Jakov Vladović je bil z metom iz igre 5/9 prvi strelec Krke, ob tem je zbral še 8 podaj in 5 skokov. Foto: Aleš Fevžer
Jakov Vladović je bil z metom iz igre 5/9 prvi strelec Krke, ob tem je zbral še 8 podaj in 5 skokov. Foto: Aleš Fevžer
Domen Lorbek
Po košu Domna Lorbka je bila prednost Krke prvič višja od desetih točk. Foto: Aleš Fevžer
Jaka Klobučar
Jaka Klobučar je dobro igral v napadu in obrambi. Foto: Aleš Fevžer
Zanesljiva zmaga Krke za uvod finala

državnega prvenstva v košarki se je začela z zanesljivo zmago Krke nad Unionom Olimpijo z 81:68. Ključen je bil niz 16:3 ob koncu tretje četrtine.

Olimpija je v 25. minuti še vodila s 47:49, vendar nato popustila in v zadnji četrtini ni mogla več ogroziti zmage gostiteljev, ki so imeli več razpoloženih igralcev. V drugi četrtini je na pomoč priskočil Matjaž Smodiš. Največ točk, 15, je dosegel Jakov Vladović, ki je zbral tudi 8 podaj in 5 skokov. V ljubljanski ekipi, ki je skok izgubila s 36:26, je bil razpoložen le Jaka Blažič (19 točk). Naslednja tekma bo v sredo v Ljubljani.

V prvem polčasu obe ekipi zelo nihali
Olimpija je s tremi trojkami povedla 0:9, toda nato je Krka grizla v obrambi in šestminutni Olimpijin strelski post izkoristila za 13 zaporednih točk. Salin, ki je v prvi četrtini dosegel 9 točk, je spet prinesel vodstvo (13:14), pridružil pa se mu je tudi Luka Rupnik, ki je izza črte zadel dvakrat zapored za vodstvo 17:24.
Smodiš prebudil Novomeščane
Krki met z razdalje v prvi četrtini ni stekel, njen adut pa je bil v drugi četrtini Matjaž Smodiš. Z devetimi točkami (z Jakovom Vladovićem je bil prvi Krkin strelec prvega polčasa) je veteran, ki bo po finalu končal kariero, spet dokazal svojo vrednost in državne prvake popeljal v vodstvo 29:25. Ob polčasu je bilo 37:35.

Prepelić povsem razglašen

V tretji četrtini je bil pri Olimpiji razigran le Jaka Blažič, medtem ko je Jaka Klobučar povsem ustavil Klemna Prepelića. Pri vodstvu Krke s 56:52 je Prepelić naredil tehnično napako. Krka je to izkoristila in se po košu Uroša Lučića, ki do tedaj v napadu ni blestel, odlepila za devet točk (61:52).
Krka je imela vse pod nadzorom
Domen Lorbek je v 36. minuti zadel za vodstvo 70:59. Union Olimpija se je s trojko Blažiča lahko zgolj rahlo približala (73:66). V naslednjem napadu je Alen Omić naredil korake, na drugi strani pa se je 2:13 pred koncem branilec Klobučar dobro znašel pod košem in tekma je bila odločena (76:66).


Izjavi po tekmi:
Gašper Potočnik, trener Krke:
"Mislim, da smo večji del tekme odigrali dobro. Naredili smo nekaj napak v obrambi, a imeli soliden napad in skok. Daljša klop tokrat še ni bila odločilnega pomena, verjamem pa, da bodo fantje, ki so danes igrali nekoliko manj, na prihodnjih tekmah to pomagali uveljaviti. Kot na vsakem derbiju je bilo tudi tokrat prisotne nekoliko več nervoze, zmago pa smo dosegli po zaslugi osredotočenosti, zato sem zelo zadovoljen. Zahvaljujem se navijačem za glasno podporo. Pripravljeni smo, da tudi na gostujočem terenu dosežemo zmago."

Miro Alilović, trener Uniona Olimpije: "Tekmo je odločil padec v naši igri. Skozi srečanje smo sicer vseskozi kazali nihanja. Nismo mogli kontrolirati skoka, Krka pa je prihajala do lahkih košev. V zadnji četrtini smo igrali preveč nervozno ter s solo akcijami skušali zaključevati naše napade. To nikakor ne prinaša rezultata. Dan po tekmi se bomo morali ukvarjati sami s seboj. Fante bo potrebno ekipno povezati na višjo raven, sicer v tem finalnem nizu ne bo šlo, tako kot bi si želeli."

Liga Telemach, finale, prva tekma:
KRKA - UNION OLIMPIJA
81:68 (15:18, 22:17, 26:20, 18:13)
Vladović 15 točk, 8 podaj in 5 skokov, Klobučar 13 in 8 skokov, Murić 12, Lorbek 10, Lalić, Smodiš in Lučić po 9, Anderson in Pavić po 2; Blažič 19, Perković 10, Salin 9, Rupnik 8, Bubnić 7, Omić 6, Rannikko 3, Prepelič, Močnik in Sulejmanović po 2.
Izid v zmagah je 1:0; igrajo na tri zmage.
2. tekma, sreda ob 18.00:
UNION OLIMPIJA - KRKA
3. tekma, petek ob 20.00:
KRKA - UNION OLIMPIJA

Morebitna četrta tekma bo v ponedeljek, 20. maja, peta pa v sredo, 22. maja. Vse tekme si boste lahko v živo ogledali na TV SLO 2 in MMC-ju.

Zanesljiva zmaga Krke za uvod finala