Motociklističnih 24 ur Le Mansa se je zmagovito končalo za Igorja Jermana in njegova moštvena tovariša. Foto: Reuters
Motociklističnih 24 ur Le Mansa se je zmagovito končalo za Igorja Jermana in njegova moštvena tovariša. Foto: Reuters
Igor Jerman v Le Mansu
33-letni Jerman je desetič sodeloval na sloviti vzdržljivostni dirki, ki jo je drugič zaključil kot zmagovalec. Foto: Reuters
Pokal za zmagovalce
Igor Jerman, Steve Martin in Gwen Gabbiani so dobili uvodno dirko svetovnega prvenstva v vzdržljivostnem motocilkizmu. Foto: Reuters

Slovensko-avstralska-francoska trojica je po dveh urah dirke prevzela vodstvo v 78. krogu in ga obdržala vse do konca. Na koncu je imelo avstrijsko moštvo z Yamahinimi motorji s 727 prevoženimi krogi kar pet krogov prednosti pred najbližjimi zasledovalci. Jerman je s tem uspehom ponovil zmago iz leta 1998, ko je kot debitant vozil za francosko ekipo Kawasakija.

Slavje pred 100 tisoč gledalci
Na slovitem dirkališču Bugatti so drugo mesto osvojili Steve Plater, Sebastien Charpentier in Matthieu Lagrive (Honda), tretje pa Vincent Philippe, Guillaume Dietrich in Barry Veneman (Suzuki), ki so slavili v letih 2007 in 2008. Na tekmi, ki si jo je ogledalo skoraj 100 tisoč ljubiteljev tega športa, je nastopilo 46 ekip in 138 voznikov, izmed teh je v enem dnevu dirkanja odstopilo 19 moštev.


Kakšna je bila dirka v primerjavi s tisto pred 11 leti, ko ste prvič zmagali?
Tokratna dirka je bilo veliko težja kot tista pred 11 leti, saj smo imeli kar 20 ur dežja. Sredi noči se je ulil pravcati naliv. Bilo je zelo težavno in nevarno. Naše moštvo jo je zelo dobro odneslo. Bili smo eno redkih moštev brez padca.

Kako poteka 24-urna dirka? Na koliko časa se menjate? Ali je kaj časa za počitek?
Pred novo sezono smo zamenjali gume, kar se je izkazalo za zadetek v polno. Pri menjavi ni pravila, običajno se menja na eno uro, ko se menja gorivo, gume in voznik, kar skupaj traja približno 13 sekund. Torej eno uro odvoziš, nato si dve uri prost in to od sobote od treh do nedelje do treh. V 24 urah ne uspeš zatisniti očesa.

Ali ste načrtovali zmago? Kakšen je cilj sezone?
Z motorjem smo imeli kar veliko težav, ker je povsem nov. Ima nekakšno konstrukcijsko napako, saj se pri ovinkih dotika tal. To smo skušali odpraviti v garaži, na dirki pa nam je pri tem pomagalo še vreme. Očitno smo več kot konkurenčni, tako da je cilj sezone osvojitev naslova prvaka.

24 ur Le Mansa ima med vzdržljivostnimi dirkami še poseben status ...
Le Mans je nekaj posebnega, kdor tega ne doživi v živo tega ne more razumeti. Pride 100 tisoč ljudi ne glede na vreme in pripravi posebno vzdušje, res izjemna zadeva.

Prirejeno po pogovoru z Igorjem Jermanom za Radio Slovenija

T. G.