Umirjeni Jure Zdovc ne beži od pritiskov in ambicioznih ciljev, še več, to ga še bolj motivira. Foto: MMC RTV SLO
Umirjeni Jure Zdovc ne beži od pritiskov in ambicioznih ciljev, še več, to ga še bolj motivira. Foto: MMC RTV SLO

Verjamem v to reprezentanco in prepričan sem, da lahko na evropskem prvenstvu na Poljskem poseže po najvišjih mestih. Celo naslovu evropskega prvaka.

Zdovc prevzel košarkarsko reprezentanco
Šešok o imenovanju selektorja
Zdovčevi ambiciozni cilji

Izbrati vse najboljše, pustiti lastne ambicije doma, jih podrediti reprezentanci in se tako spustiti v boj za odličja, je recept novega selektorja Jureta Zdovca.
Košarkarska zveza je na dobro obiskani novinarski konferenci predstavila novega selektorja in direktorja reprezentance Maria Kraljeviča. Kot prvemu je beseda pripadla predsedniku Dušanu Šešoku, ki se je ozrl na obdobje pod vodstvom Aleša Pipana in podrobno predstavil dozdajšnjo športno in trenersko pot enega najboljših slovenskih košarkarjev vseh časov. Zdovc je dobil zahtevno nalogo, da Slovenijo na prihajajočem evropskem prvenstvu na Poljskem vplete v boj za medalje.

Zastavil si je visoke cilje
"Verjamem v to reprezentanco in prepričan sem, da lahko na evropskem prvenstvu na Poljskem poseže po najvišjih mestih. Celo naslovu evropskega prvaka. Osebno sem si vedno zastavljal visoke cilje in take bom predstavil tudi igralcem," je 42-letni Konjičan pogumno razkril svoje ambicije. Pred njim je izbrano vrsto vodilo šest selektorjev, ki po večini niso dolgo razveseljevali slovenskih navijačev. Zdovc je s KZS-jem podpisal sodelovanje do konca EP-ja z možnostjo podaljšanja.

Imena ima v glavi
"Izbral bom vse najboljše slovenske košarkarje. Za uspeh ekipe bo treba pustiti individualne ambicije doma in s skupnimi močmi narediti rezultat," je Zdovc izdal recept za uspeh. O pomočnikih svetovni in evropski prvak z Jugoslavijo ni želel govoriti, saj se zaveda, da bo zaradi zasedenosti doživel tudi kakšno zavrnitev. Strokovni štab, za katerega kandidate ima v glavi, bo skušal oblikovati v prihodnih tednih.

Rekorder v vlogi direktorja
"Po štirih, petih letih se vračam tja, kjer sem začel, v šport, ki ga imam rad - h košarki," je povzel besedo Kraljevič, ki se je po umiku s parketa uveljavil v poslovnih vodah. Nekaj časa je pomagal Juretu Zdovcu v menedžerski agenciji, ki jo je nato dokončno prevzel sam. Glavno zaposlitev mu sicer predstavlja delo v gradbeništvu. Nekdanji dolgoletni kapetan je tudi rekorder po številu nastopov za reprezentanco na uradnih tekmovanjih (67).

V ZDA prepričati najboljše
Za razliko od prejšnjih prvenstev bo lahko na Poljsko odpotovalo 14 igralcev (prej le 12), ambiciozne načrte, kako zbrati vse najboljše slovenske igralce, pa so si zadali tudi na Košarkarski zvezi Slovenije. Kraljevič, generalni sekretar Iztok Rems in vodja reprezentanc Matej Avanzo bodo v prihodnjih mesecih obiskali prav vse igralce, ki so zanimivi za slovensko reprezentanco in z njimi opravili pogovore, tako v Evropi kot v ZDA. "Obiskali bomo tudi Poljsko in si ogledali vsa prizorišča, vključno s Katovicami, kjer bodo potekali zaključni boji. Prepričani smo namreč, da bo tam Slovenija igrala zelo vidno in pomembno vlogo," je o podaljšanjem bivanju na Poljskem prepričan Avanzo.

September bo košarkarski mesec
Slovenija bo na evropskem prvenstvu v košarki 2009 v skupini C igrala proti Španiji, Srbiji in Veliki Britaniji, prvenstvo pa bo na Poljskem potekalo od 7. do 20. septembra.

T. G.

Verjamem v to reprezentanco in prepričan sem, da lahko na evropskem prvenstvu na Poljskem poseže po najvišjih mestih. Celo naslovu evropskega prvaka.

Zdovc prevzel košarkarsko reprezentanco
Šešok o imenovanju selektorja
Zdovčevi ambiciozni cilji