Piero Longhi ima v slovenskem prvenstvu že štiri zmage. Foto: Uroš Modlic
Piero Longhi ima v slovenskem prvenstvu že štiri zmage. Foto: Uroš Modlic
Aleks Humar
Humar je bil na štartu s povsem novim dirkalnikom škoda fabia R2. Foto: Uroš Modlic

Čeprav je ajdovski reli (predzadnja preizkušnja državnega prvenstva) kratek, pa ima vrsto zahtevnih hitrostnih preizkušenj, med njimi tudi Velike Žablje in Planino. Letos je bila dodatna težava vroče vreme in temperature do 36 stopinj. Za popestritev sta bili še dve posebni hitrostni preizkušnji, superspeciala, v središču Ajdovščine, večerni je bil tudi zadnji "brzinec" na dirki. Zmagovalec je bil sicer odločen že prej, saj si je Longhi nabral več kot dve minuti naskoka, vseeno pa je nočni spektakel v središču mesta privabil več tisoč obiskovalcev.

Že po prvi tretjini relija je odstopil Rok Turk, poleg Loghija edini, ki je nastopal z dirkalnikom razreda S2000 (peugeot 207), s tem pa je močno olajšal delo Italijanu. Ta sicer vozi s slovensko licenco, saj so ga v ekipi Target motorsport pripeljali kot zamenjavo za poškodovanega državnega prvaka Aleksa Humarja.

Humar se je po dolgi odsotnosti vrnil za volan dirkalnika, prvič je sedel v dvokolesno gnani škodi fabii, po nekoliko zadržanem začetku pa je na koncu prišel tik pod vrh: "Drugo mesto je veliko več, kot sem pričakoval. Po dveh letih sem spet imel le sprednji pogon. Na začetku je bilo malo težko, ampak sem se hitro ujel, tako da je bilo kar v redu. Morda sem nekoliko slabo fizično pripravljen za tako vroč dan, a sem vseeno odpeljal dobro dirko."

Piero Longhi je zdaj zelo blizu naslovu v slovenskem prvenstvu, za potrditev skupne zmage mu manjkajo le še tri točke, kar pomeni najmanj 28. mesto. "Reli je zelo zahteven. Ceste v Sloveniji so res nekaj posebnega, a zanimala me je samo zmaga. Zato sem od prvega metra dalje pritisnil na vso moč in si takoj začel nabirati prednost. Po odstopu Turka je bilo nekoliko lažje, dirko pa sem brez težav odločil v svojo korist," je dejal Longhi.

Za točke državnega prvenstva in pokal Alpe Jadran se je borilo 62 posadk, do cilja jih je prišlo 42.

Sezona relija v Sloveniji se bo nadaljevala in končala s šesto dirko oktobra v Idriji.