V Latviji je bila osma preizkušnja letošnje sezone. Foto: EPA
V Latviji je bila osma preizkušnja letošnje sezone. Foto: EPA

Na tretje mesto se je v zadnji hitrostni preizkušnji dneva prebil Estonec Ott Tänak (Hyundai), ki je prehitel domačina Martinša Sesksa (Ford), Latvijec je zaradi težav z menjalnikom na koncu zdrsnil na sedmo mesto. Osmi je bil vodilni v skupni razvrstitvi, Belgijec Thierry Neuville (Hyundai).

Svetovni prvak, ki je mednarodno pot na relijih začel prav v Latviji pri rosnih 12 letih, se je na cestah v okolici Rige in Liepaje počutil kot doma. Vodstvo je prevzel že v četrtek po uvodnem superspecialu in ga obdržal do danes. Finec, ki v dogovoru s Toyoto sicer ne nastopa na vseh dirkah sezone, je imel tako še največjega tekmeca v moštvenem sotekmovalcu. Tudi Ogier ni stalni dirkač v tej sezoni, tokrat pa tudi ni imel pravih možnosti, da bi prvaku preprečil novo zmago.

Še najbolj zanimivo je bilo v boju za tretje mesto. Tam je dolgo vztrajal domači adut Sesks, imel po dveh zmagah na hitrostnih preizkušnjah v petek tudi po sobotnem delu izvrstno izhodišče, toda tehnične težave so mu preprečile, da bi se kot zasebni voznik na šele drugi dirki najvišje ravni že povzpel na zmagovalni oder. Takoj po začetku zadnjega "brzinca" ga je na cedilu pustila njegova ford puma, po okvari menjalnika pa ni bil več konkurenčen in je dirko končal šele na sedmem mestu.

Na tretje je tako napredoval Tänak, ki je pred tem "power stagom" zaostajal 4,6 sekunde. Prav Estonec je največ pridobil na reliju, ne le z današnjim tretjim mestom in petimi točkami za zmago na zadnji hitrostni preizkušnji, pač pa tudi v seštevku sezone. Izkoristil je skromen nastop moštvenega sotekmovalca Neuvilla in zdaj v seštevku sezone za njim zaostaja le osem točk.

Neuville ima 145 točk, Tänak 137, tretji je Elfyn Evans (Toyota) s 132, Valižan je reli po Latviji končal šele na petem mestu. Ogier je četrti s 117, Rovanperä pa šesti s 86. "Bil je zelo uspešen konec tedna. Veliko mi pomeni, da sem prvi zmagovalec tukaj, Latvija mi pomeni zelo veliko. Hvala mojemu sovozniku Jonneju in celotni ekipi, bili smo močnejši, kot smo pričakovali. Uživali smo na tej dirki in se že veselimo naslednje na Finskem," je zmago pospremil svetovni prvak. Naslednji reli za SP bo klasična dirka na Finskem od 31. julija do 4. avgusta.

Izidi:
 1. Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Fin/Toyota)     2:31:47,6
 2. Sebastien Ogier/Vincent Landais (Fra/Toyota)        + 39,2
 3. Ott Tänak/Martin Järveoja (Est/Hyundai)             1:04,5
 4. Adrien Fourmaux/Alexandre Coria (Fra/M-Sport Ford)  1:31,5
 5. Elfyn Evans/Scott Martin (VBr/Toyota)               1:42,7
 6. Takamoto Katsuta/Aaron Johnston (Jap/Irs/Toyota)    2:07,0
 7. Martinš Sesks/Renars Francis (Lat/Ford M-Sport)     2:45,4
 8. Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Bel/Hyundai)     2:46,4
SP skupno (8):
1. Thierry Neuville (Bel/Hyundai)          145
2. Ott Tänak (Est/Hyundai)                 137
3. Elfyn Evans (VBr/Toyota)                132
4. Sebastien Ogier (Fra/Toyota)            117
5. Adrien Fourmaux (Fra/M-Sport Ford)      101
6. Kalle Rovanperä (Fin/Toyota)             86