Jernej Irt je zaradi poškodbe moral izpustiti dve dirki državnega prvenstva. Foto: Matjaž Košir
Jernej Irt je zaradi poškodbe moral izpustiti dve dirki državnega prvenstva. Foto: Matjaž Košir
Sašo Kragelj
Sašo Kragelj še naprej ostaja kralj kraljvske odprte kategorije. Foto: Matjaž Košir
Irt ob vrnitvi v Škednju

Na progi Škedenj so se v sončnem pomladnem vremenu pomerili dirkači petih kategorij. Po polovici prvenstva ostajajo v vodstvu David Gorkič, Tim Gajser, Klemen Gerčar, Sašo Kragelj in Bogomir Gajser, do konca pa so ostale še tri dirke.

Podmladek 65 ccm:
Za podmladek do 65 kubičnih centimetrov je bila to šele druga dirka letos. Vodilni tekmovalec David Gorkič (GAS Vrtejba) in Luka Milec (MTD racing) sta si po napetih dvobojih privozila vsak po eno zmago. V prvi vožnji je Milecu nagajal motor, v drugi pa mu je le uspelo premagati Gorkiča. V skupnem seštevku je na najvišjo stopničko stopil Milec, na drugi pa je bil Gorkič, ki je dosegel enako število točk. Tretje mesto je na konjiški dirki zasedel Jan Pancar (AMD Šentvid), ki je bil letos po odpeljanih dveh dirkah oziroma skupno štirih vožnjah vselej tretji. V seštevku prvenstva je v vodstvu še naprej David Gorkič pred Janom Pancarjem in Luko Milcem.

Razred do 85 ccm:
Dirka razreda do 85 kubičnih centimetrov je bila odločena le pri vrhu, kjer je ponovno dominiral Tim Gajser (AMD Feroda), ki je popolnoma brez konkurence. Svoje tekmece je v obeh vožnjah znova premagal z ogromno prednostjo in osvojil tretjo zaporedno zmago. Drugi je bil Luka Kutnar (AMD Šentvid). Za njima pa so se razplamteli napeti dvoboji, v katerih številnih tesnih prehitevanj ni manjkalo. Točkovna razlika med preostalimi dirkači je bila mala. Skupno tretje mesto je zasedel Matevž Jerebic (Geodrill RT), le dve točki za njim se je na četrto mesto uvrstil Jaka Juvan (Geodrill RT), peti pa je bil z enakim številom točk Miran Kovačič (AMD Trebnje). Po tej dirki je Gajser v seštevku prvenstva povečal svojo prednost in še vedno vodi. Kutnar se je iz tretjega povzpel na drugo mesto in Jako Juvana potisnil na tretje mesto.

Razred do 125 ccm:
V razredu do 125 kubičnih centimetrov se je po dveh dirkah odsotnosti zaradi poškodbe ramena na proge vrnil Jernej Irt (AMD Sitar racing), aktualni državni prvak. Irt je že v prvi vožnji prekinil zmagoviti pohod do te dirke nepremaganega Klemena Gerčarja (AMD Feroda). Irt je na startu povedel, Gerčar je vso prvo vožnjo vozil za njim, vendar ni uspel pripraviti napada. V drugo je prav tako povedel Irt. Gerčar tokrat ni čakal, ampak napadel v enem izmed ovinkov. Irt tega ni pričakoval in zaradi kontakta motorjev padel in izgubil nekaj mest. Brez težav se je prebil do drugega mesta, med tem ko je Gerčar vodil z veliko prednostjo. Skupni zmagovalec dirke je postal Gerčar, Irt je zasedel drugo mesto, tretji pa je bil Ušaj. V seštevku prvenstva vodi Gerčar, Toni Mulec (MK Slov. Gradec) je še naprej drugi, Peter Tadič (MTD racing) pa dve točki za njim na tretjem mestu.

Open:
V odprtem razredu še naprej prepričljivo zmaguje Sašo Kragelj (Geodrill RT). Tudi on je brez konkurence. Start prve vožnje je vodilno mesto prinesel Borisu Cerarju (AMD Lukovica), toda le za nekaj prvih ovinkov. Za tem se je v ospredje prebil Kragelj in do konca še povečal prednost pred drugo uvrščenim Jako Možetom (AMD Trebnje), ki je Kraglja nekaj časa spremljal, vendar ni zdržal tempa. Kragelj je podobno slavil tudi v drugi vožnji, vrstni red pa se na preostalih mestih pri vrhu od prve vožnje prav tako ni spremenil. Za Kragljem sta se še v drugo uvrstila Može in tretje uvrščeni Damjan Smrekar (AMD Šentvid), enaka zasedba pa je stopila tudi na zmagovalni oder skupne razvrstitve na dirki.

Veterani:
Bogomir Gajser (AMD Feroda) je konkurentom zadal še tretji poraz. Vnovič je vodil od starta do cilja in suvereno zmagal. Po končani prvi polovici državnega prvenstva Gajser vodi brez izgubljene točke in je na dobri poti da postane novi državni prvak med veterani. Lanskoletni prvak Alojz Vogrinc še ni okreval po poškodbi z zadnje dirke in je tekmovanje v Konjicah izpustil, s tem pa tudi možnosti za ubranitev naslova. Tudi na drugem in tretjem mestu se po treh dirkah stanje ni spremenilo. Andrej Rus (AMD MC Sport) je bil v obeh vožnjah ter tudi skupno na drugem mestu, Igor Pancar (AMD Šentvid) pa na tretjem.

Državno prvenstvo SLO MX Feroda Celje se bo nadaljevalo 25. junija na progi Stranska vas pri Semiču.

Andreja Prel in Matjaž Košir

Irt ob vrnitvi v Škednju