00 v Kranju.

Finale, prva tekma:
ATHLETE CELJE - TRIGLAV 1:0
75:45 (22:9, 15:15, 19:9, 19:12)
400; Lisec 20, Dojkić 19, Abramovič 14, Erkić in Jakovina po 7, Gajić 4, Prezelj in Potočnik po 2; Jakobčič 14, Jevtović in Zdolšek po 8, Meden 7, Bošnjak in Mičunović po 3, Jesenšek 2.

Izid v zmagah je v krepkem tisku, igrajo na tri zmage.

Celjanke gladko do uvodne prve zmage v finalu