Tim Gajser Foto: Reuters
Tim Gajser Foto: Reuters

Dirka za VN Kitajske bi morala biti na sporedu v ponedeljek dopoldne po evropskem času, vendar so jo zaradi grozečega tajfuna izpeljali že v nedeljo. Kvalifikacije so odpadle, mesta na startu so bila določena z vožnjo na čas, v kateri je Gajser za Jorgejem Pradom zasedel drugo mesto. Točk za skupni seštevek niso delili.

Prva vožnja je bila za slovenskega asa prava nočna mora. Gajser se je trikrat znašel na tleh, moral celo v bokse in končal preizkušnjo na 17. mestu. Prado je zasedel drugo mesto in prevzel rdečo številko. Gajser je v drugi vožnji zasedel drugo mesto, a je bil tudi v tej pred njim Prado, ki zdaj pred zadnji dirko v skupnem seštevku vodi za sedem točk.

"Težko je sprejeti takšen dan, potem ko si celotno sezono opravil konstantno. Izgube rdeče številke si dirko pred koncem zagotovo nisem želel. Do konca sezone so še tri vožnje in moram dobiti vse. Položaj ni idealen, toda boril se bom in dal vse od sebe do samega konca," je povedal Gajser.

A tudi vse tri zmage – kvalifikacijska in dve vožnji – bi bile zaman, če bi bil Prado vsakič drugi. V tem primeru bi bila Slovenec in Španec izenačena, a bi v skupnem seštevku zmagal Prado, ki ima v sezoni več zmag.

Sorodna novica Gajser po črni nedelji sedem točk za Pradom

Razočaranja ni mogel skriti niti direktor Honde Marcus Pereira de Freitas: "Za Timom je dan razočaranja. Dirka je bila čudna. Skrajšali so jo iz dveh dnevov na enega, težko je bilo vse načrtovati, a ekipa je naredila vse, da se je prilagodila. V prvi vožnji je imel ogromno smole. Tim je padel že v drugem ovinku in od tam najprej je bilo težko. Imel je težave z motorjem, tako da je komaj končal dirko. Izgubil je ogromno točk. Lepo se je dvignil v drugi vožnji in osvojil drugo mesto. Zdaj gremo v Španijo, vedoč, da mora zmagati, če hoče osvojiti naslov prvaka."

Zadnja dirka bo 29. septembra. To bo dirka za VN Castille La Manche, ki bo na progi v Cozarju.

Skupni vrstni red:                     
 1. J. PRADO      ŠPA/GASGAS       943 
 2. T. GAJSER     SLO/Honda        936 
 3. J. HERLINGS   NIZ/KTM          895 
 4. J. SEEWER     ŠVI/Kawasaki     643 
 5. R. FEBVRE     FRA/Kawasaki     611 
...                                    
14. J. PANCAR     SLO/KTM          265