Tim Gajser je vodilni v elitnem razredu MXGP. Foto: AMZS
Tim Gajser je vodilni v elitnem razredu MXGP. Foto: AMZS

Njegova prednost pred zasledovalci sicer zdaj znaša le še 17 točk. Najbližje mu je svetovni prvak Jorge Prado.

Branilec naslova v razredu MXGP je po zmagah v obeh vožnjah na prejšnji dirki na Švedskem v Uddevalli še zmanjšal zaostanek za Gajserjem. Ta je bil drugi, zdaj ima skupno 757 točk, Prado pa 740. Tretji je Jeffrey Herlings, Nizozemec je s 709 točkami tudi še v igri za naslov, Arnhem pa bo zanj naslednja priložnost za domačo zmago. V karieri je do zdaj v domovini zmagal že na 14 dirkah.

Na Švedskem je bila zmaga v kvalifikacijah prava spodbuda. A zdaj se že osredotočam na Arnhem, ko bom skušal pokazati, kaj znam v pesku. Nazadnje, ko smo bili na takšni podlagi v Lommlu, mi ni šlo po načrtih, zato si zdaj želim, da bi se bolj izkazal. Vem, da ne bo lahko, a tudi na mivki sem v preteklosti že vozil dobro, zato sem samozavesten.

Tim Gajser

Medtem ko je bil Gajser na Švedskem drugi, a zaradi razpleta dirke ni bil prav zadovoljen, se je izkazal tudi drugi slovenski dirkač v MXGP-ju Jan Pancar. V prvi vožnji je zasedel visoko osmo mesto. V drugi je bil tri mesta nižje, skupno je v Uddevalli iztržil deseto mesto, s čimer se je v SP-ju znova prebil na 14. mesto, ima pa 202 točki.

Dirka v Arnhemu bo imela za ljubitelje tega športa še dodaten čar. Na prizorišče namreč prihaja italijanska ekipa Ducati, ki je v svetovnem prvenstvu v cestnem motociklizmu zadnje čase zelo uspešna, v motokrosu pa se do zdaj še ni preizkusila.

Tokrat bodo Italijani na Nizozemsko prvič pripeljali dirkalnik desmo 450 MX, ki bo nato doživel tudi serijsko proizvodnjo. Še pomembneje pa je, da bo prvi voznik nove članice elitnega SP-ja nekdanji svetovni prvak Antonio Cairoli. Italijan, ki je bil devetkrat najboljši na svetu, se vrača iz dirkaškega pokoja in bo za tovarno iz Borgo Panigaleja skušal iztržiti kar največ na premieri. Do zdaj je na dirki za SP Cairoli nazadnje vozil v Mantovi konec leta 2021.

Prizorišče v Arnhemu je dokaj novo, lani je bila tam prva dirka, zmagal je Francoz Romain Febvre.

Arnhem bo 16. dirka sezone, po njej bodo na vrsti samo še štiri: Švica, Turčija, Kitajska in Španija. Konec sezone pa bo 6. oktobra z dirko za pokal narodov v britanskem Matterley Basinu.

Prva vožnja dirke za VN Nizozemske v Arnhemu v razredu MXGP bo v nedeljo ob 14.15, druga pa ob 17.10.