Juan Pablo Montoya v formuli 1 nikoli ni prišel do naslova svetovnega prvaka. Foto: EPA
Juan Pablo Montoya v formuli 1 nikoli ni prišel do naslova svetovnega prvaka. Foto: EPA
Juan Pablo Montoya s serijo NASCAR nima izkušenj, zato bo moral čez poseben pripravljalni program, da bo lahko nastopil na najzahtevnejši preizkušnji 500 milj Daytone. Foto: EPA

Montoya je pred prestopom v Williams leta 2001 leto prej v prvem poskusu slavil na znameniti dirki Indy 500, nikoli kasneje pa ni tekmoval v seriji NASCAR.

Takrat je izjavil, da omenjeni dirkalniki niso zanj, je pa pustil odprto možnost za prihodnost. Napoved se je 6 let kasneje uresničila. 30-letni Montoya je z lastnikom moštva NASCAR Chipom Ganassijem podpisal večletno pogodbo. Sedel bo v dirkalniku Dodge s številko 42 in bo prvi voznik iz formule 1, ki se bo preizkusil v omenjenem tekmovanju.

"Žal mi je, da letos nisem izpolnil svojih in pričakovanj moštva. Veselim se že novih izzivov, ki bodo dali nov zagon moji karieri," je sporočil Montoya. Letos je v formuli 1 po polovici sezone na šestem mestu z le 18 točkami.

Kolumbijec, ki je prvič nastopil v prvenstvu formule 1 v Avstraliji leta 2001, je na 91dirkah nanizal 7 zmag, še 23-krat pa je stopil na stopničke. Prvič se je med trojico najboljših povzpel leta 2001 na VN Španije, na svojem računu pa je nabral še 13 najboljših štartnih položajev in 10 najhitrejših krogov.