Jure Zdovc je na finalu Lige NLB v četrtek v Stožicah zadnjič vodil Union Olimpijo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jure Zdovc je na finalu Lige NLB v četrtek v Stožicah zadnjič vodil Union Olimpijo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Miro Alilović
Miro Alilović bo vodil zeleno-bele v Ligi Telemach. Foto: MMC RTV SLO

Odločitev je ekipi in upravi sporočil na večernem treningu. Člansko ekipo bo do nadaljnjega vodil dozdajšnji pomočnik Miro Alilović.

"Da zapustim mesto trenerja Uniona Olimpije, sem se odločil iz osebnih razlogov. Glede na pogoje, v katerih smo delovali v zadnjih dveh letih in pol, sem prepričan, da so bili rezultati vrhunski. Zahvaljujem se vsem, ki so mi stali ob strani, a mi je v tem trenutku zmanjkalo volje in energije za nadaljevanje. Letos smo dosegli in presegli vse zastavljene cilje in verjamem, da bo krona sezone tudi naslov državnih prvakov. Veseli me, da se je klub stabiliziral, in želim mu vse najboljše tudi v prihodnje," je pojasnil Zdovc, ki je bil še v četrtek zvečer zelo razočaran po porazu v finalu Lige NLB.

Rajgelj: Klubu je lahko žal
"Klubu je lahko žal, da smo se v tem trenutku razšli s trenerjem Zdovcem. Pobuda je prišla izključno z njegove strani. Pod Zdovčevim strokovnim vodstvom je klub letos žel uspehe, kakršnih v mesecu avgustu nihče niti v sanjah ni mogel pričakovati. Ostaja dejstvo, da je bil vodja zgodbe o uspehu na parketu prav Zdovc. Do nadaljnjega bo člansko moštvo vodil dosedanji prvi pomočnik Miro Alilović," je dejal direktor Janez Rajgelj.

Zdovc dvignil štiri pokale
44-letni Zdovc je v sezoni 2008/09 osvojil državno prvenstvo in pokal, v zadnjih dveh sezonah pa je ubranil lovoriko v pokalu. V lanskem finalu Lige Telemach je bila v finalu boljša Krka s 3:2 v zmagah. V Evroligi se mu v prvih dveh sezonah na ljubljanski klopi ni uspelo prebiti v drugi del tekmovanja, v letošnji sezoni pa so njegovi varovanci večkrat navdušili v Stožicah in se prvič po letu 2004 tudi prebili med najboljših 16 ekip v Evropi. V Ligi NLB so se zeleno-beli prebili v finale, kjer jih je v četrtek s 77:74 premagal Partizan.
Državni prvak že v Splitu
Trenersko pot začel pri novomeški Krki, kjer je v sezoni 2003/04 deloval kot pomočnik trenerja, kot trener pa je prvič deloval v Splitu, kjer se je kljub številnim težavam v klubu veselil naslova državnih prvakov. Nato je prevzel vodenje Geoplina Slovana, kjer pa ni dolgo zdržal.

Izkazal se je tudi na selektorskem stolčku
V sezoni 2007/08 je kot trener vodil sarajevske Bosne osvojil naslov državnih prvakov. Decembra 2008 je prevzel mesto trenerja pri Unionu Olimpiji, kjer je zamenjal Aleksandra Džikića. Leta 2009 je vodil tudi slovensko reprezentanco, na evropskem prvenstvu na Poljskem pa je slovenske košarkarje popeljal do največjega uspeha (4. mesto).