Prva vožnja dirke v Arnhemu v razredu MXGP se bo v nedeljo začela ob 14.15, druga pa ob 17.10. Foto: Honda
Prva vožnja dirke v Arnhemu v razredu MXGP se bo v nedeljo začela ob 14.15, druga pa ob 17.10. Foto: Honda

Gajserjevo vodstvo v SP-ju se v zadnjih tednih počasi, a zanesljivo topi. Po dirki na Švedskem, kjer je bil za Pradom drugi, je na Nizozemsko prišel s 17 točkami naskoka. Danes mu je Španec Jorge Prado odščipnil še dve, saj je bil tretji. Povsem na vrhu sta končala domačin Glenn Coldenhoff in lanski zmagovalec na tem prizorišču, Francoz Romain Febvre, pred Gajserjem pa še en nizozemski adut Jeffrey Herlings, ki tudi še ni opustil načrtov za napad na letošnjo lovoriko.

Po današnjih kvalifikacijah ima Gajser 763 točk, Prado 748, Herlings pa 716.

Drugi slovenski predstavnik v MXGP-ju Jan Pancar na Nizozemskem v kvalifikacijah ni nastopil tako dobro kot prejšnji teden na Švedskem, ko je bil osmi in drugič v sezoni dobil točke za ta del tekmovanja. Danes je kvalifikacije končal kot 22. Tako je ostal pri 202 točkah v seštevku, kar ga uvršča na 14. mesto.

Vrnitev Cairolija
Dirka v Arnhemu pa ima za ljubitelje tega športa še dodaten čar. Na prizorišče se je namreč vrnil nekdanji svetovni prvak Antonio Cairoli. Izkušeni italijanski dirkač se je sicer upokojil pred dvema sezonama, toda premamila ga je ponudba italijanske ekipe Ducati. Tovarna iz Borgo Panigaleja je sicer bolj znana v motociklističnem SP-ju, na katerem njeni vozniki krojijo vrh že nekaj sezon, a so pri rdečih, kot kaže, tudi za motokros pripravili dober dirkalnik. Ob premieri je namreč Ducati takoj osvojil prve točke, saj je Cairoli kvalifikacije končal na sedmem mestu in dokazal, da je še vedno sposoben priti na vrh v elitni konkurenci.

SP se z dirko na Nizozemskem preveša v sklepni del; po Arnehmu bodo namreč na sporedu le še preizkušnje v Švici, Turčiji, na Kitajskem in v Španiji. Na začetku oktobra pa bo na vrsti še pokal narodov v britanskem Matterley Basinu.