Tim Gajser je odlično opravil svoje delo, a tudi njegova zmaga ni bila dovolj za slovenski finale. Foto: Honda
Tim Gajser je odlično opravil svoje delo, a tudi njegova zmaga ni bila dovolj za slovenski finale. Foto: Honda
Motokrosisti za las zgrešili veliki finale

V konkurenci 36 držav so slovenske barve zastopali Klemen Gerčar (MXGP), Peter Irt (MX2) in Tim Gajser (MX open). Že v sobotnih kvalifikacijah so bili 21., za vsega dve točki pa so zaostali za 19. mestom, ki še neposredno vodi v finale A. Uvrstili so se v finale B, kjer si je zmagovalna ekipa v nedeljo zagotovila še zadnjo vstopnico za veliki finale. Proga je bila izjemno zahtevna in je poskrbela za številne padce in poškodbe. Težavam se niso izognili niti Slovenci, prav padci so bili glavni razlog, da se niso uvrstili v finalno tekmovanje. "Če bi imeli manj padcev, uvrstitev v finale ne bi bila vprašljiva," je po kvalifikacijah dejal Gerčar.

Finale B so Slovenci začeli odlično. Gajser je povedel, Gerčar je bil tretji, Irt je bil v prvi polovici uvrščenih in se je iz kroga v krog prebijal v ospredje. Ker se najslabši rezultat reprezentance odšteje, je to pomenilo, da bi Slovenija ob takem razpletu brez dvoma zmagala. A brez težav tudi tokrat ni šlo. Gerčarju je ponagajal motor in že je kazalo, da bo moral zapeljati v bokse. K sreči je lahko nadaljeval, vendar pa nazadoval in japonski motokrosisti so prevzeli vodstvo v seštevku dirke. Gajser je suvereno zmagal, pri čemer velja poudariti, da je vozil z zlomljenim prstom na roki. Poškodoval se je ob padcu v kvalifikacijah. Irt je bil po odlični predstavi na osmem mestu, Gerčar pa s tehničnimi težavami 17.

Francozi dobili dvoboj z Američani
Japonska reprezentanca je zbrala le točko več in v slovenski izbrani vrsti je sledilo veliko razočaranje. "Seveda smo razočarani. Ko sem prepričljivo vodil, sem spremljal dogajanje za seboj in videl, da je Klemen tretji, kar bi pomenilo našo zmago. Bil sem izjemno motiviran, verjel sem, da nam bo uspelo, saj smo si tako močno želeli popoldanskih finalnih voženj," je misli takoj po prihodu v cilj strnil Gajser.

Dirko je sicer v Franciji spremljalo več kot 50.000 ljubiteljev motokrosa. V velikem finalu sta prevladovali reprezentanci ZDA in Francije. Na progi je bil v vseh treh dirkah pravi spektakel, navijači pa so vsako prehitevanje francoskih motokrosistov pospremili z glasnimi vzkliki. Po prvi dirki so se v vodstvo povzpeli Američani, Francozi so jim sledili na drugem mestu. V drugi dirki so bili boljši Francozi in so se Američanom v seštevku približali na vsega dve točki. Pred finalno tretjo dirko je bil tako boj za naslov prvaka povsem odprt. Že po startu so bili v boljšem položaju Francozi, ki so po fantastični predstavi drugič v nizu osvojili naslov svetovnih prvakov. Američani so postali svetovni podprvaki, tretje mesto so osvojili Belgijci.

Motokrosisti za las zgrešili veliki finale