Tim Gajser je v Loketu slavil prvič. Foto: Reuters
Tim Gajser je v Loketu slavil prvič. Foto: Reuters

Tretji v seštevku dirke je bil Nizozemec Jeffrey Herlings, ki je sicer dobil prvo vožnjo, na začetku druge pa padel in se nato prebijal v ospredje, a višje od četrtega mesta ni mogel.

Prva vožnja ni postregla s posebej razburljivim dogajanjem, Gajser je bil sprva četrti, a je nato kmalu prišel do tretjega mesta, kjer je tudi ostal, saj sta bila Herlings in Prado pred njim dovolj zanesljiva. V drugi vožnji je Gajser začel bolje in bil drugi za Pradom, Herlings pa je po padcu kmalu po startu zdrsnil povsem v ozadje. Gajser je v prvi tretjini vožnje preganjal Španca in ga nato v osmem krogu tudi ujel in prehitel.

Gajser najboljši na Češkem

Vodstvo je obdržal do cilja, Prado je bil drugi, kar je pomenilo, da mu je v seštevku obeh voženj zmanjkala ena točka za zmago. Ta je s 44 ostala Gajserju, slovenski zvezdnik je tako prvič slavil tudi na tem prizorišču. Prado je končal pri 43 točkah, Herlings pa pri 42.

"Zelo sem zadovoljen. Prva vožnja ni bila najboljša, druga pa je šla tako, kot sem želel. Boril sem se, obrestovalo se je trdo delo in hvala vsem v ekipi," je v prvem odzivu za prireditelje dirke dejal zmagovalec Gajser.

Drugi slovenski predstavnik v razredu MXGP Jan Pancar, ki je bil v kvalifikacijah 15., je v prvi vožnji po dobrem startu nekaj mest izgubil, vožnjo pa je končal na 14. mestu. Podobno je bilo v drugi, ko je bil sprva deseti, na koncu pa 14. To je bila tudi njegova končna uvrstitev na dirki, na kateri je prav tako dobil 14 točk za SP.

Gajser je znova nekoliko povečal naskok v SP, zdaj ima 663 točk, Prado je drugi s 627, Herlings tretji s 608. Pancar je pridobil eno mesto in je zdaj 14., zbral je 174 točk.

"Čudovito je, da mi je končno uspelo zmagati tu v Loketu. Imel sem že dobre trenutke, nikoli pa mi ni uspelo zmagati, zato je občutek res super. Prva vožnja se mi ni posrečila, a smo potem kot ekipa naredili vse skupaj precej bolje za drugo vožnjo," je za spletno stran svoje ekipe Honda dejal zmagovalec in dodal: "Takoj sem se počutil precej bolje, imel sem dober start, pritiskal na vodilnega in se potem prebil mimo njega in nadziral položaj. Hvala vsem v ekipi in tudi slovenskim navijačem, ki so poskrbeli za odlično vzdušje in me podpirali ob vseh delih steze. Vesel sem, da sem se jim končno oddolžil tudi v Loketu."

V razredu MX2 je na Češkem tekmoval Jaka Peklaj. Kvalifikacije je končal na 29. mestu, danes pa zaradi poškodbe, ki se mu je pripetila na ogrevanju, ni nastopil. Kot so sporočili iz krovne zveze AMZS, si je zlomil sredinec na desni roki in ga čaka okrevanje. Dirko kategorije MX2 je sicer dobil Nizozemec Kay de Wolf, ki je prepričljivo prvi tudi v vodstvu v skupnem seštevku tekmovanja za SP.

Naslednja dirka bo na vrsti že naslednji teden v belgijskem Lommelu.

VN ČEŠKE, Loket                      

Končni vrstni red:                     
 1. T. GAJSER     SLO/honda   45 točk  
 2. J. PRADO      ŠPA/gas     44       
 3. J. HERLINGS   NIZ/ktm     43       
..                                     
14. J. PANCAR     SLO/ktm     14       

Prva vožnja:                           
 1. J. HERLINGS   NIZ/ktm     35:28,261
 2. J. PRADO      ŠPA/gas        +8,277
 3. T. GAJSER     SLO/honda      11,588
...                                    
14. J. PANCAR     SLO/ktm      1:33,194

Druga vožnja:                          
  1. T. GAJSER     SLO/honda  35:31,253
  2. J. PRADO      ŠPA/gas       +3,031
  3. C. VLAANDEREN NIZ/yamaha     4,360
 ...                                   
 14. J. PANCAR     SLO/ktm     1:43,116
Skupni vrstni red:                     
 1. T. GAJSER     SLO/honda        663 
 2. J. PRADO      ŠPA/gasgas       627 
 3. J. HERLINGS   NIZ/KTM          608 
 4. C. VLAANDEREN NIZ/yamaha       471 
 5. J. SEEWER     ŠVI/kawasaki     451 
 6. R. COLDENHOFF NIZ/fantic       389 
...                                    
14. J. PANCAR     SLO/KTM          174