Piero Longhi se je veselil zmage v Velenju. Foto: EPA
Piero Longhi se je veselil zmage v Velenju. Foto: EPA

Drugi je bil Rok Turk (peugeot 207 S2000) s pol minute zaostanka, tretji pa Darko Peljhan (mitsubishi lancer EVO X; + 2:07).

Po reliju Saturnus, ki še vedno velja za največjo slovensko avtomobilistično prireditev, so se tekmovalci v reliju podali v Velenje. Na štartu tako kot na prejšnji dirki ni bilo državnega prvaka Aleksa Humarja; po padcu s kolesom in poškodbi je moral izpustiti že drugo dirko, tako kot na Saturnusu pa ga je za volanom škode fabie ekipe Target zamenjal Italijan Longhi.

Na šprinterskem reliju - prireditelji iz AMTK-ja Velenje so pripravili osem hitrostnih preizkušenj (tri različne, Ravne pri Šoštanju-Zavodnja, Laze-Šentilj in Prelska-Vinska Gora) v skupni dolžini 90 kilometrov, vse dogajanje na progi pa je bilo strnjeno v en dan - je sicer najbolje začel Turk. Dobil je prve tri "brzince", toda Longhi ni bil daleč. Po tretjini dirke je bil zaostanek le 3,4 sekunde, tretji je bil Peljhan.

Odločilen za zmago je bil paket treh opoldanskih hitrostnih preizkušenj, po katerih je prvo mesto Turku prevzel Longhi in si privozil deset sekund naskoka. Vrstnega reda na vrhu nato ni spremenil niti dež, ki je pospremil zadnji dve popoldanski zadnji hitrostni preizkušnji, le nekateri dirkači so tekmovanje končali predčasno, med njimi tudi Tomi Cilenšek, ki je zletel s ceste. Skupno je od 35 posadk na startu do cilja privozilo 27. Na koncu je bila razlika med prvim in drugim 30 sekund, še minuto in pol več je zaostal Peljhan. Longhijeva ekipa je dosegla deveto zmago zapored na dirkah za DP.

Pod stopničkami je na četrtem mestu ostal Mitja Klemenčič (mitsubishi lancer EVO) s skoraj tremi minutami zaostanka, ki pa je bil ogorčen boj za to mesto z Rajkom Žakljem (mitsubishi lancer EVO IX), razlika med njima je bila le pet sekund. Šesti je bil na koncu Boštjan Logar (peugeot 206 RC R3).

"Tako rezultatsko kot po vsem drugem lahko reli ocenim kot odličen. Mogoče je bila napaka le z izbiro gum, takrat se je naredila razlika do Longhija. Prej sva se še držala, toda na tako kratkem reliju se hitro kaznuje vsaka sekunda. Dirka pa je potekala brez težav in čakamo naslednje boje. Težko bi rekel, ali mi bolj ustreza daljši ali krajši reli; na Saturnusu je treba preživeti dva dneva, sta mi pa všeč oba tipa, pri kratkih pa pride bolj do izraza dirkanje in manj taktika," je dejal Turk.

DP se bo z zadnjo postajo nadaljeval na začetku julija, ko bo na sporedu reli v Mariboru.

Izidi:
 1. Pero Longhi/Luigi Pirollo (Ita/Škoda Fabia S2000)       57:24,8
 2. Rok Turk/Enej Ložnar Kranjc (Slo/Peugeot 207 S2000)      + 30,3
 3. Darko Peljhan/Igor Kacin (Slo/Mitsubishi Lancer EVO X)   2:07,1
 4. Mitja Klemenčič/Jernej Korpar (Slo/Mitsubishi Lancer EVO)2:53,6
 5. Rajko Žakelj/Blaž Selan (Slo/Mitsubishi Lancer EVO IX)   3:00,2
 6. Boštjan Logar/Miha Zupan (Slo/Peugeot 206 RC R3)         3:49,2
 7. Matej Grudnik/Jure Ročnik (Slo/Renault Clio RS 2.0)      4:08,6
 8. Friderik Vajnhandl/Jaka Cevc (Slo/Citroen C2 R2 max)     4:43,9
 9. Alojz Udovč/Maja Pahor (Slo/Renault Clio R3)             4:47,0
10. Uroš Papež/Klemen Zobavnik (Slo/Renault Clio)            5:29,7