Gajser še vedno vodi v svetovnem prvenstvu. Foto: Leon Andrejka
Gajser še vedno vodi v svetovnem prvenstvu. Foto: Leon Andrejka

Tim Gajser je ostal vodilni v seštevku svetovnega prvenstva, a je Španec Jorge Prado zmanjšal zaostanek, zdaj ima Slovenec še 24 točk prednosti (705 – 681).

Gajser je v Belgijo prišel kot prvi v seštevku sezone. Razlika se je sicer nekoliko zmanjšala že po kvalifikacijah, ki jih je v soboto dobil Prado, Gajser je bil tretji.

Tudi v prvi vožnji je bil svetovni prvak boljši. Že po startu je prevzel vodstvo, Gajser je začel slabše in bil po prvem krogu šele sedmi. Pozneje je pridobil nekaj mest, skušal je priti tudi mimo Francoza Romaina Febvra na četrto mesto, a je ostal na petem pred Nizozemcem Glennom Coldenhoffom.

Sorodna novica Gajser tretji v kvalifikacijah Lommla

Herlings zmagal kljub padcu
V prvem delu je kazalo, da bo vožnjo prepričljivo dobil branilec naslova, za njim sta vozila Nizozemca Jeffrey Herlings in Calvin Vlaandern. A je Herlings, čeprav se je vmes znašel tudi na tleh, nato štiri kroge pred koncem prehitel Prada in zmagal. Španec je bil drugi, Vlaandern pa tretji.

Druga vožnja se je za Gajserja začela bolje, saj je po šestem mestu po startu hitro prišel do tretjega mesta, pred njim sta bila le Prado in Herlings. Takšen vrstni red je ostal do polovice vožnje, potem pa je Herlings tekmeca prehitel in do konca ostal v vodstvu.

V 11. krogu je Gajserja prehitel Febvre, tako da je slovenski dirkač vožnjo končal na četrtem mestu. Skupno na dirki je bil Herlings prvi z vsemi 50 točkami, drugi Prado (44), tretji pa Febvre (38). Gajser je bil četrti s 34.

Četrto mesto ni slab dosežek
"Težko je bilo najti prave linije in na podlagi, kot je tukaj, sem si sam otežil življenje. Na koncu četrto mesto na dan, ko mi ni šlo, sploh ni tako slab dosežek. Moram ostati pozitiven in se osredotočiti na Švedsko, kjer se moram bolj izkazati. Izziv bo popolnoma drugačen, a bomo dali vse od sebe," je dirko ocenil Gajser.

Pancar se ni najbolje znašel
Drugi Slovenec Jan Pancar se v prvi vožnji na težkem terenu sprva ni najbolje znašel. V kvalifikacijah je bil 25., proti koncu prve vožnje pa je nekaj mest pridobil, tako da je nazadnje vožnjo končal na 21. mestu. Še bolje se je odrezal v drugi, ko se je v drugi polovici prebil med dobitnike točk na 19. mestu, dobil je dve za skupno 20. mesto na dirki. V SP-ju pa je zdaj 15., ima 176 točk.

Naslednja dirka bo 11. avgusta v Uddevalli na Švedskem.

VN Flandrije, končni vrstni red

 1. J. HERLINGS   NIZ/ktm     50 točk
 2. J. PRADO      ŠPA/gas     44     
...                                  
 4. T. GAJSER     SLO/honda   34     
20. J. PANCAR     SLO/ktm      2     

Prva vožnja

 1. J. HERLINGS   NIZ/ktm     35:19,995
 2. J. PRADO      ŠPA/gas       +10,374
...                                    
 5. T. GAJSER     SLO/honda      53,164
21. J. PANCAR     SLO/ktm        1 krog

Druga vožnja

 1. J. HERLINGS   NIZ/ktm     35:30,084
 2. J. PRADO      ŠPA/gas       +10,375
...                                    
 4. T. GAJSER     SLO/honda      34,283
19. J. PANCAR     SLO/ktm        1 krog

Svetovno prvenstvo, skupni vrstni red

 1. T. GAJSER     SLO/honda        705
 2. J. PRADO      ŠPA/gasgas       681
 3. J. HERLINGS   NIZ/KTM          667
 4. C. VLAANDEREN NIZ/yamaha       507
 5. J. SEEWER     ŠVI/kawasaki     479
 6. R. COLDENHOFF NIZ/fantic       419
...                                   
15. J. PANCAR     SLO/KTM          176