Aleksandar Džikić je na novinarsko konferenco edini prišel v športnih oblačilih, za kar bo moral vnovič plačati kazen Košarkarski zvezi Slovenije. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Aleksandar Džikić je na novinarsko konferenco edini prišel v športnih oblačilih, za kar bo moral vnovič plačati kazen Košarkarski zvezi Slovenije. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Tekmovalni sistem je letos malce spremenjen, saj se bodo prvič doslej za naslov prvaka potegovale tudi ekipe v ligi za obstanek. Ne sicer vse, temveč le dve najboljši, ki se bosta v četrtfinalu pridružili šestim v ligi za prvaka. Četrtfinali se bodo igrali na dve zmagi, prav tako polfinala, finale pa tako kot vedno na tri zmage. Na drugi strani se bo zadnjeuvrščena ekipa v ligi za obstanek preselila v drugo ligo, enajsto in desetouvrščeno moštvo pa čaka mini liga z drugo in tretjo ekipo druge lige.

Poleg izpada in naslova prvaka je v igri tudi uvrstitev v Ligo ABA v prihodnji sezoni. Konec marca bo znano, koliko ekip bo imela Slovenija v prihodnji sezoni v regionalnem tekmovanju - dve ali tri. Ob tem je treba poudariti, da bo morala tretja ekipa prispevati 150.000 evrov za sodelovanje, s čimer je krog kandidatov precej ozek, saj je vprašanje, kdo poleg Krke in Uniona Olimpije ima dovolj sredstev za kotizacijo in okrepitev moštva.

Favorita Krka in Olimpija
Kot poudarja trener Heliosa, vodilne ekipe po rednem delu, Zmago Sagadin je prihodnost Domžalčanov zavita v tančico skrivnosti. Novi lastnik generalnega sponzorja se še ni odločil, ali bo še naprej podpiral košarko v Domžalah.

Glavna favorita za zaključne boje ostajata Krka in Union Olimpija. Trener Novomeščanov Aleksandar Džikić poudarja, da njegova ekipa želi nadaljevati zdaj že tradicijo osvajanja naslovov - Krka je državni prvak že štiri sezone v nizu, strateg Ljubljančanov Aleš Pipan pa je bolj previden. Upa, da se bodo njegovi varovanci po slabi sezoni v jadranskem tekmovanju in neuspešnem drugem delu v evropskem pokalu bolje odrezali v zaključku državnega prvenstva in vsaj na domačem prizorišču osvojili tako želeno lovoriko.

LIGA ZA PRVAKA, 1. krog, sreda, 19. marca:
UNION OLIMPIJA - ROGAŠKA

HELIOS DOMŽALE - ZLATOROG LAŠKO

Sobota, 12. aprila:
HOPSI POLZELA - KRKA

LIGA ZA OBSTANEK, 1. krog, sobota:
ELEKTRA ŠOŠTANJ - GROSUPLJE

MARIBOR NOVA KBM - TAJFUN

PORTOROŽ - SLOVAN