Miran Stanovnik je bil le eden izmed 2.700 sodelujočih, ki so dan pred začetkom izvedeli neprijetno novico. Foto: EPA
Miran Stanovnik je bil le eden izmed 2.700 sodelujočih, ki so dan pred začetkom izvedeli neprijetno novico. Foto: EPA
Stanovnik namesto v puščavi doma

Kot je znano, so jubilejni 30. reli uradno odpovedali zaradi incidentov v Mavretaniji, potem ko je bila za božič pobita francoska družina, le nekaj dni zatem pa so umrli še trije vojaki. Tam bi moralo biti devet od 15 hitrostnih preizkušenj. Francoska vlada je prireditelje posvarila pred veliko verjetnostjo napadov na karavano, nato je le dan pred začetkom sledila odpoved.

Zdaj, ko se je prah malce polegel in lahko mirno pogledate nazaj ... Se strinjate z odločitvijo organizatorjev, da so odpovedali letošnji reli Dakar?
Če vzamemo uradno razlago, se je treba s tem brezpogojno strinjati. Ni pa rečeno, da je to brezpogojna resnica. Vsi vemo približno za povod, vzrokov pa je lahko tudi več. Eden izmed njih je zagotovo neprimerno obnašanje francoskih državljanov na dvoriščih mavretanskih ljudi.

Kaj je za vas pomenila odpoved v finančnem smislu?
To lahko samo še ugibam, ker končnega izračuna še ni. Navezal sem stike s svojimi sponzorji, in kot kaže, bomo nadaljevali naš prijateljski odnos. Je pa vprašanje, koliko sredstev bom dobil nazaj. Mene je projekt do Dakarja stal 70.000 evrov. Zaenkrat sem dobil le informacijo, da mi bodo nakazali prvih 500 evrov. Upam, da bo prišlo še kaj takih novic.

Kakšna pa bo po vašem nadaljnja usoda tega relija?
To je zelo široko vprašanje, ki ga parcialno ne bodo mogli rešiti. Menim, da bodo morali tako organizatorji kot država Francija drugače pristopiti k reševanju težav.

Se boste tudi prihodnje leto podali proti Dakarju?
Jaz sem športnik in se udeležujem športnih tekmovanj. Če bo, se ga bom udeležil, drugače pa se bom posvetil dirkam svetovnega pokala, ki so prav tako na visoki ravni.

Več boste lahko Mirana Stanovnika vprašali v petek, ko bo ob 12. uri gost spletne klepetalnice MMC-ja.

R. K.

Stanovnik namesto v puščavi doma