Foto:
Foto:
Sete Gibernau
Daniel Pedrosa

26-letni voznik Yamahe bo v najmočnejšem razredu naskakoval že peti zaporedni naslov. "Doktor" ima res fantastično statistiko. Od svojega debija pred devetimi leti je v vseh razredih osvojil šest naslovov prvaka in slavil na 68 od 140 dirk, na katerih je startal.

"Prejšnjo sezono smo presenetili vse, saj niso pričakovali, da bomo zmagovali že takoj. Letos bodo vsi poskušali biti pred nami že od začetka. Mislim, da bo moj glavni konkurent Gibernau," je pred svojo drugo sezono v Yamahi povedal Rossi.

Honda bo s Špancem Setejem Gibernauom in Italijanom Maxom Biaggijem po letu 2003 (Rossi) spet naskakovala sam vrh. "Spet hočem biti številka ena," je nedvoumen Biaggi, poln optimizma pa je tudi Gibernau: "Zelo smo napredovali, tako moštvo kot jaz. Po napornih zimskih testiranjih komaj čakam začetek sezone."

Kaj pa ostali?
Rossijev moštveni kolega bo Colin Edwards, ki je zamenjal že tretje moštvo v treh letih. "Počutim se izvrstno. Že od prve dirke naprej bom naskakoval naslov prvaka," pravi samozavesten Američan.

Po mizerni lasnkoletni sezoni več pričakujejo tudi pri Ducatiju, za katerega bosta vozila Italijan Loris Capirossi (lani šele deveti) in Španec Carlos Checa. Dobre čase na testiranjih je dosegal tudi Suzuki (Kenny Roberts, John Hopkins).

V razredu do 125 ccm brez "starčkov"
V razredu do 250 ccm je favorit branilec naslova Španec Daniel Pedrosa, ki naj bi ga najbolj ogrožali Argentinec Sebastian Porto ter Italijana Andrea Dovizioso in Roberto Locatelli.

V razredu do 125 ccm, kjer lahko letos nastopajo le dirkači, stari manj kot 28 let, je paleta favoritov široka.

Na koledarju 17 preizkušenj
Sezona bo najdaljša doslej, saj je na koledarju kar 17 preizkušenj. Nove so dirke na Kitajskem, v Turčiji in ZDA, odpadli pa sta Brazilija in Južnoafriška republika.

Kvalifikacije le v soboto
Poleg sprememb v napornem dirkalnem koledarju je bil nekaterih popravkov deležen tudi dirkalni pravilnik. Poslej bodo dirkači imeli le ene kvalifikacije, in sicer v soboto, petek pa bo namenjen prostim treningom. V primeru dežja naj dirke ne bi odpovedali več, motociklisti pa bodo lahko na mokrem dirkališču tvegali s pnevmatikami za suho vreme ali pa po ustrezne odšli v boks.

Spored sezone 2005:
10. 4.: ŠPANIJA/Jerez
17. 4.: PORTUGALSKA/Estoril
1. 5.: KITAJSKA/Šanghaj
15. 5.: FRANCIJA/Le Mans
5. 6.: ITALIJA/Mugello
12. 6.: KATALONIJA/Barcelona
25. 6.: NIZOZEMSKA/Assen
10. 7.: ZDA/Laguna Seca
24. 7.: VELIKA BRITANIJA/Donington
31. 7.: NEMČIJA/Sachsenring
28. 8.: ČEŠKA/Brno
18. 9.: JAPONSKA/Motegi
25. 9.: MALEZIJA/Sepang
1. 10.: KATAR/Doha
16. 10.: AVSTRALIJA/Phillip Island
23. 10.: TURČIJA/Carigrad
6. 11.: ŠPANIJA/Valencia