Množica slovenskih navijačev ob progi v Pietramurati. Foto: Andreja Prel/AMZS
Množica slovenskih navijačev ob progi v Pietramurati. Foto: Andreja Prel/AMZS
Tim Gajser
Tim Gajser, ki je v Trentinu lani zmagal v razredu MX2, je imel v prvi vožnji ponesrečen štart, v drugi pa je štartal odlično. Foto: Andreja Prel/AMZS
Peter Irt
Peter Irt je z 20. mestom v drugi vožnji osvojil prvo letošnjo točko za SP. Foto: Andreja Prel/AMZS

Zmagal je izkušeni Italijan Antonio Cairoli.
V prvi vožnji je na precej suhi progi Cairoli slavil pred Nemcem Maximilianom Naglom in Belgijcem Kevinom Strijbosom. 19-letni Gajser je bil na sobotnih kvalifikacijah v dežju najhitrejši, štart prve vožnje pa mu ni uspel. Sledil je še padec, toda nato je Gajser vozil mojstrsko, nizal najhitrejše kroge in se z 18. mesta prebijal naprej. Najbližji Gajserjev zasledovalec v SP-ju Romain Febvre je bil šesti.

Drugo vožnjo je Gajser začel odlično in suvereno vodil, a je nato 14 minut pred koncem po lastni napaki padel in zdrsnil na šesto mesto. Dva kroga pred koncem se je prebil na tretje, a ga je nato prehitel Jevgenij Bobrišev. Zmagal je Febvre pred Cairolijem. Skupni seštevek točk iz obeh voženj je na prvo mesto postavil Cairolija (47), drugo je zasedel Febvre (40), tretje pa Gajser (36).

"Naredil sem neumno napako"
"Vse me boli, ampak ne bo hudega. Sem pa malo razočaran, saj sem imel v drugi vožnji vse pod nadzorom, potem pa sem naredil neumno napako. Vseeno hvala vsem, ki me vedno podpirajo, še posebej pa mojim navijačem, ki so se tukaj res izkazali,"
je po dirki dejal Gajser. Več kot tisoč Slovencev je v Pietramurati pripravilo res izjemno navijaško vzdušje, po koncu druge vožnje so preplavili iztek proge in tudi z dimnimi baklami proslavili uvrstitev svojega dirkača. V skupnem seštevku SP-ja ima najboljši slovenski motokrosist štiri točke prednosti pred Febvrejem.

Na dirki je nastopil še en slovenski dirkač Peter Irt. V prvi vožnji je bil 25., v drugi pa 20., tako da je osvojil prvo letošnjo točko za SP. Skupno je zasedel 23. mesto.
Naslednja, deveta dirka, s katero bodo tekmovalci sklenili prvo polovico sezone, bo čez dva tedna v Talaveri de la Reina v osrčju Španije.

Vrstni red po 16 vožnjah (od 36):   
 1. T. GAJSER       Honda         335
 2. R. FEBVRE       Yamaha        331
 3. A. CAIROLI      KTM           310
 4. M. NAGL         Husqvarna     273
 5. J. BOBRIŠEV     Honda         264
 6. J. VAN HOREBEEK Yamaha        247
 7. K. STRIJBOS     Suzuki        204
 8. S. SIMPSON      KTM           189
 9. V. GUILLOD      Yamaha        153
10. G. COLDENHOFF   KTM           146
...                                  
40. P. IRT          Yamaha          1

Gajser ni pričakoval toliko navijačev v Trentinu
Gajserja spodbujalo več kot tisoč slovenskih navijačev
Gajser tretji v Trentinu
Gajser ni pričakoval toliko navijačev v Trentinu
Gajserja spodbujalo več kot tisoč slovenskih navijačev
Gajser tretji v Trentinu