Tim Gajser Foto: Leon Andrejka
Tim Gajser Foto: Leon Andrejka

Tim Gajser je dobil obe vožnji, v katerih je nastopil. Naslov svetovnih prvakov so prvič osvojili Avstralci.

Na pokalu narodov se v vsaki od treh voženj pomerijo vozniki dveh razredov (MXGP+open, MXGP+MX2, MX2+open). Za končni rezultat reprezentance šteje točkovni izkupiček petih najboljših uvrstitev, najslabši izid se črta, zmaga pa reprezentanca z najmanjšim številom točk oziroma tista, ki zbere največ visokih mest.

Slovenija, poleg Gajserja sta nastopala še Jan Pancar in Jaka Peklaj, je v seštevku treh voženj zbrala 67 točk, kar je na koncu pomenilo sedmo mesto. To je nova najboljša slovenska uvrstitev na teh tekmovanjih, do zdaj je bilo to deveto mesto iz prejšnje sezone in leta 1998.

Slavili so Avstralci v postavi Jett Lawrence, Hunter Lawrence in Kyle Webster s 26 točkami, drugi so bili Američani Eli Tomac, Aaron Plessinger in Copper Webb z 29, tretji pa Nizozemci Jeffrey Herlings, Kay de Wolf in Glenn Coldenhoff s 36 točkami.

Kot najboljši posameznik dirke se je izkazal Gajser. Dobil je obe vožnji, najprej prvo, v kateri so skupaj vozili predstavniki razredov MXGP in MX2, potem pa še tretjo, ko so tekmovali dirkači v MXGP in open. V zadnji je do zmage prišel s spektakularnim prehitevanjem Jetta Lawrencea v zadnjem zavoju pred ciljem.

"Užival sem. Proga je bila spolzka, na nekaterih mestih je drselo, a sem dobro startal in lahko sem vozil agresivno. Uspelo mi je narediti razliko, tako da sem lahko nadziral dirko," je po prvi vožnji za prireditelje dejal Gajser. V tej prvi vožnji je bil Peklaj 36., prav ta dosežek pa nazadnje kot najslabši ni šel v seštevek petih voženj.

V slovenskem seštevku sta bili tako dve prvi mesti Gajserja, 15. in 16. mesto Pancarja ter 34. Peklaja iz njegovega drugega nastopa.

Naslednje leto bo Pokal narodov v ZDA.