Tim Gajser uspešno brani naslov svetovnega prvaka. Foto: EPA
Tim Gajser uspešno brani naslov svetovnega prvaka. Foto: EPA

Preizkušnje v Lommelu se v karavani motokrosistov drži sloves ene najzahtevnejših, saj je podlaga specifično mivkasta in vožnja na njej tudi največjim mojstrom povzroča težave. Nekoč se je na tej podlagi slabše znašel tudi svetovni prvak, toda po okrepljenih treningih na mivki in z lansko zmago je pokazal, da je tudi na tem področju napredoval.

Trening se je Gajserju obrestoval

"Izvrstno je deloval in če ne bi bilo ene drobne napake, bi zmagal s polnim izkupičkom. A vsaka zmaga v Lommelu je izjemen dosežek, Tim pa potrjuje, kako zelo je napredoval na mivki. Dobil je zadnji dve dirki na tem terenu in še povečal naskok v svetovnem prvenstvu," je svojega prvega aduta pohvalil Marcus Pereira de Freitas, vodja ekipe Honda.

Skupni vrstni red (25/36):            
 1. T. GAJSER          SLO         488
 2. A. CAIROLI         ITA         440
 3. J. PRADO           ŠPA         429
 4. J. SEEWER          ŠVI         429
 5. R. FEBVRE          FRA         383
 6. G. COLDENHOFF      NIZ         375
 7. G. PAULIN          FRA         352

"Tako veliko dela smo vložili na mivki, ogromno sem treniral na tej podlagi in zdaj se je to spet poplačalo. Izjemna hvala vsem v moji ekipi in vsem, ki me podpirajo. Prizadeval si bom, da bom še boljši, dal bom vse od sebe tudi v naslednjih dirkah," pa je po tej prvi zmagi na trojčku dirk v Belgiji dejal najboljši slovenski motokrosist. Novih 47 točk mu je prineslo še dodatno povečanje skupnega vodstva. Njegova najhujša tekmeca sta tokrat ostala precej zadaj, Italijan Antonio Cairoli je bil le deveti, Švicar Jeremy Seewer pa četrti.

V boju za naslov tudi Prado

A v boj za prvaka se je zdaj vključil tudi Jorge Prado. Španec je zmagal na domači dirki v predmestju Madrida in bil tretji v Belgiji, po točkah pa je že ujel Seewerja na tretjem mestu skupnega seštevka. Čeprav ima Gajser lepo prednost, prvenstvo še ni odločeno. Do konca je še pet dirk, na voljo pa največ 250 točk. Gajser jih ima sicer 488, Cairoli 440, Prado in Seewer pa po 429.

V sredo bodo v elitnem razredu MXGP dirkači startali ob 13.00 in 16.00, v MX2 pa bosta vožnji ob 12.00 in 15.00. Po sredi, ko bo dirka v Lommelu imela naziv VN Limburga, bo v nedeljo tam še preizkušnja za VN Lommela. Po tem se bo karavana preselila v Pietramurato v Italijo, kjer se bo z zadnjim trojčkom med 1. in 8. novembrom sezona 2020 tudi končala.