Tim Gajser. Foto: Reuters
Tim Gajser. Foto: Reuters

V prvi vožnji je ob tesnem startu in iz nekaj prvih zavojev Gajser prišel kot četrti, Prado je bil kmalu za njim na petem mestu. Slovenec je v četrtem krogu napadel Febvra in hitro prišel mimo.

Po startu je sicer presenetljivo vodil Šved Isak Gifting, a je na čelu zdržal le nekaj krogov, preden je začel izgubljati mesta. Vodstvo je prevzel Švicar Jeremy Seewer, na koncu četrti, pred Gajserjem in Pradom.

Gajser je za Seewerjem vozil nekaj časa, prehitel ga je v 12. krogu, a je takoj s Švicarjem opravil tudi Prado, ki je kmalu zatem z agresivnim napadom, ko je skočil na Slovenčevo linijo, tudi prevzel vodstvo in zmagal. Gajser je zaostal za manj kot sekundo, tretji je bil Francoz Romain Febvre z zaostankom slabih sedmih sekund.

Dobro je s prvo vožnjo opravil tudi drugi Slovenec v elitnem razredu MXGP Jan Pancar. Na začetku je vozil na sedmem mestu, nato padel na deveto, v cilj pa pripeljal na osmem mestu, na katerem je končal tudi kvalifikacije.

V drugi vožnji po gneči na startu Gajser znova ni bil povsem na vrhu, za kratek čas se je ustalil na petem mestu, nato pa v enem zavoju po zunanji strani prišel na tretje mesto za Herlingsa in vodilnega Prada.

V naslednjih krogih si je Prado privozil dobrih pet sekund prednosti pred Herlingsom in Gajserjem, vsi preostali dirkači so bili po sedmih krogih že več kot 20 sekund zadaj. A tudi Gajser nato ni več sledil tempu Nizozemca in do konca je vrstni red pri vrhu ostal nespremenjen. Španec je drugega Herlingsa prehitel za 14 sekund, Gaserja pa za 18. Pancar je končal na 11. mestu.

Gajser na Švedskem zasedel drugo mesto za Pradom

"Prva vožnja je bila dobra, naredil sem samo eno napako. Pustil sem preveč odprta vrata in Jorge me je prehitel, to je bila moja napaka, ampak hitrost je bila dobra. Druga vožnja ni bila tako dobra, zaradi dirkačev, ki so zaostajali za en krog, sem moral nekajkrat upočasniti, bili so po celi stezi. Ampak soliden vikend, dobre točke za prvenstvo in zelo se veselim naslednjega," je takoj po dirki za organizatorje dejal Gajser.

Do konca sezone je še pet dirk. Prihodnji teden sledi preizkušnja na Nizozemskem, zadnja dirka sezone pa je na sporedu 29. septembra v Španiji.

VN ŠVEDSKE, Uddevalla               

Končni vrstni red:                    
 1. J. PRADO      ŠPA/gas     50 točk 
 2. T. GAJSER     SLO/honda   42      
 3. J. HERLINGS   NIZ/ktm     38      
...                                   
10. J. PANCAR     SLO/ktm     23      

Prva vožnja:                          
 1. J. PRADO      ŠPA/gas     35:08,55
 2. T. GAJSER     SLO/honda      +0,80
 3. R. FEBVRE     FRA/kawaski     6,86
...                                   
 8. J. PANCAR     SLO/ktm        39,11

Druga vožnja:                         
 1. J. PRADO      ŠPA/gas     34:35,27
 2. J. HERLINGS   NIZ/ktm       +14,44
 3. T. GAJSER     SLO/honda      18,91
...                                   
11. J. PANCAR     SLO/ktm      1:24,06
Skupni vrstni red:                    
 1. T. GAJSER     SLO/honda        757
 2. J. PRADO      ŠPA/gasgas       740
 3. J. HERLINGS   NIZ/KTM          709
 4. C. VLAANDEREN NIZ/yamaha       538
 5. J. SEEWER     ŠVI/kawasaki     516
 6. R. FEBVRE     FRA/kawasaki     451
...                                   
14. J. PANCAR     SLO/KTM          202