Tim Gajser ima tri dirke pred koncem 99 točk naskoka. Foto: hondaproracing.com
Tim Gajser ima tri dirke pred koncem 99 točk naskoka. Foto: hondaproracing.com
Gajser tekmecem pobegnil že za 99 točk

Gajser ima v skupnem seštevku 99 točk prednosti in si lahko naslov svetovnega prvaka v razredu MXGP zagotovi že konec meseca na dirki na Nizozemskem.

Gajserja je v prvi vožnji po slabem štartu vrglo z motocikla, tako da je padel na šele 28. mesto, nato pa se je z drzno vožnjo prebijal naprej. Na koncu je z devetim mestom rešil velikih 12 točk. Prvo vožnjo je dobil Cairoli.

Gajser je v drugi vožnji slavil pred Romainom Febvrejem. Cairoli je bil peti. Makolčan je na štartu druge vožnje zaostal le za Cairolijem, a je po nekaj krogih švignil mimo Italijana in zadržal vodstvo do konca. Cairoli je v skupnem seštevku zaostanek za Slovencem znižal le za štiri točke.

"Na začetku sem se preveč zagnal in prehitro sem skušal prehiteti Cairolija, zato sem storil napako in padel. Z vožnjo sem bil sicer kar zadovoljen. Vedel sem, da zmorem več, kar sem dokazal v drugi vožnji in zmagal. Zelo sem vesel zmage in končnega drugega mesta," je po dirki razlagal Gajser.

Do konca sezone so še tri dirke. Če bo Gajser 28. avgusta pred Cairolijem, bo že slavil naslov svetovnega prvaka. Sledita še dirki v ZDA, 3. in 11. septembra.

Na dirki v Švici so se prvič v sezoni hkrati pomerili vsi štirje slovenski udeleženci elitnega razreda, do zdaj zaradi poškodb namreč na nobeni dirki ni bilo vseh. Razen Gajserja so drugi trije ostali brez točk, v prvi vožnji je bil Jernej Irt 28., Peter Irt 29., Klemen Gerčar pa 35., v drugi pa Jernej Irt 25., Peter Irt 27. in Gerčar 33.

V Švici je nastopil tudi Anej Doplihar v razredu MX2. Potrditev je kot rezerva dobil v zadnjem hipu, v prvi vožnji je bil 36., v drugi 31., skupno pa je končal na 33. mestu. Slavil je Britanec Max Anstie.

Vrstni red po 30 vožnjah (od 36):    
 1. T. GAJSER       Honda         644
 2. A. CAIROLI      KTM           545
 3. M. NAGL         Husqvarna     509
 4. R. FEBVRE       Yamaha        499
 5. J. BOBRIŠEV     Honda         472
 6. J. VAN HOREBEEK Yamaha        446
 7. V. GUILLOD      Yamaha        308
 8. G. COLDENHOFF   KTM           307
 9. C. DESALLE      Kawasaki      298
10. K. STRIJBOS     Suzuki        279
...                                  
52. P. IRT          Yamaha          1
Gajser tekmecem pobegnil že za 99 točk